REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sukritikavo Vyriausybės parengtą daugiabučių renovavimo programą. Šalies vadovės vertinimu, būstų renovacija atskirta nuo paties tikslo - sumažinti šildymo kainas, o tesirūpinta namų sienomis, langais ir stogu, bet ne šilumos mazgais.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią poziciją D. Grybauskaitė išsakė duodama interviu savaitraščiui „Veidas“.

„Apie prievartinę renovaciją kabutėse ar be jų nesu girdėjusi niekur pasaulyje. Siūlytas projektas buvo parengtas labai nekokybiškai, nes namų renovavimas atskirtas nuo paties tikslo - sumažinti šildymo kainas, tesirūpinta namų sienomis, langais ir stogu, bet ne šilumos mazgais. Toks projektas skirtas tik statybų bendrovėms ir dar įveliant žmones į dideles skolas“, - klausiama, ar nesijaučia prisidėjusi prie renovacijos fiasko, nepritardama vadinamajai „prievartinei“ renovacijai - prievolei gyventojams kaupti lėšas savo namų renovacijai, atsakė Prezidentė.

REKLAMA

„Lietuvoje tik 10-15 proc. namų (ar gyventojų?) susijungę į bendrijas, tad kas priimtų sprendimus, valdytų projektus? Kai administratoriai skiriami pačių statybos bendrovių ar šilumininkų, šis projektas būtų buvęs ne tik prievartinis, bet nei socialiai, nei ekonomiškai nepateisinamas. Pasaulyje yra daug gerų pavyzdžių, kaip tai padaryti, pavyzdžiui, skandinaviškas, kur kompanijos pačios imasi renovavimo, susitaria su gyventojais, paima savo vardu paskolas. Valstybė į tai net nesikiša, tik suteikia šiek tiek paramos, o piliečiai negramzdinami į skolų liūną. Beje, yra gerų pavyzdžių ir Lietuvoje: Panevėžio, Tauragės, Alytaus savivaldybės žmonėms aiškino renovacijos naudą, ragino steigti bendrijas, tad čia daugiausia namų ir renovuota“, - pridūrė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje yra beveik 39 tūkst. neefektyviai energiją vartojančių daugiabučių. Per konservatorių ir liberalų valdymo laikotarpį renovuota tik apie 200 namų, o apie 750 daugiabučių renovuota tik iš dalies. Pagal naują Vyriausybės programą nuo 2009-ųjų turėjo būti renovuota po 2500 namų kasmet. Tam 2009 m. buvo įsteigtas JESSICA fondas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų