REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vaikų gynimo dieną šeimų vaikštynėmis prie VSD rūmų Vilniuje pratęsta protesto akcijų banga prieš, anot akcijos organizatorių, su morale prasilenkiančius gegužės 17 d. įvykius Garliavoje.

Vaikų gynimo dieną šeimų vaikštynėmis prie VSD rūmų Vilniuje pratęsta protesto akcijų banga prieš, anot akcijos organizatorių, su morale prasilenkiančius gegužės 17 d. įvykius Garliavoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 14.20 val.)

Protesto akcijoje dalyvavusi Eurika prie VSD pastato perskaitė trumpą laišką. Vėliau portalui Balsas.lt moteris pasakojo, kad maža mergaitė, vardu Emilija, pati savo rankomis nupiešė atvirutę ir parašė laišką D. Kedžio dukrai.

REKLAMA

„Emilija nėra mano dukra, tačiau ji kreipėsi į mane prašydama laišką perduoti tai mergaitei. Tiesiog viena iš Lietuvos mažų mergaičių, kuri norėjo išreikšti savo meilę ir nuoširdumą skriaudžiamam vaikui. Manęs paprašė, kad šitą laišką perskaityčiau, tą ir padariau. Taip pat perdaviau jį VSD atstovui, nes jie žino, kur yra laikoma D. Kedžio dukra“, – pasakojo Eurika.

Moteris pridūrė, kad labai tikisi, jog VSD tarnybos atstovai suras galimybę tą laišką perduoti adresatui: „Laiške nupiešta daug raudonų gražių širdelių. Parašyta, kad mergaitei linkima daug meilės. Prie laiško pridėtas Emilijos rankų darbo veltas kiškutis. Visą tai perdavėme per VSD. Tikimės, kad toks netradicinis paštas suveiks.“

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 13.05 val.)

Viena iš protesto akcijos organizatorių Ligita Juknevičiūtė teigė, kad susirinkę žmonės yra susirūpinę vaikų gynimo situacija Lietuvoje: „Matome, kas vyksta. Matome, kaip brutaliai buvo išplėšta Garliavos mergaitė. Ir arkliui aišku, kaip sakė profesorius Vytautas Landsbergis,  kad viskas vyksta ne be VSD įsikišimo.“

Anot jos, pasaulyje nusistovėjusi praktika, kad pačios painiausios bylos, jeigu su jomis nesusitvarko policija ar prokuratūra, yra perduodamos saugumui. „Nesitikime iš VSD jokios reakcijos. Bet viliamės, kad jiems nemalonu po langais matyti pasipiktinusius žmones. Reikalaujame tiesos“, – pabrėžė L. Juknevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt pašnekovė pridūrė, kad rimtesnių pokyčių tikimasi rudenį, kai vyks rinkimai: „Iki rinkimų, galiu užtikrinti, niekas nepasikeis. Viskas yra politizuota. Jei kažkas apsimes, kad nori padėti, tai tik siekdamas asmeninės naudos pasirodyti viešumoje.“

Protestas prie VSD

Vilniuje prie Valstybės saugumo departamento (VSD) prieš valdžios smurtą ir melą protestuojantys piliečiai susirinko paminėti Tarptautinės vaikų gynimo dienos.

Penktadienio vidurdienį prie VSD būstinės susirinko apie tris dešimtis žmonių. Protestuotojai laikė plakatus su užrašais „VSD, už kiek superki sąžinę?“ bei praeiviams dalijo skrajutes „Aikštės žinios“.

REKLAMA

Viešąją tvarką prižiūri penki policijos pareigūnai, „apsiginklavę“ filmavimo kameromis ir fiksuojantys protesto akciją.

Per akciją „Už vaikystę be smurto“ išsakomas pilietinis protestas prieš gegužės 17-ąją valdžios surengtą smurto aktą ir susirūpinimas iš gimtųjų namų išplėštos Kauno mergaitės likimu.

„Lietuvos vaikai turės galimybę parašyti laišką mergaitei, išsakyti jai moralinę paramą. Gatvėje bus kuriama meninė instaliacija. S. Daukanto aikštėje Vilniuje nuo gegužės 17-osios ryto prieš valdžios smurtą ir melą kasdien protestuojantys piliečiai numato rengti ir kitas pilietinio pasipriešinimo akcijas“, – pabrėžė „Už teisingumą“ grupės narys Darius Kuolys.

REKLAMA

Mitinge dalyvavęs visuomenininkas Darius Kuolys teigė, kad renginio iniciatorės yra mamos, kurios susirūpinusios ne tik Garliavos mergaitės, bet ir savo vaikų ateitimi. Anot D. Kuolio, VSD pastaruoju metu skiria „ypatingą globą“ vaikams ir šis mitingas surengtas pasisakant prieš smurtą ir išsakant susirūpinimą šalies vaikų ateitimi.

Mitingo dalyviai apsuko simbolinį ratą aplink VSD pastatą, vėliau mušant būgnus skambėjo minios skanduotės „Tiesos!“.

Policijos pareigūnai perspėjo D. Kuolį, kad šis kreiptųsi į akcijos dalyvius ir paragintų šiuos pasitraukti nuo pastato, nes tai bus laikoma viešosios tvarkos pažeidimu. Protesto akcijos metu buvo piešiama ant šaligatvių vaikiškomis kreidelėmis, nors akcijos pradžioje buvo piešiama ant kitoje gatvės pusėje nei VSD pastatas esančio šaligatvių, vėliau piešiantys protesto dalyviai ėmė darbuotis ir kitapus gatvės – prie VSD.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikų dienos minėjimai vyks ir kituose miestuose. Kaune birželio 1-ąją kviečiama  dalyvauti vyksiančiose eitynėse „Jaunimas – už vaikus“. Eitynės prasidės 16 val. nuo Įgulos bažnyčios (Soboro) ir baigsis Rotušės aikštėje.

Tuo tarpu klaipėdiečiai ir miesto svečiai 17 val. kviečiami į Mažvydo alėją, šalia Vaikų ligoninės. Čia bus viešai skaitoma Jungtinių Tautų Vaiko teisių Konvencija, taip minima Lietuvos valstybės prisijungimo prie Jungtinių Tautų Vaiko  teisių Konvencijos 20-metis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų