REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministrui A. Sekmokui besidžiaugiant AB „Lietuvos dujos“ išskaidymu, aiškėja, kad valstybė koncernui „Gazprom“„Lietuvos dujoms“ priklausantį perdavimo vamzdyną sumokės 1 mlrd. litų. Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) tarybos pirmininkas Andrius Janukonis konstatuoja, kad ši investicija – valstybės lėšų švaistymas.

REKLAMA
REKLAMA

„2003-2004 metais „Gazprom“ ir „E.ON Ruhrgas International“Lietuvos Vyriausybės 76 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų įsigijo už 216 mln. litų. O šiandien tampa aišku, kad už trečdalį „Lietuvos dujų“ turto Lietuva „Gazprom“ sumokės 1 mlrd. litų. Įdomiausia, kad už šią sumą nebus sukurta nieko naujo – pinigai išmetami į balą“, - sakė A. Janukonis.

REKLAMA

Anot jo, gamtinių dujų perdavimo veiklą tinklais, esančiais mūsų valstybės teritorijoje, licencijuoja, taisykles, prieigas ir kainodarą nustato Lietuvos valstybė. „Vamzdyno įsigijimas neatneš jokios naudos nei valstybei, nei dujų vartotojams“, - teigė A. Janukonis.

Pagal trečiojo ES energetikos paketo reikalavimus pertvarkant dujų ūkį, AB „Lietuvos dujos“ ketinama išskirstyti į tris bendroves. Skirstomuosius vamzdynus valdys antrinė „Lietuvos dujų“ įmonė.  Perdavimo vamzdyną perims valstybė.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva pati sprendžia, kaip įgyvendinti trečiojo ES energetikos paketo reikalavimus, todėl padovanoti milijardą litų dujininkams nėra vienintelė išeitis. Stebint, kokiomis apimtimis paskutiniu metu investuojama į dujų sektorių, reikia konstatuoti, kad Lietuva kas dieną vis labiau tolsta nuo energetinės nepriklausomybės ir ES reikalavimų plėsti atsinaujinančių energijos išteklių vartojimą. Skubiai ir drastiškai užkertamas kelias plėsti biokuro vartojimą ir mažinti šilumos kainas“, - teigė A. Janukonis.

Anot jo, šiandien matome situaciją, kaip viena valstybės klaida energetikos ūkyje iššaukia kitą. „Į bedugnę besiritančio klaidų kamuolio kaina skaičiuojama milijardais ir ilgiems metams įkalins Lietuvą brangių gamtinių dujų ir aukštų šilumos tarifų vergovėje“, - sakė A. Janukonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma 1,5 mlrd. litų buvo investuota į brangiomis dujomis varomą elektrinę Elektrėnuose. Tuomet teikiamas politinis sprendimas statyti suskystintų dujų terminalą. Dabar investuojama į dujų vamzdyną nesukuriant jokios naujos infrastruktūros ir naudos nei valstybei, nei vartotojams.

„Kokia laukia dūmų uždanga dar vienam iššvaistytam milijardui pridengti? Greitai pamatysime. Matyt, tradicija tapusi fiktyvi kova prieš monopolistus už geresnį šilumos vartotojų gyvenimą – atpirkimo ožiu vėl taps šilumos tiekimo įmonės“, - sakė A. Janukonis.

Daugiau informacijos apie situaciją Lietuvos biokuro rinkoje – interneto puslapyje www.andriusjanukonis.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų