REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo rudens Vilniaus kooperacijos kolegijoje (VKK) bus pradėta dėstyti bene labiausiai darbdavių pageidauta Informacinių sistemų (IS) diegimo ir priežiūros studijų programa. Todėl ir naujos programos kūrėjai siekia, kad baigęs ją absolventas išmanytų ryšių su klientais valdymo (CRM), įmonės resursų valdymo (ERP), personalo valdymo (HRM), e-verslo, tiekimo (SCM) ir kitas informacines sistemas, sugebėtų pats pasirinkti arba konsultuoti pasirenkant tinkamą sistemą, įdiegti ir prižiūrėti ją. Baigęs studijas jis galės dirbti tiek diegėju, tiek konsultantu ir taip padės optimizuoti įmonės lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak kolegijos vadovų, ši programa parengta glaudžiai bendradarbiaujant su verslu bei įvertinus būsimą paklausą. Tad apie tai, kuo naujoji programa naudinga būsimiems VKK absolventų darbdaviams, kalbame su įmonės „Stekas“, per dešimtmetį įdarbinusios daugiau nei 10 VKK studentų, direktoriaus pavaduotoju Kęstučiu Vipartu bei jo darbuotoja, buvusia VKK studente, o dabar jau dėstytoja Inga Mazurkevičiūte.

REKLAMA

Kuo naujoji programa svarbi jūsų vadovaujamai įmonei?

K. Vipartas: Tokios programos poreikis brendo jau seniai. Mūsų produktas – programinė apskaitos įranga buhalteriams, todėl mums reikalingi studentai, kurie turi buhalterinį išsilavinimą ir išmano informacines technologijas, o ypač jau minėtas (CRM, ERP, HRM, SCM) informacines sistemas. Tačiau iki šiol kone kiekvieną įdarbinamą studentą tekdavo bent metus ruošti, kol jis galėdavo pradėti dirbti mūsų programinės įrangos konsultantu-diegėju. Taigi dabar, kai rinkoje atsiras IS diegimo specialistų, mes galėsime susikoncentruoti į pačios programinės įrangos kokybę, o ne į žmonių apmokymus.

REKLAMA
REKLAMA

Tikriausiai tokių būsimų specialistų laukia ir kitos įmonės?

K. Vipartas: Be jokios abejonės. Mūsų programinę įrangą naudojančios įmonės mūsų nuolat prašydavo surasti žmonių, kurie galėtų ir patys tvarkyti kompiuterizuotą apskaitą, ir organizuoti bei prižiūrėti komandinį kompiuterizuotos apskaitos tvarkymo darbą su IS, o mes joms galėdavome pasiūlyti nebent studentą – būsimą buhalterį. Kitaip sakant, verslo įmonėms specialistų, kurie galėtų diegti ir prižiūrėti programinę įrangą, reikia net labiau nei mums patiems. Verslui stinga tokių žmonių, kurie suprastų, kaip rašomas projektas, kaip reikia diegti įrangą, į ką atkreipti dėmesį ją renkantis. Juk dabar dažniausiai renkamasi pagal atsiliepimus arba reklamą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokios naudos gaus naująją programą pasirinkę studentai?

I. Mazurkevičiūtė: Dažnai buhalteris ar buhalterė neįsivaizduoja, kaip dirbti su programa, ypač mažesniuose miesteliuose. Todėl be galo reikalingi studentai, išmanantys ne tik buhalteriją, bet ir informacinių sistemų diegimą, kurie, esant reikalui, galės pakeisti ir IT administratorių – suderinti, patvarkyti, kad programa veiktų geriau.

Kuo naujoji programa papildys kitas VKK įgyjamas informacinių technologijų žinias?

I. Mazurkevičiūtė: Jau ir anksčiau VKK buvo dėstomos informacinės technologijos. Studentai supažindinami su dviem pagrindinėmis programomis, naudojamomis Lietuvoje – „Rivile“ ir „Steko“. Šios dvi programos parinktos kaip mokymo priemonės, o su kitomis – tik supažindinama. O naujoji studijų programa prisidės prie to, kad studentai sužinos, į ką atkreipti dėmesį, ruošiant diegimo projektą, ruošiantis įsigyti naują programinę įrangą, ją eksploatuojant, išmoks įrangą testuoti.

REKLAMA

Ar ši programa turi kitų analogų Lietuvoje?

K. Vipartas: Lietuvoje kitos tokios specialybės aš nematau. Tai arba IT, arba buhalterija ir buhalterinės programos – o tarpusavyje IT, IS, buhalterijos ir vadybos niekas nederina. Žinios įgyjamos pas tokius, kaip mes, praktikos metu. Dabar ir savo klientams galėsime siūlyti paruoštus profesionalius diegėjus ir konsultantus.

Kaip manote, ar darbo rinkai reikia daug tokių profesionalų?

K. Vipartas: Vien mes turime apie 1000 klientų, kurie dirba su mūsų programine įranga. „Rivilė“ jų turi dar daugiau. Ypač sudėtingiems klientams labai reikia tokių žmonių, nes konfliktai dažniausiai ir kyla dėl to, jog buhalteriai stiprūs savo srityje, bet nežino IT ir IS.

REKLAMA

Ar tokie studentai ras darbo ir jūsų įmonėje?

K. Vipartas: Kolegija su mūsų programine įranga dirba nuo 1998 m. Su ja netgi laikomas buhalterijos egzaminas. O mes einame dėstytojauti, kad pažintume ir sau išsirinktume geriausius studentus. Naujos programos sukūrimas dar labiau sustiprins šią kolegiją, leis jai geriau konkuruoti su kitomis. Juk verslininkams gauti tokį specialistą reikš sutaupyti metus laiko. Beje, mes vadovausime baigiamajam šią programą studijuojančių studentų darbui. Tai reiškia, kad mes jiems rasime realų klientą, o jie su mūsų priežiūra turės įdiegti sistemą, parengti aprašymą, dokumentaciją. Kitaip sakant, jie įgis visas darbdaviui reikalingas žinias ir neabejoju, kad tokių specialistų paklausa bus labai didelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal programoje yra kokių nors trūkumų?

I. Mazurkevičiūtė: Vienintelis trūkumas gali būti pačių studentų “kokybė". Bet jei mokinys būtų gabus, tai, baigęs tokią programą, jis visa galva lenktų universitetų absolventus. Beje, mes nebeįdarbiname nei vieno universitetų studento, nes mums netinka jų išsilavinimas – per mažai praktikos ir konkrečių teorinių žinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų