REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koks skirtumas tarp šiandienos pasaulio finansų sistemos ir Ponzi schemos? Šį klausimą Sergėjus Mavrodis, finansinės klastotės piramidės MMM kūrėjas klausia savo aukų.

REKLAMA
REKLAMA

Baisiausa, teigia „Bloomberg“ žurnalistas Leonidas Bershidskis, kad S. Mavrodžio žodžiuose yra tiesos.

REKLAMA

1994 metais matematikas Sergėjus Mavrodis suorganizavo Ponzi schemą, pavadintą MMM. Jis siūlė 100 proc. kasmėnesinę grąžą ir agresyviai reklamavosi per nacionalinę televiziją. Tuomet jis pritraukė per 10 mln. Indėlininkų. Tačiau už šią apgavystę turėjo kalėjime praleisti keturis su puse metų.

Dabar jis grįžo su dar įžūlesniu mėginimu: nuoširdžia suktybe – nuoširdžia afera. Pernai jis paskelbė naują projektą MMM-2011 ir tiesiai pareiškė, kad tai bus dar viena Ponzi schema. Primename, kad šią savaitę Lietuvos teisėsaugos pareigūnai nutraukė jos veiklą šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Net jei jūs griežtai laikysitės visų instrukcijų, jūs vis tiek galite pralaimėti, - rašė jis projekto tinklalapyje. – Jūsų „laimėjimai“ gali būti sulaikyti be jokio paaiškinimo ar priežasties.“

Indėlininkams pinigai būtų mokami iš fondų, į kuriuos investuoja kiti indėlininkai. Nebūtų jokio bandymo kitu būdu sugeneruoti pajamų. Tai, sako jis, yra visiškai normalu, ir niekuo nesiskiria nuo to, kaip pasaulio finansuose operuoja kai kurios didžiosios institucijos.

„Kas yra pinigai? – rašė jis. – „ Niekas! Nihil. Fantomas… Jie neturi jokio pagrindo ir yra spausdinami kokiais tik nori kiekiais.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokį teiginį būtų buvę sunku įrodyti 1994 metais, kai rusams doleris atrodė nesugriaunama vertės saugykla. Tačiau šiandieniniame pokriziniame pasaulyje yra lengva įžvelgti, kodėl S. Mavrodžio argumentai gali įtikinti nenusimanantį stebėtoją.

JAV atgal moka savo obligacijų turėtojams pinigais, kuriuos šviežiai išspausdina JAV federalinis rezervas. Graikija moka atgal investuotojams pinigus, kuriuos Europos Sąjunga pasiskolina iš kitų ar net tu pačių investuotojų. Išsivysčiusio pasaulio centriniai bankai spausdina trilijonų dolerių vertės naujus pinigus tam, kad išlaikytų savo finansines sistemas ir ekonomikas virš vandens.

REKLAMA

S. Mavrodžio prekybinis triukas suveikė. Gegužės 31 dieną MMM-2011 skelbė turinti 35 mln. dalyvių visame pasauyje. Skaičius gali būti kiek išpūstas, tačiau be abejonės, Rusijoje, Ukrainoje ir kitos šalyse yra šimtai tūkstančių žmonių, kurie investavo į MMM-2011 (Lietuvos gyventojai piramidei davė nemažiau kaip 1,5 mln. Lt). Jų pinigai jam leido užsakyti daug lauko reklamos ir atidarytę grandinę „konsultavimo biurų“.

Ankstyvi investuotojai į piramidę pritraukdavo naujus. Narys, atvedęs dešimt žmonių galėjo nuo kiekvieno savo „klientų“ investicijos atsiriekti dalį sau ir tapdavo dešimtininku. Pirmi sistemos dalyviai gali tapti šimtatūkstantinės ar net milijoninės armijos vadais. Jie siūlo grąžą nuo 20 proc. per mėnesį iki 60 proc. už 12 mėnesių indėlį.

REKLAMA

Šį kartą, matematikas atsargiai sumažino riziką, kad bus apkaltintas sukčiavimu. MMM-2011 nebuvo legali įstaiga. Pinigai buvo pervedinėjami tarp žmonių privačių banko sąskaitų ar elektroninių piniginių.

Piramidės tinklas plačiai naudojo komunikacijų technologijas: potencialūs dešimtininkai būdavo kalbinami per „Skype“, o kiekvienas narys turėjo turėti „Gmail“ paskyrą.

Dėl teisėsaugos įsikišimo MMM-2011 sustabdė mokėjimus gegužės 31 dieną.

“Deja, turiu pripažinti, kad Sistemoje prasidėjo panika, - rašė S. Mavrodis ir kaltino žiniasklaidą skelbiant piktavalius gandus. - Tai yra piramidė! Jei kiekvienas skubės atsiimti pinigus, jokiu būdu neužteks visiem pinigų. Faktiškai taip atsitiktų su kiekvienu banku.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neišgąsdintas S. Mavrodis įkūrė naują piramidę MMM-2012, kuri, pasak jo, bus naudojama MMM-2011 remti. „Nesijaudinkite, nesinervinkite, mes viską sutaisysime ir jums bus pilnai sumokėta. Tai ne pažadas, tiesiog mano nuojauta.“

Ekspertai pabrėžė skirtumą tarp tų, kurie prarado savo pinigus pirmai MMM 1994 m., ir modernaus S. Mavrodžio socialinio tinklo narių.

„Dabar egzistuoja kitokia motyvacija, - sakė psichologas Akopas Narvazjanas. – Tai yra lažybos: žmonės tikisi, kad jie bus gudresni, suktesni nei kiti. Tai nebe patirties trūkumas, o nuotykių ieškojimas.“

REKLAMA

Tačiau žlugus piramidei internetas prisipildė desperatiškų maldavimų.

„Prašau padėti man susigrąžinti mano 3,8 mln. rublių vertės indėlį (320 tūkst. litų). Esu pasiruošęs sumoketi 30 procentų. Ar gali man kas nors padėti, ar jau viskas baigta?“, - rašoma viename skelbime.

„Žmonės, gelbėkite mane, aš pasiskolinau rimtų pinigų iš rimtų žmonių ir mano dešimtininkas dabar man neatsako“, - rašoma kitame.

Kai kurie MMM-2011 indėlininkai, kaip ir jų pirmtakai 1994 m., pasiskolino užstatydami savo butus ir dabar jie gali tapti benamiais.

Visa tai, tikriausiai, jų pačių kaltė. Juos pastoviai perspėjo įvairūs pareigūnai ir net pats S. Mavrodis. Tačiau tai kelia įdomų moralinį, ar net teisinį, klausimą: ar vyriausybės yra įsipareigojusios saugoti finansų nekaltuosius nuo jų pačių, svarsto L. Bershidskis. Be to, gali kilti klausimas, ar politikai, prižiūrintys pasaulio finansų sistemą, taip pat pasimokys iš savo elgesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų