REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reta išvyka į gamtą apsieina be palapinių, miegmaišių, maudynių ežere ir laisvalaikio žaidimų. Kad į gamtą vyktum ne plikas basas, būtina įsigyti tam tikrų reikmenų. „Balsas.lt Savaitė“ sudarė svarbiausių vasarotojo prekių krepšelį ir paprašė didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų pateikti jų kainyną.

Reta išvyka į gamtą apsieina be palapinių, miegmaišių, maudynių ežere ir laisvalaikio žaidimų. Kad į gamtą vyktum ne plikas basas, būtina įsigyti tam tikrų reikmenų. „Balsas.lt Savaitė“ sudarė svarbiausių vasarotojo prekių krepšelį ir paprašė didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų pateikti jų kainyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į krepšelį įtraukėme tokius pirkinius kaip palapinė, miegmaišis, kepsninė, kremas nuo saulės, paplūdimio rankšluostis, badmintono rakečių rinkinys, pripučiamas vandens čiužinys, akiniai nuo saulės, skėtis nuo saulės, purškalas nuo uodų ir maudymosi apranga (bikinis, glaudės). Sąrašas buvo pateiktas keturiems didiesiems Lietuvos prekybos tinklams – „Maxima“, „Rimi“, „Iki“ ir „Norfa“. „Rimi“ prekybos tinklas kainyną pateikti atsisakė, motyvuodamas tuo, kad bus lyginamos neadekvačių gamintojų prekės ir jie tokioje analizėje dalyvauti nenori. Visi kiti tinklai sudaryto vasaros prekių rinkinio kainas pateikė intervalu  nuo pačios mažiausios siūlomos kainos iki pačios didžiausios.

REKLAMA

Nuo pigiausių ir brangiausių prekių

Palyginus kainas matyti, kad pirkdami pigiausias vasarotojo rinkinio prekes mažiausiai pinigų paklotumėte prekybos tinkle „Maxima“ (160,37 lito), daugiausia – parduotuvėse „Norfa“ (186,19 lito).

Lyginant pigiausias ir brangiausias siūlomas to paties vasarotojo rinkinio prekes, suma išauga kone dešimteriopai. Pavyzdžiui, prekybos tinkle „Maxima“ perkant visą vasarotojo rinkinį, pradedant purškalu nuo uodų, baigiant palapine bei kepsnine, didžiausia kaina jis atsieitų 1 826,99 lito.

REKLAMA
REKLAMA

Atitinkamai „Iki“ prekybos tinkle toks rinkinys kainuotų 378,91 litus (neįskaičiuojant maudymosi kostiumų kainos, nes tinklas nurodė tik žemiausią šios prekės kainą). „Norfos“ tinkle toks prekių rinkinys atsieitų 655,61 litus.

Siekiant objektyvumo reikėtų pridurti, kad kainos skiriasi ne tik dėl skirtingų prekių gamintojų, kokybės skirtumų, bet ir skirtumų tarp pačių prekių. Pavyzdžiui, palapinė gali būti vienvietė, dvivietė ar keturvietė, todėl savaime suprantama, kad jos kaina tinkluose skiriasi nuo kelių iki dešimties kartų. Tas pats pasakytina ir apie kepsnines, miegmaišius ar skėčius nuo saulės, kurie skiriasi tiek savo dydžiu, tiek ir medžiagomis, iš kurių yra pagaminti. Vis dėlto, pateikti prekių kainynai pirkėjui padeda bent apytikriai susiorientuoti vasaros prekių ir jų kainų džiunglėse bei įvertinus savo finansines galimybes, nuspręsti, kokias prekes reikėtų įsigyti vasarai, o be kurių  galima ir apsieiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiųjų prekybos tinklų vasaros prekių kainynai

Vasaros prekių kainų lentelė (nuotr. Balsas.lt)Vasaros prekių kainų lentelė  (nuotr. Balsas.lt)

Labiausiai domisi apsauga nuo uodų

Anot prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos skyriaus vadovo Valdo Lopetos, vasaros prekėmis centras pradeda prekiauti jau nuo balandžio, tačiau ne visi vasarotojo krepšelio pirkiniai pirkėjus domina vienu metu.

„Pastebėjome, kad šiais metais vasaros prekyba prasidėjo kiek vėliau nei pernai. Tam įtakos turėjo vėliau atkeliavę šilti orai. Kosmetikos ir akinių nuo saulės, miegmaišių bei palapinių, paplūdimio rankšluosčių, kepsninių pardavimai dar tik įsibėgėja ir šiuo metu yra mažesni nei pernai. Daugiau nei pernai (14 proc.)  tokiu laikotarpiu parduodame repelentų – priemonių nuo uodų. Iš pajūrio, kitų kurortų – Druskininkų, Birštono – parduotuvių vadovų girdime, kad pirkėjai skundžiasi šiemet daug didesniu uodų kiekiu“, – pasakojo „Iki“ atstovas.

REKLAMA

Šiemet, anot jo, itin paklausi prekė – badmintono raketės. Jų parduota  70 proc. daugiau nei pernai tokiu pačiu metu. Pirkėjų graibstomos yra ir paplūdimio šlepetės.

„Šiais metais vasaros sezonui pasiūlėme išties labai platų įvairių paplūdimio šlepečių pasirinkimą vaikams ir suaugusiesiems – nuo įprastų „šlepsių“ iki „crocs“ tipo, dabar joms kaip tik taikoma 40 proc. nuolaida. Sparčiai populiarėja ir kepurės nuo saulės vaikams, stilingos skarelės – jaunimui. Mažuosius iškylautojus šiemet pradžiuginome vaikiškomis palapinėmis ir miegmaišiais su jų pamėgto filmuko „Cars“ herojais“, – su tinklo siūlomomis vasaros naujovėmis pirkėjus supažindino V. Lopeta.

REKLAMA

Jo teigimu, jų parduotuvių tinklas formuodamas ne maisto prekių asortimentą stengiasi pasiūlyti ne plačiausią prekių paletę, bet prekes, kurios yra  kruopščiai atrenkamos ieškant  geriausio kokybės ir kainos santykio.

Ištroškę šaltibarščių

Kaip pasakojo „Iki“ centro komunikacijos skyriaus vadovas, vasarotojus domina ne tik plaukimo ir iškylavimo gamtoje reikmenys, bet ir įvairūs maisto produktai.

„Šiuo metu mūsų daržovių skyriuose atsiranda vis daugiau lietuviškų daržovių. Ypač platus pomidorų ir agurkų pasirinkimas, kurių kainos dabar krenta, o pardavimai – auga. Gausiau parduodame ir kepti tinkamų dešrelių, „Iki“ kulinarų ruoštų šašlykų, kepsnių – čia turime nemažai naujienų. Ženkliai auga visų šaltibarščių sudedamųjų dalių pardavimai: kefyro, marinuotų bei virtų burokėlių, svogūnų laiškų, krapų. Kaip ir kiekvienais metais, vos atšilus orams net keliais šimtais procentų daugiau nuperkama ledų“, - apibendrindamas maisto produktų prekybą kalbėjo V. Lopeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujovė – šokinėjimo lazdos

Prekybos tinklas „Rimi“, nepanoręs dalyvauti vasaros prekių kainoraščių palyginime, sutiko tik atskleisti kokių vasaros prekių savo asortimente turi gausiausiai. Anot „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovės Ramintos Stanaitytės-Česnulienės, daugiausiai prekių rūšių pirkėjams siūloma kremų nuo saulės, pripučiamų vandens čiužinių, maudymosi aprangos bei purškalų nuo mašalų segmente. Jų atitinkamai siūloma po 20 skirtingų gamintojų rūšių. „Rimi“ parduotuvėse pirkėjai taip pat gali rinktis iš 10 skirtingų rūšių pirkdami miegmaišius, kepsnines bei akinius nuo saulės. Mažiausiai pasirinkimo įvairovės tinklas pirkėjams gali pasiūlyti renkantis skėčius nuo saulės, paplūdimio rankšluosčius bei badmintono rakečių komplektus. Jų siūloma iki 5 skirtingų rūšių.

REKLAMA

„Lyginant su praėjusiais metais, savo vasaros asortimentą beveik padvigubinome – rasite prekių, skirtų iškyloms atskirais berniukams, ir atskirai mergaitėms. Populiari praėjusių metų naujovė  „žiogai“ – šokinėjimo lazdos, ypač populiarios ir šiemet“, - sakė „Rimi Lietuva“ atstovė spaudai.

Jos teigimu, nors „Rimi“ tinkluose iškylos prekių bumas prasidėjo vos prieš mėnesį (gegužę), lyginant su praeitais metais, jau stebimas  iškylos prekių augimas.

Populiariausios šių metų vasaros krepšelio prekės, anot R. Stanaitytės-Česnulienės, varijuoja nuo pikniko elementų, tokių, kaip iškylos krepšiai, anglys, malkos ir vienkartiniai indai iki paplūdimio atributikos – kremų nuo saulės, smėlio žaislų ir pripučiamų vaikiškų vandens plaukmenų.

REKLAMA

Siūlo prekių žvejams ir narams

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis „Balsas.lt“ pasakojo, kad šiemet vasaros prekių asortimentas jų tinkle yra platesnis nei pernai, o pirkėjams siūloma nemažai naujovių.

„Visiškai atnaujinome žūklės prekių, turistinių kėdžių, nardymo įrangos asortimentą.  Prekyboje atsirado pripučiamos valtys, neperšlampami turistiniai krepšiai ir kitos prekės, kuriomis „Norfa“ anksčiau neprekiavo“, – vardijo D. Ryliškis.

Klausiamas apie vasaros prekių pardavimus ir populiariausias tinklo prekes, pašnekovas išskyrė du periodus, kuomet domimasi skirtingais prekių segmentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gegužę, atšilus orams, „Norfos“ pirkėjai ypač domėjosi žūklės ir iškylos prekėmis. Labai populiarios buvo kepsninės, anglis, degūs skysčiai, vienkartiniai indai – visa, ko reikia gerai praleisti laiką atvirame ore, iškylauti.  Birželį, kai vaikai baigs mokyklas, žmonės pradės atostogauti šeimomis, žymiai padidės pirkėjų susidomėjimas ir kitomis vasaros prekėmis. Juo labiau, kad daugeliui vasaros prekių bus taikomos nuolaidos“, - sakė prekybos tinklo atstovas spaudai.

Vasaros asortimentas lentynose užsiguli

„Lietuviai visada mėgo ilsėtis Lietuvos paežerėse, todėl kasmet siūlome didelį asortimentą iškylautojams, kuris lentynose neužsiguli – nuo vienkartinių indų iki didelių palapinių ir miegmaišių“, - apie vasaros tendencijas pasakojo „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė. Anot jos, vasaros prekės daugiausia perkamos prieš savaitgalius, o tam tikromis prekėmis, pavyzdžiui, skirtomis iškyloms, lietuviai ima domėtis vos atšilus orams.

REKLAMA

„Maxima“ prekybos tinklo parduotuvėse vasarai skirtų prekių galima rasti ir ankstyvą pavasarį, nes tokios prekės kaip kepsninės grotelės, kepimo aksesuarai, anglys ir kt. yra graibstomos su pirmaisiais šiltesniais saulės spinduliais“, – sakė ji.

Pirkėjams, besidomintiems aktyviu poilsiu, O. Malaškevičienė siūlė vasarai  galimybę  įsigyti ir dviračių transporto priemonių, tokių kaip dviračiai ar motoroleriai.

„Gyvenantiems miesto ritmu vasaros laikotarpiui siūlome dviračius (ir Lietuvos gamintojų), su garantijomis. Pastebime, kad vis populiarėja ir motorolerių mada, todėl savo klientams siūlome įsigyti ir tokią transporto priemonę“, – kalbėjo pašnekovė.

Jos teigimu, „Maxima“ prekybos tinkluose pirkėjams siūloma įsigyti ir įvairių lauko baldų, kurie gaminti atsižvelgiant į Lietuvai  būdingas oro sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų