REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu britų žiniasklaidai vis dažniau publikuojant šokiruojančius jaunų moterų, kurias tėvai vertė tekėti už joms išrinkto vyro, istorijas, britų vyriausybė planuoja prievartinį ištekinimą prilyginti nusikaltimui.

Pastaruoju metu britų žiniasklaidai vis dažniau publikuojant šokiruojančius jaunų moterų, kurias tėvai vertė tekėti už joms išrinkto vyro, istorijas, britų vyriausybė planuoja prievartinį ištekinimą prilyginti nusikaltimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau rytoj Theresa May paskelbs nutarimą, kuriuo tėvai, verčiantys savo vaikus tekėti ar vesti, bus baudžiami realiomis bausmėmis. Vidaus reikalų ministrė žada, kad tai pakeis gąsdinančią dabartinę situaciją, kai per metus prievarta ištekinama apie aštuoni tūkstančiai jaunų moterų.

REKLAMA

Davidas Cameronas savo ruožtu pareiškė, kad prievartinės tuoktuvės, kurios praktikuojamos šeimose, kilusiose iš Afganistano, Indijos, Pakistano, Bangladešo ir Pietų Afrikos šalių, turėtų būti prilyginamos vergystei.

Jungtinės Karalystės vyriausybėje jau anksčiau svarstyta galimybė prievartines tuoktuves prilyginti kriminaliniam nusikaltimui. Dar 2004 metais tai svarstė leiboristai, tačiau 2005 metais šie planai buvo atmesti, baiminantis, kad toks nutarimas gali būti laikomas brovimusi į mažumų kultūras.

REKLAMA
REKLAMA

2008 buvo parengtas prievartinių tuoktuvių nutarimas, kuriuo numatyta aukoms skirti apsaugą, tačiau tuoktuvių organizatoriai - tėvai - likdavo nenubausti.

Ligi šiol merginų skriaudikai galėjo būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn tik tuo atveju, jeigu būdavo įrodyta, kad jie įvykdė kitų nusižengimų - pagrobė, įkalino, užpuolė auką. Tačiau jau rytoj Th.May paskelbs apie naują baudžiamosios teisės punktą, pagal kurį baudžiamojon atsakomybėn bus traukiama jau už prievartines piršlybas ir vestuves.

Šalyje reakcija į vyriausybės planus yra dvilypė. Viena vertus, norima pažaboti merginų patiriamą prievartą šeimose, kita vertus, baiminamasi, kad mažumų atstovai vyriausybę apkaltins rasistiniais planais. Kai kuriose mokyklose būtent dėl šios priežasties - baimės būti apkaltintais rasizmu - atsisakyta iškabinti socialinės akcijos plakatus, informuojančius apie tai, kad prievartinės vestuvės nėra teisėtos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prievartinių vestuvių schema gana paprasta: tėvai išvyksta su dukterimis atostogų į gimtąją šalį, kur merginos prievarta ištekinamos už nepažįstamų vyrų abipusiu šeimų susitarimu.

Vyriausybės nutarimo oponentams, teigiantiems, kad prievartinių vedybų aukos gali nenorėti patraukti savo šeimą baudžiamojon atsakomybėn, tikėdamosi išspręsti susiklosčiusią padėtį taikiai ir susitaikyti su tėvais, aiškinama, kad nukentėjusios moterys visuomet galės pasirinkti - baudžiamosios ar civilinės atsakomybės keliu patraukti jas nuskriaudusius artimuosius.

REKLAMA

Vyriausybė taip pat planuoja vasarą pradėti informacinę kampaniją, pabrėžiančią, kad moterys turi teisę spręsti pačios bei sukurti fondą, kuris teiktų informaciją mokykloms, idant mokytojai išmoktų atpažinti, kada merginos namuose patiria prievartą ar smurtą ir verčiamos tekėti.

Tolesnėje perspektyvoje planuojama teisėtomis vedybomis laikyti tik tas, kurios deklaruojamos Jungtinės Karalystės civiliniuose registruose. Tai reikštų, kad vien tik religinė tuoktuvių ceremonija bus niekinė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų