REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 29 - ąją dieną LR Vyriausybė priėmė nutarimą dėl studijų kainą padengiančios stipendijos į valstybės nefinansuojamas vietas įstojusiems studentams. Reaguodama į šį nutarimą Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) kreipėsi į LR Švietimo ir Mokslo ministrą Gintarą Steponavičių.

REKLAMA
REKLAMA

LSAS savo kreipimosi rašte prašo atsakingų institucijų paaiškinti susidariusią situaciją, kadangi manoma, kad šiuo metu numatyti pakitimai neužtikrina aiškaus Valstybės biudžeto lėšų pasiskirstymo tarp skiriamų lėšų valstybės finansuojamoms vietoms ir studijų stipendijoms finansuoti.

REKLAMA

Lietuvos studentų atstovybių sąjungai, ginančiai studentų interesus, sukėlė nerimą šie Mokslo ir studijų įstatyme numatyti pakeitimai, kurie, organizacijos manymu, yra nepalankūs stojantiesiems ir neužtikrina aiškių galimybių gauti valstybės finansavimą pasirinktoms studijoms. “Kaip ir anksčiau bendrasis priėmimas į aukštąsias mokyklas vykdomas neišvengiant klaidų. Tačiau, mes – organizacija, jaučianti atsakingumą už būsimus studentus, norime jog stojantieji turėtų visas galimybes, numatytas Mokslo ir studijų įstatyme. Studijų stipendijų skyrimas dar tik vykstant Mokslo ir studijų įstatymo nuostatų keitimams, už tai atsakingoje darbo grupėje, Seime numatė tokį finansavimo pobūdį, kurį siejo su stojančiojo galimybe aiškiai identifikuoti savo galimybes bei laisvę rinktis tarp valstybinių ir privačių aukštųjų mokyklų sektorių. Mus labai neramina, jau prasidėjęs priėmimo procesas, kuris šiandieną dar neužtikrina teisės aktų įgyvendinimo ir kelia abejonių dėl bendrojo priėmimo skaidrumo.“ – teigė LSAS prezidentas Vilius Morkūnas .

REKLAMA
REKLAMA

Savo rašte LR Švietimo ir mokslo ministrui LSAS taip pat nori atkreipti dėmesį, jog studijų stipendija gali būti nepakankama visai studijų kainai padengti, kadangi planuojamas skirti studijų stipendijos finansavimas yra tik norminės studijų kainos dydžio. Siekiant apdrausti kiekvieną būsimą studentą, pretenduojantį į studijų stipendiją, savo rašte siūlome sudaryti sąlygas studentams, gavusiems studijų stipendijas, pretenduoti ir į valstybės remiamas paskolas likusiai studijų įmokai padengti.

Reaguodami į susidariusią situaciją, LSAS savo kreipimusi į atsakingą instituciją nori numatyti, kad studijų stipendijos būsimiems studentams, kaip ir kitos formos stipendijos, nebūtų įtraukiamos į bendras studijuojančiojo šeimos pajamas, taip siekiant išvengti situacijų, kuomet studento šeima netenka galimybės gauti socialinę paramą.

LSAS – organizacija orientuota į jaunimo gerovę, siekia numatyti , kad su švietimu susiję nutarimai vyktų pamatuotai, atsižvelgiant į visų suinteresuotų šalių siūlymus ir nesiimant pernelyg skubotų sprendimų bei vadovaujantis teisinės valstybės principais bei nulatos informuojant studentus apie susiklosčiusią situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų