REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per metus Lietuvoje beveik 1 proc. sumažėjo įmonių, turinčių momentinių skolų bei skolingų „Sodrai“ ilgiau nei 30 dienų, skelbiama „Darbdavių skolos indekse“ (DIX). Momentiniai įsiskolinimai sumažėjo per metus 7 proc. (nuo 269,1 iki 250,9 mln. litų), o senesnių nei 30 dienų skolų sumažėjo 12 proc. (nuo 189,0 iki 166,3 mln. litų).

REKLAMA
REKLAMA

Gegužės mėnesio pradžioje vienas darbdavys daugiau nei 30 dienų „Sodrai“ buvo skolingas apie 1829 litų.

REKLAMA

Kiekvieną mėnesį įsiskolinimas „Sodrai“ aukščiausią tašką pasiekia tada, kai paskelbiami nauji duomenys apie įmokų vėlavimus – praėjus vienai-dviem dienoms po 15-osios mėnesio dienos, iki kurios darbdaviai turi sumokėti socialinio draudimo įmokas. DIX sudarytojai tvirtina, kad jau per savaitę nuo mokėjimo termino padengiama 35-50 proc. susidarusių skolų. „Darbdaviai turi galėti ir norėti padengti skolas. Taigi, tas, kas gali, labai greitai, jau per savaitę, padengia skolas“, – sakė UAB „Creditreform Lietuva“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Romualdas Trumpa.

REKLAMA
REKLAMA

Apie pusę visų skolų „Sodrai“ sudaro skolos įmonių, kurios nebeturi darbuotojų. Kadangi indeksas apima tik darbdavius, tokios įmonės į skaičiavimus neįtraukiamos.

DIX sudarytojai paskelbė ir tai, kad per metus 2 proc. išaugo bendras darbuotojų skaičius, tačiau kartu augo ir darbuotojų, dirbančių įsiskolinusiose įmonėse, skaičius. Tarp skolininkų vyrauja smulkios įmonės.

Nepaisant to, kad darbdavių, įsiskolinusių „Sodrai“, po truputį mažėja, daugiau nei 30 dienų pradelstų skolų suma, tenkanti vienai įmonei, nustojo mažėti nuo 2012 metų pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„DIX labai gerai atspindi bendras ekonomines tendencijas. Tai, kad mažėja įsiskolinimų, reiškia, kad įmonėje lieka daugiau laisvų lėšų. O laisvos lėšos paprastai nukreipiamos į investicijas ir į darbo užmokesčio mokėjimą. Jeigu ir toliau išsilaikys tokios tendencijos, manau, pirmiausia bus daroma daugiau investicijų“, – sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas.

Dažniausiai ilgam įsiskolina statybų, maitinimo, pramonės srityse dirbančios įmonės. DIX sudarytojai pastebi ir tai, šiose srityse dirbančių įmonių pradelsti įsiskolinimai „Sodrai“ yra didžiausi. Daugiausiai tęstinių skolų turi finansinio tarpininkavimo, pramonės, statybos, kasybos ir karjerų srityse dirbančios įmonės.Mažiausios tęstinės skolos yra socialinėje sferoje, energetikos, informacinių technologijų sektoriuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų