REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo bir­že­lio 1 die­nos Šiau­lių uni­ver­si­te­te (ŠU) pra­si­dė­jo bend­ras sto­jan­čių­jų priė­mi­mas į vi­sas ša­lies aukš­tą­sias mo­kyk­las. Po ke­tu­rias nau­jas ba­ka­lau­ro ir ma­gist­ro stu­di­jų pro­gra­mas siū­lan­ti šiau­liš­kė Al­ma Ma­ter ti­ki­si su­lauk­ti maž­daug tiek pat stu­den­tų, kaip ir per­nai – dau­giau nei tūks­tan­čio.

REKLAMA
REKLAMA

Vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų vie­tų – ma­žiau

Šie­met bend­ra­ja­me priė­mi­me da­ly­vau­ja 45 ša­lies aukš­to­sios mo­kyk­los: 21 uni­ver­si­te­tas ir 24 ko­le­gi­jos.

REKLAMA

„Ge­rai, kad priė­mi­mo tai­syk­lės šie­met iš es­mės ne­si­kei­čia, dėl to abi­tu­rien­tams ne­bus pa­pil­do­mo stre­so“,– spau­dos kon­fe­ren­ci­jo­je ak­cen­ta­vo Šiau­lių uni­ver­si­te­to stu­di­jų pro­rek­to­rius Juo­zas Pab­rė­ža.

Iš­lie­ka pra­šy­mų priė­mi­mas in­ter­ne­tu ir trys priė­mi­mo eta­pai: pir­mie­ji kvie­čia­mų­jų są­ra­šai bus skel­bia­mi lie­pos 27 die­ną, vė­les­ni rugp­jū­čio 3 die­ną ir pa­pil­do­mo priė­mi­mo – rugp­jū­čio 10 die­ną.

REKLAMA
REKLAMA

Ta pa­ti ba­lų skai­čia­vi­mo tvar­ka. Sto­jan­čių­jų ei­lė bus su­da­ro­ma re­mian­tis ke­tu­rių pa­grin­di­nių da­ly­kų ba­lais: tri­mis vals­ty­bi­niais eg­za­mi­nais ir vie­nu me­ti­niu pa­žy­miu.

Ne­links­ma šių­me­tė nau­jie­na – be­veik de­šim­ta­da­liu ma­žes­nis nei per­nai vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų stu­di­jų vie­tų skai­čius. Iš vi­so bus 17,2 tūks­tan­čio vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų vie­tų – 9 tūks­tan­čiai uni­ver­si­te­tuo­se ir 8,2 tūks­tan­čio ko­le­gi­jo­se.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiau­lių uni­ver­si­te­tui di­de­lis smū­gis, kad pe­da­go­gi­nės kryp­ties stu­di­jų fi­nan­sa­vi­mas ma­žė­ja be­veik ket­vir­ta­da­liu.

„Mums at­ro­do, kad toks ma­žė­ji­mas – dras­tiš­kas“,– ne­slė­pė J. Pab­rė­ža.

Ne­pa­si­tei­si­no ŠU lū­kes­čiai ir dėl tiks­li­nių vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų vie­tų. Ša­lies mas­tu jų yra tik 83 ir 49 me­nų gran­tai. Šiau­lių uni­ver­si­te­tas tei­kė 166 pa­raiš­kas, bet ga­vo tik 9 tiks­li­nes vie­tas ir nė vie­no me­nų gran­to.

REKLAMA

„Mū­sų dar­bas nuė­jo per­niek – ke­ti­ni­mų pro­to­ko­lus bu­vo­me pa­si­ra­šę su 41 pri­va­taus sek­to­riaus įmo­ne. Vers­las bu­vo su­ti­kęs ne tik įdar­bin­ti ŠU ab­sol­ven­tus, bet ir mo­kė­ti da­lį stu­di­jų kai­nos“,– ap­gai­les­ta­vo J. Pab­rė­ža.

Stu­di­jų pro­rek­to­riaus nuo­mo­ne, lau­ki­nė stu­di­jų krep­še­lių skirs­ty­mo kon­ku­ren­ci­ja neats­pin­di Šiau­lių re­gio­no po­rei­kių ir atei­ty­je tu­rė­tų keis­tis.

Da­bar­ti­nė stu­den­tų ro­ta­ci­ja neuž­tik­ri­na ne­mo­ka­mų stu­di­jų la­bai ge­rai be­si­mo­kan­tiems stu­den­tams, o ne­to­bu­la stu­di­jų pa­sko­lų sis­te­ma ne­lei­džia ati­dė­ti įmo­kų mo­kė­ji­mo bent to­kiam lai­kui, kol ab­sol­ven­tas įsi­dar­bins.

REKLAMA

Ge­ra nau­jie­na, kad pui­kiai be­si­mo­kan­tys stu­den­tai, įsto­ję į mo­ka­mas vie­tas, ga­lės gau­ti stu­di­jų kai­nos dy­džio sti­pen­di­ją.

„Į to­kią sti­pen­di­ją ga­lės pre­ten­duo­ti ne vi­si, o tik pa­tys ge­riau­sie­ji“,– ak­cen­ta­vo J. Pab­rė­ža.

Kvie­čia nau­jos stu­di­jų pro­gra­mos

Šiau­lių uni­ver­si­te­tas šie­met kvie­čia į 68 stu­di­jų pro­gra­mas: 39 ba­ka­lau­ro ir 29 ma­gist­ro.

Spau­dos kon­fe­ren­ci­jo­je pri­sta­ty­ta po ke­tu­rias nau­jas ba­ka­lau­ro ir ma­gist­ro stu­di­jų pro­gra­mas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ba­ka­lau­ro: kū­ry­bi­nės tech­no­lo­gi­jos (gre­tu­ti­nė kryp­tis – vers­las, švie­ti­mas ir ug­dy­mas), fi­nan­sų val­dy­mas, fi­nan­sų ma­te­ma­ti­ka bei ne­for­ma­lu­sis ug­dy­mas ir eti­ka.

Ma­gist­ro: gam­ti­nių sis­te­mų val­dy­mas, is­to­ri­ja ir po­li­ti­ka, fi­nan­sų ir in­ves­ti­ci­jų eko­no­mi­ka ir vie­ša­sis val­dy­mas.

Šie­met at­lik­ta griež­tes­nė pir­mo­sios pa­ko­pos stu­di­jų pro­gra­mų at­ran­ka ir ne­be­siū­lo­mos šios ne­po­pu­lia­rios stu­di­jos: ru­sų fi­lo­lo­gi­ja, fi­lo­so­fi­ja, ap­ran­gos in­ži­ne­ri­ja.

REKLAMA

Atk­reip­tas dė­me­sys, kad ŠU yra uni­ka­lių pro­gra­mų, ku­rių neį­ma­no­ma stu­di­juo­ti ki­tur. Tai: op­to­met­ri­ja, de­ko­ra­ty­vio­ji žel­di­nin­kys­tė, so­cio­kul­tū­ri­nė ant­ro­po­lo­gi­ja, est­ra­dos me­nas, spe­cia­lio­ji pe­da­go­gi­ka.

Daug vil­čių de­da­ma į po­pu­lia­rias pro­gra­mas: eko­no­mi­ką, vie­šą­jį ad­mi­nist­ra­vi­mą, kū­no kul­tū­rą, so­cia­li­nę pe­da­go­gi­ką, in­ži­ne­ri­ją, lie­tu­vių fi­lo­lo­gi­ją ir ko­mu­ni­ka­ci­ją.

REKLAMA

Nau­jo­vė, kad ne­ma­žai per­tvar­ky­tų stu­di­jų pro­gra­mų leis, be pa­grin­di­nės spe­cia­ly­bės, įsi­gy­ti ir gre­tu­ti­nę. Stu­den­tai įgis dvi­gu­bą kva­li­fi­ka­ci­nį laips­nį. Lie­tu­vių fi­lo­lo­gi­jos gre­tu­ti­nė spe­cia­ly­bė – da­ly­ko pe­da­go­gi­ka, ang­lų fi­lo­lo­gi­jos – is­pa­nų ir vo­kie­čių kal­bos, ma­te­ma­ti­kos – eko­no­mi­ka.

Lanks­čios iš­ly­gi­na­mų­jų stu­di­jų ga­li­my­bės ko­le­gi­jų stu­den­tams – vie­ni me­tai ir po to ma­gist­ro stu­di­jos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mo­ka­mų stu­di­jų kai­nos ne­pa­si­kei­tė. Bran­giau­sios me­nų stu­di­jos – 11 tūks­tan­čių li­tų, dau­gu­ma stu­di­jų kai­nuo­ja apie 7 600 li­tų, ma­te­ma­ti­ka, ki­ne­zi­te­ra­pi­ja – 5 250 li­tų, so­cia­li­nių ir hu­ma­ni­ta­ri­nių moks­lų pro­gra­mos – 3 900 li­tų per me­tus.

„Neiš­ga­lin­tiems su­si­mo­kė­ti už moks­lą tai­ko­me iki 50 pro­cen­tų nuo­lai­dą“,– ak­cen­ta­vo J. Pab­rė­ža.

I. Budrienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų