REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė ledų mėgėjams pataria atkreipti dėmesį į informaciją etiketėje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė ledų mėgėjams pataria atkreipti dėmesį į informaciją etiketėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei skoniui sukurti naudojami natūralūs produktai – džemai, sultys, uogos, vaisiai, etiketėse rašoma „braškiniai“, „avietiniai“ ar kt.

REKLAMA

O jei skoniui sukurti naudojami nenatūralūs, sintetiniai aromatai, tada žymima „braškių skonio“ ar „kivių skonio“ ir kt. Dažnai galima įsigyti ledų, kuriuose yra augalinių riebalų. Vietoje pieno jų gamyboje naudojamas vanduo ir pieno bei išrūgų milteliai, stabilizatoriai ir kitos maisto medžiagos. Todėl nereikėtų susivilioti vien ryškių spalvų pakuotėmis su gražiais paveikslėliais, o pastudijuoti produkto sudėtį.

REKLAMA
REKLAMA

Rikotos sūrio ledai

Sausainių trupiniams: 100 g kvietinių miltų, 50 g minkšto sviesto, 50 g rudojo cukraus, 0,5 arbatinio šaukštelio malto imbiero, 0,5 arbatinio šaukštelio malto cinamono.

Ledams: 250 ml pieno, 100 g cukraus, 200 g rikotos sūrio, 2 kiaušinių tryniai, 1 pakelis vanilinio cukraus.

Pirmiausia paruoškite trupinius. S umaišykite miltus, sviestą, cukrų, maltą imbierą ir maltą cinamoną. Viską sutrinkite tarp pirštų, kol pasidarys smulkūs trupinėliai. Juos paskleiskite kepimo skardoje ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje 15 min. Jie turi gražiai pagelsti. Tada imkitės gaminti ledus. Pieną sumaišykite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi ir maišydami kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Kiaušinių trynius išplakite iki putų. Juos lėtai supilkite į pieno ir cukraus sirupą. Šią masę plakdami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ji užvirs ir pradės tirštėti. Nukelkite nuo ugnies ir į tirštėjančią masę sudėkite sūrį. Maisto smulkintuvu viską sutrinkite iki vientisos tyrės ir supilkite į šaldymui skirtą indą. Šaldymo kameroje ledus laikykite 3 val. Kas valandą išimkite ir gerai viską permaišykite, kad nesusidarytų ledo kristaliukai. Kai ledų masė taps tirštos grietinės konsistencijos, suberkite paruoštus trupinius, viską išmaišykite ir palikite šalti dar 3 val. Daugiau maišyti nebereikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naminiai vaniliniai ledai

400 g grietinėlės, 400 g pieno, 3 kiaušinių tryniai, 150 g cukraus, vanilinis cukrus.

Kiaušinių trynius su cukrumi išsukite iki vientisos masės. Į ją maišydami supilkite pieną ir grietinėlę. Suberkite vanilinį cukrų ir šią masę išpilstykite į plastikines formeles. Užšaldykite. Norėdami pasigaminti riebesnių ar liesesnių ledų, keiskite grietinėlės ir pieno santykį.

Bananų šerbetas

2/3 puodelio cukraus, 1 puodelis vandens, 2 puodeliai lieso pieno, 1 kg nuluptų ir susmulkintų bananų, 1/2 puodelio bananų nektaro.

Puode sumaišykite cukrų su vandeniu ir kaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol cukrus ištirps. Po to apie 3 min. virkite nemaišydami. Nukelkite puodą nuo viryklės ir leiskite atvėsti. Į cukraus sirupą supilkite pieną ir sudėkite bananus, užvirinkite ir, nuolat maišydami, dar virkite apie 5–6 min. Kai bananų masė atvės, ją gerai išplakite plaktuvu. Tada įmaišykite bananų nektarą. Visą šią masę supilkite į didelį indą. Kuo jo paviršiaus plotas bus didesnis, tuo greičiau šals ledai. Indą su mase įdėkite į šaldymo kamerą. Po 2 val. šerbeto masės kraštai jau turėtų būti sustingę, o vidurys – vis dar gana skystas. Šerbeto masę vėl gerai išmaišykite plaktuvu ir vėl įdėkite į kamerą. Po 2 val. pakartokite tą patį. Taip šerbeto masę išmaišykite 3–5 kartus. Paskutinį kartą ją išmaišę, palikite šaldymo kameroje per naktį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų