REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus miesto ir rajono savivaldybių tarybos priėmė sprendimus dėl nekilnojamojo turto mokesčio tarifų 2013 metams. Miesto savivaldybėje nekilnojamojo turto mokesčio tarifai sumažinti mažoms ir vidutinėms įmonėms jau trečius metus. Rajono savivaldybėje smulkieji verslininkai tokių lengvatų neturi.

REKLAMA
REKLAMA

Negaunama maždaug pusės milijono litų

Nekilnojamojo turto mokes­čio tarifai savivaldybėse nustato­mi vadovaujantis Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymu. Jis gali būti nuo 0,3 iki 1 proc. šio turto mokestinės vertės.

REKLAMA

Nekilnojamojo turto mokesčio tarifus savivaldybių tarybos ateinantiems metams privalo nustatyti iki birželio. Priešingu at­veju taikomas mažiausias – 0,3 proc. – šio turto mokestinės vertės tarifas.

Alytaus miesto savivaldybės taryba 0,5 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės tarifą nustatė verslininkų ir labai mažų įmonių valdomam turtui. Į šį tarifą gali pretenduoti pagal verslo liudijimus dirbantys asmenys ir iki 10 darbuotojų turinčios įmonės.

REKLAMA
REKLAMA

0,65 proc. turto mokestinės vertės tarifą turės mokėti mažos įmonės, kuriose dirba iki 50 žmonių. 0,8 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės tarifas nustatytas vidutinių įmonių, turinčių iki 250 darbuotojų, nekilnojamajam turtui.

Kitiems fiziniams ir juridiniams asmenims šis tarifas ateinančiais metais, kaip ir anksčiau, bus 1 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės.

Reikalavimai dėl darbuotojų skaičiaus labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms nustatyti Smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros įstatyme. O joms sumažinti nekilnojamojo turto mokesčio tarifai miesto savivaldybėje bus taikomi jau trečius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miesto biudžetas iš nekilnojamojo turto mokesčio kasmet gauna per 4 mln. litų. Dėl sumažintų tarifų kasmet praranda maždaug pusę milijono litų.

Savivaldybėje numatytos ir kitos nekilnojamojo turto mokesčio lengvatos. Pavyzdžiui, jei verslininkai į vieną hektarą investuoja iki pustrečio milijono litų, trejus metus yra atleidžiami nuo šio mokesčio, o dar penkerius metus minėtas mokestis sumažinamas perpus. Praėjusią savaitę vykusiame miesto savivaldybės tarybos posėdyje besisteigiančioms naujoms įmonėms suteikta lengvata dėl jų buveinės registravimo.

REKLAMA

Šioms įmonėms, pasirašiusioms sutartis su viešąja įstaiga Alytaus verslo konsultaciniu centru dėl virtualaus biuro paslaugų teikimo, leista savo buveinę registruoti centro patalpose, S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje, kurios priklauso savivaldybei, o dabar jas pagal panaudos teisę valdo minėtas centras.

Pigesnis turtas nei mieste

Alytaus rajono savivaldybės taryba sumažintų nekilnojamojo turto mokesčio tarifų nenustato septynerius metus – nuo Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymu suteiktos teisės savivaldybėms nustatyti šiuos tarifus.

REKLAMA

Tad 2013-aisiais, kaip ir ankstesniais metais, rajono savivaldybės teritorijoje bus 1 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės dydžio šio turto mokesčio tarifas. Savivaldybės administracijos finansų specialistų teigimu, turto mokesčio tarifai rajone nemažinami dėl pagrindinės priežasties – čia nekilnojamasis turtas nėra brangus, o jo mokestinė vertė kur kas mažesnė nei, pavyzdžiui, Alytuje.

Per metus iš nekilnojamojo turto mokesčio į rajono biudžetą surenkama apie 400 tūkst. litų. Šio mokesčio lengvatos yra taikomos naujas darbo vietas sukuriantiems verslininkams, ne mažiau kaip 200 tūkst. litų per metus investuojantiems į gamybos atnaujinimą ar pastatų renovaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo šių metų sausio atsirado vienintelė naujovė dėl nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimo. Jį moka ir fiziniai asmenys, įsigiję gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, žuvininkystės, ūkio, poilsio paskirties statinius ar patalpas, kurių mokestinė vertė yra daugiau kaip 1 mln. litų.

Nekilnojamojo turto mokestinės vertės dydžius nustato valstybės įmonė Registrų centras.

A. Mosteikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų