REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prastas „Facebook“ IPO (pirminio viešo akcijų platinimo) pasirodymas akcijų rinkose yra signalas  verslo „startuoliams“ Silicio slėnyje, kad laukia sunkūs laikai, įspėja  Silicio slėnyje įkurto vieno svarbiausių verslo inkubatorių „Y Combinator“ steigėjas Paulas Grahamas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot portalo „Business Insider“, verslininkas išsiuntė  elektroninį laišką „Y Combinator“ priklausančioms kompanijoms, įspėdamas jas, kad blogas „Facebook“ IPO pasirodymas gali pakirsti finansavimo šaltinius pirmuosius žingsnius versle žengiančioms bendrovėms.

REKLAMA

„Kol kas niekas nežino, kaip tai paveiks rinkas. Tikėtina, kad tik šiek tiek. Tačiau taip pat tikėtina, kad poveikis gali būti stiprus, jei tai taps užburtu ratu“, – laiške dėstė jis.

Kompanijoms, kurios dar nespėjo užsidirbti pinigų, P. Grahamas patarė sumažinti savo lūkesčius. Toms, kurios pasiekė aukštesnį finansų laiptelį, verslininkas siūlė taipogi sumažinti „apetitą“, arba bent jau nuleisti pelno kartelę iki žemiausios savo prognozių žymos.

REKLAMA
REKLAMA

„Toks lūkesčių sumažinimas ne tik susilpnina pradedančią verslą kompaniją, bet ir verčia jaustis taip, lyg jūsų siūlomos prekės ar paslaugos būtų sugadintos“, – laiške rašo P. Grahamas.

Jis įspėja: „Sunkiausia bus tiems verslams, kurie sukurti iš lengvų pinigų, gavę paskolas lengvatinėmis sąlygomis – dėl to įpratę leisti pinigus per daug dėmesio neskirdami kompanijos pelningumui. Kai rinkos susitraukia, tokie verslai gali lengvai žlugti. Taigi, nebūkite tokiais verslais. Jeigu jūsų kompanija daug uždirba, neleiskite pinigų. Ne tik dėl akivaizdžios priežasties, kad greitai paleisite vėjais uždirbtas santaupas, bet dar ir todėl, kad lengvas uždarbis pavers jus tokio pobūdžio kompanija, kuriai bus itin sunku išgyventi užklupus sunkiems laikams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Grahamo laiško turinys, kaip pastebi „Business Insider“ žurnalistai, itin primena kito Silicio slėnio investuotojo „Sequoia Capital“ liūdnai pagarsėjusią kalbą, išsakytą 2008 metais verslo „startuoliams“ prieš pat ekonomikos nuosmukį.

Po P. Grahamo išsakytų nuogąstavimų, tas pats portalas „Business Insider“ išpublikavo žurnalisto Williamo Wei vaizdo įrašą, kuriame teigiama, kad verslo pradinukams, kovojantiems dėl finansinių resursų,  „Facebook“ prastas IPO pasirodymas nepakenks ir jokie sunkūs laikai jų neužklups.

REKLAMA

„Jeigu esi verslo „startuolis“, visada būk pasiruošęs blogiausiam,visada stenkis uždirbti pinigus ir juos kaip įmanoma apsaugoti, nešvaistyk pinigų, nepamesk galvos – tai yra pagrindinės verslo taisyklės. Ar „Facebook“ IPO turės įtakos verslo pradinukams užsitikrinant pirminius finansavimo šaltinius? Fredas Wilsonas (rizikos fondų valdytojas ir tinklaraštininkas – Balsas.lt past.) šiandien paskelbė, kad ne. Galbūt tai turės įtakos tolimesniuose investavimo etapuose, nes, tarkime, jeigu jūs investuojate 4 mlrd. ir tikitės, kad ši suma padvigubės, gali būti, kad ne, galbūt išaugs tik iki 5 mlrd. ar  6mlrd. dolerių. Jeigu pažvelgtumėte į „Facebook“ kompanijos įvertinimą rinkoje, jai skiriamas aukščiausias balas, todėl visi mes tuo tik turėtume džiaugtis“, – dėsto žurnalistas.

REKLAMA

W. Wei savo vaizdo siužeto apžvalgoje sutiko, kad faktas, jog „Facebook“ akcijų vertė krenta, nėra geras, tačiau, anot jo,  jeigu esate rimtas investuotojas, nežiūrite į trumpalaikius rinkos svyravimus, o kreipiate dėmesį į tolimesnę perspektyvą, kuri gali siekti nuo 5-erių iki 10-ties metų.

„Per tokį laikotarpį „Facebook“ vertė gali siekti 200 mlrd. dolerių. Šiek tiek per anksti vertinti situaciją remiantis dviejų savaičių rezultatais ir sakyti, kad „Facebook“ akcijų kritimas sužlugdys verslo „startuolius“, – savo nuomonę išdėstė W. Wei.

Balsas.lt primena, kad kompanija „Facebook“  savo akcijomis biržoje pradėjo prekiauti nuo gegužės 18 dienos. Iš pradžių viena akcija buvo įvertinta 38 doleriais. Praėjus dviem savaitės nuo prekyvos pradžios jos kaina smuko ketvirtadaliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų