REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 1-ąją šalies abiturientai laikė privalomuosius gimtosios lietuvių kalbos ir valstybinės lietuvių kalbos brandos egzaminus.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinį lietuvių kalbos egzaminą pasirinko 25 655 abiturientai, mokyklinį egzaminą penktadienį laikys 14 761 jaunuolis. Visoje Lietuvoje egzaminas prasidėjo tuo pačiu laiku – 9 val. ryto.

REKLAMA

Iš dviejų dalių sudarytam egzaminui buvo skirtos 4,5 valandos: 3 val. teksto rašymo, 1,5 val. – teksto suvokimo užduotims. Tarp šių dalių numatyta 45 min. pertrauka.

Šiandien laikyti ir valstybinės lietuvių kalbos valstybiniai bei mokykliniai egzaminai. Šie egzaminai skirti moksleiviams, kuriems lietuvių kalba nėra gimtoji. Egzaminų rezultatus žadama paskelbti maždaug per mėnesį.

Naujienų portalo Balsas.lt komandai apsilankius sostinės Santaros vidurinėje mokykloje moksleiviai sutiko pasidalyti įspūdžiais apie egzaminą. Nors ne visi abiturientai po egzamino buvo kalbūs, kai kurie skundėsi nuovargiu, anksčiau už kolegas užduotis atlikę jaunuoliai juokavo, kad klasėse, kur laikomas egzaminas, liko tik „užkietėję grafomanai“.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbinti moksleiviai neslėpė, kad tikėjosi šiek tiek lengvesnio egzamino, kai kuriuos nemaloniai nustebino keli teksto suvokimo užduoties aspektai. Šiemet teksto suvokimo užduotyje pateiktas Valdo Kukulo kūrinys „Kas būtų, jeigu būtų, bet niekada nebūna“. Kai kurie abiturientai prisipažino, kad būtent teksto suvokimo užduotis ir kelia daugiausia nerimo.

Kalbinti abiturientai džiaugėsi galimybe pasiimti po egzamino savo atsakymų kopijas, tiesa, ne visi teigė pulsiantys tikrinti, kaip pavyko jas atlikti, buvo ir tokių, kurie sakė, kad kantriai lauks oficialių egzamino rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinį egzaminą laikę abiturientai galėjo rašyti samprotavimo rašinį arba teksto interpretaciją. Rašiusieji rašinį rinkosi iš dviejų temų: „Ar pasiaukojimas ir šiandien prasminga“ ir „Ar gali pažinti save, nepažindamas pasaulio“.

Pasirinkusieji rašyti interpretaciją galėjo rinktis interpretuoti Tomos Venclovos eilėraštį arba rašyti Šatrijos Raganos apysakos „Sename dvare“ ir Antano Škėmos „Baltos drobulės“ ištraukų interpretacijas.

Abiturientų tekstas turėjo būti apie 400–450 žodžių apimties, tačiau buvo ir tokių, kurie pasakojo, kad iš pasiūlytų ištraukų buvo galima parašyti daug ilgesnius tekstus, nes egzaminui parinkti kūriniai suteikė galimybę įvairiapusėms interpretacijoms ir įžvalgoms.

REKLAMA

Paklausti, kaip malšina egzaminų jaudulį, kalbinti abiturientai pateikė nemažai atsakymų: vieni teigė, kad visa įtampa išgaruoja parūkius su likimo draugais už mokyklos kampo, kiti nuoširdžiai pasakojo, kad svarbu artimųjų palaikymas, sistemiškas ruošimasis egzaminams ir net deramas poilsis prieš egzaminą.

Daugiau apie studentų įspūdžius – vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų