REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš pusmetį įsigaliojus Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisoms, Druskininkų savivaldybė pati sprendžia, kam labiausiai reikalinga socialinė parama. Kurorte  3 proc. sumažėjo nedarbas ir beveik 200 gyventojų  sustabdytos socialinės pašalpos.

REKLAMA
REKLAMA

Druskininkų savivaldybė į kovą su socialinių pašalpų gavėjų piktnaudžiavimu, kai žmogus gauna pašalpas, o gyvena iš nelegalių pajamų, pasitelkė ne tik darbo biržą, mokesčių inspekciją, bet ir seniūnus bei kaimynus.

REKLAMA

Kurorto socialinių išmokų komisija netikėtai apsilanko pašalpas ir kompensacijas iš valstybės gaunančių gyventojų namuose ir tuomet sprendžia,  ar skirti socialinę paramą.

Daugiau nei trečdalis socialinės paramos gavėjų pateko į didelės rizikos grupę. Paaiškėjo, kad gudrauti labiausiai linkę individualia veikla su verslo liudijimais užsiimantys druskininkiečiai, užsiregistravę darbo biržoje ir deklaruojantys mažas pajamas.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tų 38 procentų  80 procentų yra registruoti darbo biržoje. Ten gali registruotis visi, kurie turi uždarąsias akcines bendroves. Besiverčiantys individualia veikla  užsiregistruoja kaip ieškantys darbo. Jie žino, kad jiems niekas netaikys jokių aktyvių priemonių ir, lyg gyventų šiltnamio sąlygomis, jie turi teisę į visas lengvatas, socialinę paramą“, – dėstė Druskininkų savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Violeta Grigorienė.

Iš beveik 3000 kurorto gyventojų, gaunančių  paramą, Socialinės paramos skyrius beveik 100 pašalpų mokėjimą laikinai sustabdė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lankytis vietoje ir žiūrėti situaciją yra sudėtinga. Iš pirmo žvilgsnio sunku padaryti išvadas, bet socialinės išmokos kai kuriems gyventojams yra sustabdytos. Žmonės deklaruoja labai mažas pajamas, o matome visai kitą situaciją“, – kalbėjo Druskininkų vicemerė Kristina Miškinienė.

Socialinių išmokų komisija aiškinasi kiekvieną net ir anonimiškai gaunamą pranešimą. Dažnai kaimynai puikiai žino, kurių bedarbių kiemuose stovi po tris automobilius ir kur galima įsigyti kontrabandinių degalų.

„Mes sumažinome socialinės pašalpos gavėjų skaičių 18 procentų, atitinkamai ir suma socialinėms pašalpoms sumažėjo, kompensacijų gavėjų skaičius sumažėjo 14 procentų. Iš tikrųjų skaičiai yra ženklūs ir mes tokių net nesitikėjome“, – tikino Druskininkų savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja V. Grigorienė.

Nauja sugriežtinta socialinės paramos skyrimo tvarka labiausiai piktinasi ją praradę kurorto gyventojai, tačiau aplinkiniai džiaugiasi, kad socialinis teisingumas atkurtas.

Rūta Lankininkaitė, LTV „Šiandien“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų