REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pat šiuolaikinio žmogaus (homo sapiens) atsiradimo prieš 200 tūkst. metų, pasaulis regėjo nepaprastą inovacijų progresą. Pradedant primityvias išradimais, kaip ratas ar popierius, baigiant šios dienos technologiniais stebuklais, kurie neandartaliečius priblokštų.

REKLAMA
REKLAMA

Inovacijos keičia tai, kaip gyvename, kaip dirbame ir kaip ilsimės. Kelios dešimtys šiais laikais sukurtų ir išplėtotų technologijų, kurios kadaise tebuvo fantastinė fikcija, dabar yra kasdienio gyvenimo palydovai. Pateikiame dešimt svarbiausių technologinių išradimų.

REKLAMA

Mobiliusis telefonas

Mobilusis telefonas (nuotr. SCANPIX)Mobilusis telefonas (nuotr. SCANPIX)

Komunikacija visuomet buvo svarbi – ir kare, ir santykiuose. Šių dienų mobilieji telefonai atrodo daug patikimesnė priemonė už kadaise buvusius laiškus, kuriuos pristatydavo kurjeriai. Progresas šioje srityje yra daugiau nei akivaizdus. „Nielsen“ tyrimai rodo, kad 2011-ųjų pabaigoje kas antras amerikietis turėjo išmanųjį telefoną.

Mikrobangų krosnelė

Nors žmonija išgyveno iki mikrobangų krosnelės pasirodymo trečiajame dešimtmetyje, tačiau jo atsiradimas labai stipriai pakeitė mūsų gyvenimus – jis tapo patogesnis. „Mikrobangės“ ne tik pakeitė valgymo įpročius, bet jų dėka maistą dabar galima paruošti daug greičiau. Dabar teliko išnaikinti „popkornų“ aromatą.

REKLAMA
REKLAMA

Globali pozicionavimo sistema

Vairuotojas (nuotr. Fotodiena.lt/Tomo Lukšio)Vairuotojas, besinaudojantis GPS sistema  (nuotr. Fotodiena.lt/Tomo Lukšio)

Dėka GPS, kuris gali būti įsigyjamas atskirai arba dažnai būna integruotas į kitus technologinius įrenginius, mes daugiau nebepasiklysime. Tyrimai parodė, kad daugiau nei pusė išmaniųjų telefonų turi integruotą GPS sistemą. Anot britų dienraščio „The Telegraph“, šią inovaciją 1978-iais sukūrė JAV kariuomenė.

 

Asmeninis kompiuteris

Joks „svarbiausių technologinių išradimų“ sąrašas nebus objektyvus, jei į jį nebus įtrauktas asmeninio kompiuterio atsiradimas. Anot „Popular Mechanics“, pirmasis kompiuteris (svoris – 30 tonų) buvo sukurtas 1947-iais metais. Tuo tarpu asmeniniai kompiuteriai išpopuliarėjo aštuntajame dešimtmetyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaitmeninė muzika

Kompaktinis diskas (SXC nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Kompaktinis diskas (SXC nuotr.)

Nors muzika egzistuoja jau tūkstančius metų, tačiau jos „skaitmenizacija“ prasidėjo, palyginus, visai neseniai. Kartu su skaitmeninės muzikos sukūrimu, patobulėjo ir garso kokybė bei muzikos dalijimosi galimybės. Skaitmeninė muzika taip pat mažina vartojimą, ko nebūtų galima pasakyti apie kompaktinius diskus (CD), kasetes ir plokšteles.

Kompiuterinė pelė

Šis išradimas dažniausiai būna įvertintas nepakankamai. Juk iki jo atsiradimo kompiuterį valdyti buvo labai sunku – šimtai nedidelių mygtukų ir slinktukų. Kompiuterinę pelę 1964-iais metais sukūrė Daglasas Engelbartas, Stenfordo tyrimų instituto inžinierius.

REKLAMA

Internetas

Palyginus su kitais svarbiais išradimais, tarkim mikroskopu ar teleskopu, internetas dar tik kūdikystės stadijoje. Nepaisant to, internetas pakeitė daugelio žmonių gyvenimus. Jis sukurtas septintajame dešimtmetyje, o viešai prieinamas tapo dešimtajame.

Nuotolinio valdymo pultelis

Televizoriaus pulteliai (nuotr. Fotodiena.lt/Rokas Medonis) (nuotr. Balsas.lt)Nuotolinio valdymo pulteliai (nuotr. Fotodiena.lt/Rokas Medonis)

Kaip ir mikrobangų krosnelių atveju, taip ir be nuotolinio valdymo pultelių žmonija išgyventų be vargo. Tačiau šis daiktas velniškai patogus. Anot mokslo žurnalo „Popular Mechanics“, nuotolinio valdymo pultelis sukurtas 1955-iais metais. Nors dabar šis išradimas nedaro jokio įspūdžio, tačiau tuomet gebėjimas perjungti kanalus patogiai sėdint ant sofos buvo kažkas nerealaus.

REKLAMA

Skaitmeninė kamera

Šiuos įrenginius dievina kiekvienas mėgstantis įamžinti nepakartojamas akimirkas ar asmeninius nuotykius. Kiek daug netektume, jei nebūtų šio įrenginio: prisiminimai, filmai, kita.. Galima sakyti, jog šis įrenginys buvo svarbus ir kitų išradimų atsiradimui, todėl skaitmeninė kamera užima garbingą vietą šiame sąraše.

Vaizdo konferencija

Dauguma vaizdo konferencijos įrenginių parduodami net be pagrindinių saugumo priemonių (nuotr. SCANPIX)Vaizdo konferencija (nuotr. SCANPIX)

Vėlgi, vaizdo konferencijos galimybė nebeatrodo toks jau svarbus išradimas vertinant šių dienų technologinius pasiekimus, tačiau toks dalykas prieš šimtą metų buvo aprašomas mokslinės fantastikos knygose. Mes turime galimybę kalbėti akis į akį, nors iš tiesų esame per šimtus ar tūkstančius kilometrų – ir visa tai tik keliais pelės paspaudimais.

Pagal Chron.com parengė Linas MITAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų