REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per metus parduodami butai pajūryje labiausiai atpigo Preiloje ir Klaipėdoje, o pabrango – Nidoje ir Šventojoje. Tokias nekilnojamojo turto pajūryje tendencijas pateikia didžiausias nekilnojamojo turto skelbimų portalas Domoplius.lt, birželio mėnesį išanalizavęs daugiau nei 18 tūkst. parduodamų butų skelbimų.

Lyginant praėjusių ir šių metų birželio mėnesio kainas parduodami butai Klaipėdoje vidutiniškai atpigo apie 10 proc. ir vidutinė jų kaina siekia beveik 204 tūkst. litų, Preiloje sumažėjo apie 20 proc. – iki 289 tūkst. litų. Tuo tarpu parduodami butai Nidoje pabrango apie 13 proc. ir vidutiniškai kainuoja 469 tūkst. litų, o Šventojoje – apie 4 proc. ir kaina siekia 221 tūkst. litų.

Butai Palangoje atpigo apie 3 proc. ir šiuo metu vidutinė kaina siekia 242 tūkst. litų.

Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas, pastebi, kad parduodamų butų vidutinė kaina Nidoje yra du kartus didesnė negu Klaipėdoje. „Minėtam milžiniškam kainų skirtumui įtakos turi išskirtinė ir unikali vieta, kurioje yra Nidos miestas. Kaip žinia, Nidoje yra labai ribojama naujų nekilnojamojo turto objektų statyba, tad natūralu ten yra ribota parduodamų butų pasiūla. Be to, dauguma parduodamų objektų yra puikiai sutvarkyti, todėl ir kainos žymiai didesnės negu kituose pajūrio kurortuose ar Klaipėdoje“, – Nidos privalumus išskiria E. Narbuntovičius.

Jis pastebi, kad parduodamo būsto pasiūla pajūryje per metus išaugo daugiau nei 10 proc., ypač skelbimų skaičius padidėjo Klaipėdoje.

Nekilnojamojo turto rinkos ekspertai teigia, kad rinka pajūryje yra specifinė, nes pirkėjas dažniausiai ieško būsto poilsiui arba nuomai ir daug rečiau nuolatiniam gyvenimui. „Iš pajūrio kurortų prioritetiniu miestu išlieka Palanga. Klientai mano, kad įsigytas turtas Palangoje yra labiau likvidus, jį galima bet kada išnuomoti“, – sako Ramūnas Stonkus, nekilnojamojo turto agentūros „Rifas“ brokeris.

NT ekspertai pastebi, kad pagrindiniai būsto pajūryje pirkėjai yra nuo 40 iki 70 metų iš įvairių Lietuvos regionų, tačiau pastaruoju metu domisi ir jaunesni klientai, sugrįžę iš Anglijos, Airijos, Norvegijos. Dažniausiai perkami 1-2 kambarių butai, kurių kaina svyruoja nuo 150 iki 200 tūkst. litų.

„DNB būstas“ brokerė Inga Jurgulytė teigia, kad perkamoji gyventojų galia pajūrio regione artimesnė Vilniui nei Kaunui ir gerokai viršija kitų rajonų vidurkį. „Pagrindinis perkamo buto kriterijus – kaina, todėl nemažai domimasi Šventojoje esančiais butais, kurie yra pigesni, netoli jūros, tačiau ne itin kokybiškai įrengti. Palangoje vidutinės kainos yra panašios kaip Klaipėdos centre parduodamų butų“, – pastebi I. Jurgutytė.

Domoplius.lt duomenimis, praėjusiais metais dažniausiai pardavinėjami butai Vilniuje kainavo iki 250 tūkst. litų, Kaune – iki 140 tūkst. litų, o Klaipėdoje – iki 215 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų