REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


„Manome, kad šiandien su skaitmenine televizija Lietuvoje turime nemažai problemų, kurios artėjant analoginės televizijos išjungimo datai, vis ryškėja“, – sakė Lietuvos kabelinės televizijos asociacija (LKTA) prezidentė Vaiva Žukienė.

REKLAMA
REKLAMA


Ji pasakojo, kad šiandien lietuviai nesuvokia, kas yra skaitmeninė televizija, be to, viešoje erdvėje pasirodė nemažai gąsdinimų, kad visiems televizijos žiūrovams teks tapti vieno ar dviejų operatorių klientais. „Taip tikrai nėra“, – patikino V. Žukienė.

Pasirengę du trečdaliai

Specialistai tvirtina, kad beveik 74 proc.Lietuvos gyventojų jau pasirengę skaitmeninės televizijos išjungimui, kuris įvyks rudenį, spalio 29 dieną. Tačiau dėmesį atkreipti turėtų tie televizijos žiūrovai, kurie televizijos signalą priima individualiomis arba kolektyvinėmis antenomis.

Šiandien antžeminę analoginę televiziją žiūri maždaug 40 proc. kaimo gyventojų, apie 21 proc. miestelių ir gyvenviečių gyventojų, apie 14 proc. miestų gyventojų, apie 17 proc. didmiesčių gyventojų

REKLAMA


Geriausiai pasirengę perėjimui prie skaitmeninės televizijos Jonavos, Klaipėdos, Vilniaus, Kauno miestai.

Kolektyvines antenas teks keisti

„Stebintiems kabelinę televiziją, žiūrintiems daugiakanalę televiziją, besinaudojantiems IP TV paslaugomis rudenį niekas nesikeis“, – tvirtino Ryšių reguliavimo tarnybos Radijo ryšio departamento direktorius Mindaugas Žilinskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad tie, kurie televiziją žiūri naudodamiesi kolektyvinėmis antenomis, įrengtomis sovietiniais laikais, išaušus spalio 30-osios rytui, gali vietoje įprastų kanalų matyti juodus ekranus.


„Iki 1991 metų daugiabučiuose įrengtos kolektyvinio priėmimo sistemos netinkamos DBV-T signalams priimti“, – aiškino specialistas, pabrėžęs, kad apie šią problemą tarnyba prabilo dar prieš dvejus metus. Sovietiniais laikais visa televizija buvo orientuota į žemų televizijos kanalų (iki 39 kanalo) priėmimą, tačiau perėjus prie skaitmeninės televizijos, bus naudojami ir aukšti televizijos kanalai (iki 65 kanalo).

Specialisto nuomone, tarybinius laikus menančias kolektyvines antenas naudojantiems daugiabučiams problemas, kilsiančias su skaitmeninio televizijos signalo priėmimu rudenį, reikėtų pradėti spręsti jau dabar, likus daugiau nei keturiems mėnesiams iki analoginės televizijos signalo išjungimo.

Kviečia tikrinti įrangą

„Problemų gali turėti ir tie, kurie turi nuosavas antenas. Žinoma, jiems gali užtekti paprasčiausiai persukti savo antenas į kitą pusę“, – sakė M. Žilinskas, pataręs, kad sukiosiantiems antenas neverta skubėti, mat skaitmeninio signalo priėmimas yra kiek lėtesnis nei analoginės televizijos signalo.

Gyventojams, naudojantiems seno tipo antenas, skirtas priimti iki 39 ar 45 kanalo, galio tekti jas keisti į plačiajuostes antenas. Lygiai taip pat dėmesį atkreipti reikėtų ir į kabelius: jei tebenaudojami sovietiniai PK-75-17 tipo kabeliai, kurie skirti perduoti tik metrinių bangų diapozono signalus, šie kabeliai turės būti pakeisti naujais. „Siūlyčiau visiems gyventojams nelaukti ir dar iki spalio 29-osios ir pasitikrinti, ar su turima įranga įsigijus skaitmeninį priedėlį bus galima matyti skaitmeninę antžeminę televiziją“, – ragino specialistas. Anot jo, geriausia skaitmeninį priedėlį įsigyti jau dabar ir pasitikrinti, ar gyventojų butuose rodoma skaitmeninė televizija. „Jeigu televizijos nerodo, vadinasi, reikia tikrinti kabelius, antenas“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų