REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šeštadienį Jungtinėje Karalystėje prasideda keturias dienas truksiantys šventiniai renginiai, skirti karalienės Elizabeth II deimantiniam karūnavimo jubiliejui paminėti.

REKLAMA
REKLAMA

Šventinius renginius karalienė pradės atsiduodama savo pomėgiui – ji šeštadienį dalyvaus žirgų lenktynėse Epsom Derbyje. Sekmadienį ji, apsupta didžiulės flotilės, ceremonialinėje baržoje praplauks Temzės upe.

REKLAMA

Manoma, kad palei upės krantus stebėti garlaivių, vilkikų, katerių ir istorinių laivų susirinks milijonas žmonių.

Pirmadienį prie Buckinghamo rūmų vyks koncertas, kuriame dalyvaus Paulas McCartney ir kiti žymiausi atlikėjai, o antradienį keturių dienų iškilmes užbaigs paradas.

Nors pagrindiniai iškilmių renginiai vyks Londone, jubiliejų milijonai žmonių visoje šalyje švęs ir savo namuose.

„Atrodo, kad ketina dalyvauti visa Britanija“, – teigė istorikė Kate Williams.

Šalies gyventojai sieks maksimaliai išnaudoti dvi šiai progai skirtas šventines nedarbo dienas. Mat Elizabeth II yra tik antroji britų monarchė, švenčianti deimantinį jubiliejų. 1897 metais pirmoji jį minėjo karalienė Victoria.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos gatvėse ir vitrinose plazda šalies vėliavos, o pardavėjai tvirtina, kad graibstoma ne tik raudonos, baltos ir mėlynos spalvų simbolika, bet ir jubiliejui skirti sodo nykštukai.

Šventę karališkoji šeima pasitinka besidžiaugdama didžiausia parama per keletą dešimtmečių. Neseniai atlikta apklausa parodė, kad 80 proc. britų nori, jog šalis ir toliau liktų monarchija.

Ši parama prilygsta buvusiai 1953 metais, kai karalienė buvo karūnuota.

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II su vyru princu Philipu karūnavimo dieną 1953 m. (nuotr. SCANPIX)Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II su vyru princu Philipu karūnavimo dieną 1953 m. (nuotr. SCANPIX)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus kiek daugiau nei metams po princo Williamo ir Kate Middleton vestuvių švenčiamas jubiliejus, manoma, kad padidins karališkosios šeimos populiarumą.

Tačiau vos prieš dešimtmetį vaizdas buvo visiškai kitoks. Po Velso princesės Dianos žūties automobilio avarijoje 1997 metais, monarchė sulaukė daug kritikos, kad neprisijungė prie gedinčios visuomenės.

Tačiau ji galiausiai nusilenkė pro šalį vežamam Dianos karstui. Anot istorikės K. Williams, tai ir buvo lūžio taškas.

„Šiuo metu karalienės populiarumas yra didžiausias nuo pat jos karūnavimo. Tai gana neįtikėtina, turint omenyje, kokia nepopuliari ji buvo po Dianos žūties“, – naujienų agentūrai AFP kalbėjo ji.

REKLAMA

Šios šventės centre – 86 metų prosenelė, kuri 1952 metų vasarį lankėsi Kenijoje, kai sužinojo, kad sulaukęs 56 metų mirė jos tėvas karalius George'as VI.

Kai vos 25 metų sulaukusi Elizabeth II 1952 metais įžengė į sostą, Britanijos premjeru buvo Winstonas Churchillis, Jawaharlal Nehru vadovavo neseniai nepriklausomybę atgavusiai Indijai, o Afrikos ir Azijos teritorijos vis dar buvo valdomos Britanijos.

Karalienė Elizabeth II (nuotr. SCANPIX)Karalienė Elizabeth II (nuotr. SCANPIX)

Per 60 metų karalienė aplankė 116 šalių, tarp jų – ir Lietuvą, tačiau atsižvelgiant į jos amžių, Elizabeth II ir jos vyras princas Philipas įpareigojo savo vaikus jubiliejaus metais aplankyti Britanijos tautų sandraugos šalis.

Po savaitės 91-ąjį gimtadienį švęsiantis Philipas pasveiko po gruodį skubiai atliktos širdies operacijos ir turėtų dalyvauti visuose jubiliejaus renginiuose.

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II su vyru princu Philipu (nuotr. SCANPIX)Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II su vyru princu Philipu (nuotr. SCANPIX)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų