REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Jau kelintus metus iš eilės Anupro vardo dieną – birželio 12-ą – Anupriškėse bus švenčiama Anupro (egiptiečių: „šventasis jautis“)  naktis. Šventės organizatoriai šiemet žada ne tik įspūdingą muzikinę programą, bet ir dar nematytų ritualinių apeigų.

Jau kelintus metus iš eilės Anupro vardo dieną – birželio 12-ą – Anupriškėse bus švenčiama Anupro (egiptiečių: „šventasis jautis“)  naktis. Šventės organizatoriai šiemet žada ne tik įspūdingą muzikinę programą, bet ir dar nematytų ritualinių apeigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Anupriškių vietovardis sietinas su Anupro vardu, o pati vardo kilmės istorija ilga, gili bei apipinta legendomis. Būtent todėl Anupro vardo dieną tradiciškai mūsų parke vyksta ypatingas reginys, kurio pažiūrėti bei jame sudalyvauti kviečiami ne tik Anuprai, bet ir visi, norintys daugiau sužinoti apie lietuviškas tradicijas, o gal net trumpam sugrįžti į tuos laikus, kai kiekviena lietuviška apeiga turėjo gilią prasmę“, - teigia Anupriškių parko vadovas Linas Jasinskas.

REKLAMA

Nors, pasak Vilniaus universiteto Baltistikos katedros vedėjos asmenvardžių specialistės doc. dr. Daivos Sinkevičiūtės, šiuo metu Lietuvoje gyvena tik apie penkias dešimtis Anuprų, šis vardas dažnai sutinkamas įvairiuose meniniuose kūriniuose. Bene garsiausias Anupras – Girdvainio piršlys iš kūrinio „Velnio nuotaka“. Juozas Grušas yra parašęs novelę „Anupras nukrito iš aukštybių“, o Virgis Stakėnas sukūręs dainą „Mano senelis Anupras“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano senelis išties buvo vardu ne Anupras, o Kazimieras. Tačiau Anupras man yra labai šiltas, itin skambus bei malonias asociacijas keliantis vardas, būtent dėl šios priežasties savo baladėje ir apdainuoju senelį Anuprą“, - teigia dainų autorius ir dainininkas, trijų anūkų senelis Virgis Stakėnas, sukūręs dainą „Mano senelis Anupras“.

„Galiu išduoti paslaptį, kad Anupro vardas ir Anupriškių apylinkėse esantys gaivūs pušynai bei gūdūs pelkynai kūrybai įkvėpė ir rašytoją V. V. Landsbergį. Būtent Anupro vardu yra pavadintas vienas iš jo naujai rašomos knygos, kuri turėtų pasirodyti dar šiemet, herojų.“, - paslaptį atskleidžia Linas Jasinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad iš Egipto civilizacijos laikų kildinamas Anupro vardas turi ypatingą kūrybinį užtaisą bus galima įsitikinti ir birželio 12 dieną švenčiamos Anupro nakties metu. Renginio organizatoriai atskleidžia, kad vien muzikinė programa verta menininko plunksnos. Šventės metu skambės dūdmaišių garsai, piršlio Anupro partija iš miuziklo „Velnio nuotaka“, Virgio Stakėno gyvai atliekamos dainos ir net džiazo improvizacijos.

Išskirtiniu šventės akcentu šiemet taps vardo suteikimo jautukui ritualinės apeigos. „Anupro vardas kilo iš sulotyninto egiptiečių „Onuphrius“, reiškiančio „šventasis jautis“, tad šiemet ruošiame originalų jautuko pagerbimo ritualą“, - mįslingai šypteli Anupriškių parko vadovas Linas Jasinskas.

REKLAMA

Renginio organizatoriai primena, kad į šventę yra kviečiami ne tik Anuprai bei jų draugai, bet ir visi, mėgstantys gerą muziką bei autentiškas pramogas. „Beje, ankstesnių metų patirtis rodo, kad Anupro naktis susilaukia ir didelio Antanų dėmesio. Galbūt todėl, kad bent seniau Antanus pasveikinti būdavo įprasta birželio 13 dieną švenčiamos jų vardo dienos išvakarėse“, - teigia Linas Jasinskas.

Anupro garbei skirta šventė vyks birželio 12 dieną Trakų rajone prie Gilušio ežero įsikūrusiame Anupriškių poilsio ir pramogų parke. Šventės pradžia – 19 valandą. Daugiau informacijos: www.tonyresort.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų