REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Misiją Afganistane baigusių karių sutikimo ir apdovanojimo ceremonijoje gera žinia – Panevėžyje dislokuotiems kariams nebeteks vykti į Goro provinciją.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio centrinėje aikštėje vakar sutikti ir apdovanoti misiją Afganistane baigę kariai. Ceremonijoje dalyvavo apie 150 karių, tarnavusių Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės keturioliktojoje pamainoje (PAG-14), apie 20 Lietuvos ir JAV karių, dalyvavusių Goro provincijoje veikiančioje Policijos operacinės mokymo ir sąveikos grupės (POMSG) antrojoje pamainoje, bei kariai, atlikę misiją įvairiuose NATO tarptautinės operacijos štabuose Afganistane.

REKLAMA

Mokė ir konsultavo

Pusės metų misiją Afganistane baigusios PAG-14 pagrindą sudarė Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Vyčio apygardos 5-osios rinktinės kariai. Jai vadovavo pulkininkas Eligijus Senulis.

PAG-14 kariai kartu su Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos, Bulgarijos ir Ukrainos atstovais koordinavo Goro provincijos atkūrimo procesą, prisidėjo rengiant Goro provincijoje dislokuotus Afganistano nacionalinės armijos karius.

REKLAMA
REKLAMA

POMSG, kurią sudarė 20 Lietuvos ir JAV karių bei Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų, vadovavo Lietuvos kariuomenės Karo policijos vadas pulkininkas leitenantas Ričardas Pocius. POMSG tęsė kolegų darbą ir mokė, konsultavo bei kitomis priemonėmis prisidėjo rengiant Afganistano nacionalines policijos pajėgas.

Karius pasitiko ir apdovanojo krašto apsaugos ministrė Rasa

Juknevičienė, Lietuvos ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius. Taip pat sveikino kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas pulkininkas Vilmantas Tamošaitis, Viešojo saugumo tarnybos vadas vidaus tarnybos generolas Sergejus Madalovas, Gruzijos ambasadorius Lietuvoje Georgas Kerdikošvilis, Panevėžio miesto vadovai ir karių išsiilgę artimieji. Visiems kariams, sugrįžusiems iš vis dar neramaus krašto, įteikti medaliai, padėkos už asmeninį pasiaukojimą, pasiryžimą vykdant užduotis ekstremaliomis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padėjo derybose

Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė pasidžiaugė sutikusi Panevėžyje visus karius, kuriuos prieš pusmetį išlydėjo iš Aukštaitijos sostinės. „Kaip ir sutarėme išlydėtuvėse, – globėjiškai kalbėjo ministrė, – iš misijos sugrįžote visi sveiki, nors tarnyba Afganistano Goro provincijoje žiemą sudėtinga. Darbą atlikote puikiai, todėl drąsiai galima sakyti, kad jūsų dėka pavyko derybos su NATO vadovais Čikagoje. Tai jūsų indėlis, kad neterminuotam laikui pratęsta NATO oro policijos misija, užtikrintos kolektyvinės gynybos garantijos, patvirtintos priemonės gynybos planams įgyvendinti.“

REKLAMA

Ministrė pranešė gerą žinią: Panevėžyje dislokuotiems Karaliaus Mindaugo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariams bei ką tik iš misijos sugrįžusiems KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės kariams nebeteks daugiau vykti į Afganistaną. „2013 metų pabaigoje Lietuvos kariai perduos pagrindines saugumo funkcijas Afganistano kariuomenei, o dar po metų iš Afganistano bus išvestos visų šalių tarptautinės karinės pajėgos, dalyvavusios misijoje. Tačiau pagalba Afganistanui bus ir toliau teikiama, tik ji bus kitokio pobūdžio – šalis mokosi gyventi taikos sąlygomis“, – kalbėjo

REKLAMA

R. Juknevičienė ir teigė, kad Lietuvos kariai – tikri ambasadoriai, galintys įvertinti, kokiomis sąlygomis gyvena afganai, ir jas palyginti su gyvenimu Lietuvoje.

Lietuviai kariai patikimi

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius sakė, kad karių sutiktuvės džiaugsminga šventė – kariai į namus sugrįžo visi sveiki ir gyvi. „Puikiai atlikote pareigą ir jums patikėtas užduotis. Neįmanoma pamatuoti, kokio dydžio „ačiū“ reikia ištarti jūsų artimiesiems – vaikams, tėvams, žmonoms, mylimosioms. Žodžiais tai išreikšti sudėtinga“, – gyrė karius kariuomenės vadas ir pridūrė: „Čikagoje vykusiame NATO vadovų susitikime Lietuvos kariai buvo įvertinti aukštais balais. Mūsų kariai – patikimi tarptautinių misijų partneriai, patikimi sąjungininkai. Todėl derybose Čikagoje ir buvo pasiekti Lietuvai naudingi rezultatai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Afganistano Goro provinciją išlydėjusi prieš pusmetį ir atvykusi sutikti PAG-14 karių JAV ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse padėkojo jiems už pasiaukojamą tarnybą ir tvirtino, kad tai gyvybiškai svarbu ir Lietuvai, ir JAV. „Misija Afganistane – milžiniškas, bet atsiperkantis reiškinys, nors jo vertė nepamatuojama. Nors tarptautinė misija eina į pabaigą, ji išlieka svarbi, o šalių partnerystė tęsiasi – turime atsakingai iki 2014 metų pabaigos užbaigti karinę misiją Afganistane“, – teigė JAV ambasadorė Lietuvoje.

REKLAMA

Antroji misija

Iš Afganistano misijos grįžęs Lietuvos karinių oro pajėgų kapelionas majoras Virginijus Veilentas „Panevėžio balsui“ sakė, jog labiausiai įsiminė lietuvių karių pasiaukojimas ir profesionalumas vykdant visas užduotis. „Nesvarbu, ką tas karys darė: ar bokštelyje sargyboje stovėjo, ar išminavimo procese dalyvavo, ar bendravo su vietiniais. Jie visi puikiai atliko savo pareigą. Tą patvirtino ne tik kariuomenės vadas, tą mačiau savomis akimis būdamas kartu su kariais Afganistane. Labai saugiai jaučiausi, nes tai kariai profesionalai. Nesijautėme apleisti ir nuskriausti. Juk darėme savo darbą, o jį turėjome atlikti profesionaliai ir tinkamai pasitarnauti Lietuvai“, – šypsodamasis kalbėjo kapelionas ir prisipažino, kad Afganistane teko būti ne tik dvasios vadovu, bet ir psichologu.

REKLAMA

Kunigas lakūnas V. Veilentas sakė misijoje Afganistane buvęs du sykius. „Su KASP misijoje Afganistane buvau 2007-ųjų pavasarį. Tai buvo PAG-4 kariai. Buvau toje pačioje Afganistano Goro provincijoje. Tik dabar buvo žymiai geresnės gyvenimo, darbo sąlygos. Daug kas pasikeitė per penkerius metus. Visi mes padarėme pažangą ir, žinoma, taip pat afganai“, – sakė kapelionas ir tvirtino, kad grįžęs vėl tęs savo pareigas – dirbs Karinių oro pajėgų kapelionu, o atradęs laiko skraidys lėktuvu.

R. Mikučionytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų