REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytais sportuojate stadione, norėdami pasisemti energijos visai dienai? Didelė tikimybė, kad vietoj žvalumo ir geros nuotaikos grįšite namo ne tik dvokdamas šuns išmatomis, bet ir apkandžiotas. Tokia patirtimi pasidalijo Tauragės ligoninės anesteziologė reanimatologė Vilma Kakštienė, rytais sportuojanti Žalgirių gimnazijos stadione. Panašu, kad nesibaigiančios problemos dėl šunų – o gal dėl neatsakingų jų šeimininkų? – atsibodo visiems, o sprendimo rasti nesiseka.

REKLAMA
REKLAMA

Ar stadionai skirti žmonėms?

V.Kakštienė stadione bėgioja anksti – 6–6.30 val., tačiau išvengti šunų „kompanijos“ nepavyksta.

REKLAMA

– Sportuojančių susirenka kartais daugiau, kartais mažiau, – pasakojo V.Kakštienė. – O šunų visada pilna. Nors dauguma jų nedideli, negrėsmingi, tačiau įkyrūs. Prieš kelias dienas vienas bandė krimstelėti man į koją, net pajutau jo dantis, laimė, spėjau patraukti koją. Kitą rytą tas pats šuo kibo prie kito žmogaus, o mane buvo apspitę net trys kiti.

Pasak moters, nors šunų šeimininkai paprastai būna šalia stadiono, jie tarsi nemato, kiek nepatogumų sukelia kitiems. Paprastai jie tik savo šunis kalbina, ramina ir įkalbinėja nesinervinti, tarsi nepastebėdami žmonių nepasitenkinimo. Sakyk jiems ką nori – jokios reakcijos.

REKLAMA
REKLAMA

– Jau nė nekalbu apie tai, kad tie šunys ir dergia. Pilnas stadionas „dovanėlių“. O jame juk sportuoja vaikai. Nesu mačiusi, kad nors vienas šeimininkas surinktų savo augintinio išmatas... – piktinasi V.Kakštienė.

Neužtenka taisykles priimti, reikia jų ir laikytis

Tauragės miesto seniūnas Virginijus Žilius, paprašytas išsakyti savo nuomonę apie šią seną, tačiau niekaip neišsprendžiamą problemą, atsiduso – tokių skundų jis girdi dažnai. Seniūnas sutinka, kad šioje srityje – didelė netvarka. Tačiau vien draudimais, taisyklėmis tvarkos neįvesi. Kiekvienas šunį laikantis žmogus turi būti sąmoningas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Išties, kiek šunų išmatų po žiemos „išdygsta“ mokyklų stadione. Juk čia vyksta varžybos, vaikų treniruotės. Kodėl sportininkai turi mindyti šunų išmatas? Problemos nebūtų, jei šunų vedžiotojai bent elementariai laikytųsi gyvūnų laikymo taisyklių – šunis registruotų, surinktų savo augintinių išmatas, vedžiotų juos su apynasriu ir pavadėliu, visiškai atsakytų už savo augintinį, – sakė jis.

Vedžioja šunis šimtai, o savo augintinių išmatas surenka vos kelios moterėlės. Tai, pasak seniūno, elementarios kultūros stoka.

REKLAMA

Jam pritarė ir Žalgirių gimnazijos direktorė Viktorija Paulauskienė. Pasak jos, savo augintiniais rūpintis reikia ne tik namuose – ir išsivedus dera jais tinkamai pasirūpinti, jų išmatas surinkti ir išmesti.

– Taip daro visa Europa, tai taip elementaru, – sakė ji, – Išeidamas įsimeti į kišenę maišelių ir lopetėlę, ir problema būtų išspręsta.

Užteršta aplinka pavojinga sveikatai

Pasak Tauragės visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyresniosios specialistės Jolantos Norbutienės, šunų išmatomis užteršta aplinka, vejos, stadionai byloja ne tik apie augintinių savininkų kultūros ir atsakomybės stoką, bet ir gali virsti rimtu pavojumi sveikatai, vienas iš jų – toksokarozė. Tai gyvūnų platinama liga, kurią sukelia apvaliosios kirmėlės – toksokaros. Toksokarozės platintojai yra sergantys šunys ir katės, teršiantys savo išmatomis aplinką.

REKLAMA

Tauragės visuomenės sveikatos centro duomenimis, kasmet į Tauragės rajono gydymo įstaigas kreipiasi iki 100 šunų apkandžiotų žmonių. Užpernai kreipėsi 95, pernai – 91 žmogus.

Pasak J.Norbutienės, pernai šunys apkandžiojo 27 vaikus ir 64 suaugusius žmones. Atvejai, kai šunys apkandžioja žmones, sudarė 88,3 % visų atvejų, kai gyvūnai užpuola žmones. Sveiki šunys apkandžiojo 61 asmenį, nežinomi – 30. Visiems nukentėjusiems asmenims laiku suteikta medicininė pagalba, įvertinus apkandžiojimo aplinkybes, daugumai jų skirta pasiutligės imunoprofilaktika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet per 5 šių metų mėnesius medikų pagalbos prireikė 21 šunų apkandžiotam žmogui.

Išsigelbėjimas – šunų išvedžiojimo aikštelė?

Gal problemą išspręstų šunų išvedžiojimo aikštelė? Tai turėtų būti aptvertas plotas, kuriame galima šunį paleisti nuo pavadėlio pabėgioti nebijant, kad jis išbėgs į gatvę ar išgąsdins praeivį. Ten turėtų būti suoliukų, šiukšliadėžių. Didelių investicijų tam gal nereikia?

Seniūnas taip nemano. Visų pirma, taip tik atrodo, kad įrengti tokią aikštelę pigu. Juk ją reikės ir prižiūrėti, valyti, o tai – nuolatinės išlaidos. Be to, ir tai svarbiausia, tokia aikštelė turėtų būti miesto pakraštyje. Jei dažnas šuns šeimininkas nuo savo laiptinės šunį paleidžia, tingi net kelis žingsnius pasivaikščioti, tai ar jis ves šunį į aikštelę? Labai abejotina.

REKLAMA

Gyvūnų nepriežiūros ir laikymo taisyklių pažeidimų daug

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Simona Šniaukštaitė pasakojo, kad kovo pabaigoje surengta prevencinė akcija, kurios metu pareigūnai stengėsi ne bausti, o įspėti gyventojus, kurie vienaip ar kitaip pažeidė gyvūnų priežiūros, laikymo ar vedžiojimo taisykles. Kalbėtasi su gyvūnų šeimininkais, raginta registruoti gyvūnus, supažindinta su Savivaldybės tarybos patvirtintomis kačių ir šunų laikymo taisyklėmis. Nemažai gyventojų, pasak S.Šniaukštaitės, apie tokias taisykles nežinojo. Pareigūnų prevencinis darbas, pasak jos, davė neblogų rezultatų: prieš prasidedant prevencinei priemonei seniūnijoje buvo užregistruotas tik vienas daugiabutyje laikomas gyvūnas, tačiau pasibaigus prevencinei priemonei jau buvo užregistruoti 23 gyvūnai.

REKLAMA

Ateityje panašių prevencinių  priemonių pareigūnai žada ir daugiau. Per šiuos metus t. y. nuo sausio iki birželio, surašyti 29 protokolai dėl gyvūnų laikymo, gabenimo ar priežiūros nustatytos tvarkos pažeidimų (110 LR ATPK str.). Dauguma pažeidimų buvo nustatyta užmiesčio gyvenvietėse.

Gyventojai apie gyvūnų nepriežiūros atvejus gali pranešti policijai telefonu (8 446) 20 270 arba 112, atvykę į policijos įstaigą arba naudodamiesi policijos elektroninių paslaugų sistema „E-policija“.

2003 m. spalio 1 d. Tauragės rajono savivaldybės taryba patvirtino Gyvūnų auginimo, laikymo ir priežiūros Tauragės mieste ir rajone taisykles, kurios numato kačių ir šunų registravimo tvarką. Visi gyvūnų šeimininkai privalo užregistruoti daugiabučiuose namuose laikomus gyvūnus ir sumokėti nustatyto dydžio rinkliavą (20 litų), kiekvienais metais gyvūnai turi būti perregistruojami. Kačių ir šunų registraciją teritorijose organizuoja seniūnai, o kiekvienam gyvūnui išrašomas registravimo pažymėjimas. Taisyklėse numatyta, kad gyvūnai daugiabučiuose namuose gali būti laikomi tik turint kaimynų sutikimą, kates ir šunis prie namų galima vedžioti su pavadėliais, didesnius ir tarnybinių veislių šunis privaloma vedžioti ir su antsnukiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Šniaukštaitė primena: gyvūnų įsigijimo, laikymo, veisimo, gabenimo ir prekybos jais taisyklių bei atskirų rūšių gyvūnų registravimo gyvenamosiose vietovėse taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą iki 200 litų. Agresyvių šunų įvežimo, įsigijimo, laikymo, registravimo, veisimo, dresavimo ir prekybos jais taisyklių pažeidimas užtraukia baudą nuo dviejų šimtų iki keturių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo. Kai dėl šių taisyklių nesilaikymo ir kitų susijusių pažeidimų kyla grėsmė asmens turtui, sveikatai ar gyvybei, gyvūno savininkui gresia bauda nuo keturių šimtų iki šešių šimtų litų su gyvūno konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Birutė SLAVINSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų