REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo socialdemokratams kelia nerimą Energetikos ministro Arvydo Sekmoko paskelbti skuboti užmojai reformuoti šilumos ūkį ir atskirti centralizuotą šilumos gamybą, perdavimą ir skirstymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar tokie planai, visiškai sužlugdžius renovacijos programą, atskirti centralizuotą šilumos gamyba, perdavimą ir skirstymą nebus dar viena neapgalvota reforma, kuri ne tik neduos lauktų rezultatų, bet ir pažeis vartotojų aprūpinimo šiluma techninius ir ekonominius pagrindus?“ – klausia Seimo opozicijos lyderis, LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

Socialdemokratams nesuprantama, kodėl neišnaudojami centralizuoto šilumos tiekimo technologijos privalumai: galimybė panaudoti  šiluminėse elektrinėse neišvengiamai į aplinką išmetamą šilumą bei galimybė dideliuose katiluose deginti prastos kokybės, bet pigų kurą. Vietoj to deginamos brangios „virtuvines“ gamtinės dujos (apie 80 proc.), kogeneracinės elektrinės, įrengtos didžiuosiuose miestuose, stovi be darbo, o vartotojai piktinasi šildymo sąskaitomis.

REKLAMA
REKLAMA

A.Butkevičiaus teigimu, Europos Sąjungos (ES) direktyvos reglamentuoja tik elektros ir dujų sektorių išskaidymą, kadangi šilumos tiekimas iš esmės skiriasi nuo elektros ir dujų dėl technologinių ypatumų ir toks veiklos dirbtinis atskirimas nebuvo įgyvendintas jokioje valstybėje.

„ES naujojoje Energijos vartojimo efektyvumo direktyvoje, kurios netrukus bus priimta,  reikalaujama, kad energijos tiekėjai patys rūpintųsi ir padėtų taupyti energiją vartotojams. Tai reiškia, kad šilumos tiekėjai vartotojų butuose turės įrengti šildymo reguliavimo įtaisus ir individualios šiluminės energijos apskaitos prietaisus. Todėl šiuo požiūriu šilumos paskirstymo atskirimas nuo šilumos tiekėjų yra klaidingas žingsnis“, - sako A.Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratai įsitikinę, kad užtikrinti patikimą ir kokybišką šilumos tiekimą dideliuose miestuose, nevaldant bent dalies šilumos šaltinių dėl technologinių ypatumų,  būtų praktiškai nerealu. Dėl to Šilumos ūkio įstatyme ir buvo įtvirtinta nuostata, kad šilumos tiekėjai privalo išsaugoti savo nuosavybėje bent 30 proc. šilumos gamybos šaltinių ir tokiu būdu užtikrinti savo atsakomybę už šildymo režimą ar tiekimo patikimumą (konkuruojantys nepriklausomi šilumos gamintojai tokios atsakomybės neturi). Todėl Energetikos ministerijos planai akivaizdžiai rodo techninės kompetencijos trūkumą.

Seimo LSDP frakcijos informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų