REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvo sunki diena? Eik anksčiau miegoti: Kalifornijos universiteto Berklyje (JAV) mokslininkai patvirtino, kad miego metu smegenys surikiuoja per dieną patirtas emocijas ir įspūdžius.

REKLAMA
REKLAMA

Bandymas buvo atliekamas štai taip: 35 savanoriams buvo rodomi paveikslėliai, sukeliantys įvairias emocijas. Po 12 valandų paveikslėlius rodė dar kartą, tik tuomet smegenyse vykstančius procesus fiksavo magnetinio rezonanso tomografija.

REKLAMA

Eksperimento dalyviai buvo padalyti į dvi grupes: vieniems paveikslėlius rodė vakare, paskui ryte, o kitiems – atvirkščiai. Taigi paaiškėjo, kad tie, kurie tarp dviejų paveikslėlių demonstravimo seansų spėjo išsimiegoti, viską suvokė gerokai racionaliau ir mažiau vadovavosi emocijomis. Tie, kurie tarp seansų nemiegojo, atvirkščiai, buvo jautresni ir pažeidžiamesni (buvo ypač aktyvios jų atitinkamos smegenų sritys).

Kaip paaiškino tyrimo autoriai žurnale „Modern Biology“, taip yra todėl, kad greitojo miego fazės metu gerokai nukrinta noradrenalino kiekis – o ši medžiaga yra susijusi su organizmo atsaku į stresą. „Gauta emocinė patirtis perdirbama. Ryte atsibundame ir jaučiame, kad negatyvios emocijos tampa švelnesnės, mums lengviau jas valdyti“, – rašo mokslininkai.

V. Karimovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų