REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Lietuvos statistikos departamentas paskelbė antrąjį I 2012 m. ketvirčio BVP įvertį. Kaip ir buvo prognozuota, didesnių pasikeitimų BVP rezultatuose nebuvo – metiniai augimo tempai šių metų I ketvirtį išliko 3,9 proc. Ekonomikos lėtėjimo tendencijos pastebimos ir vidaus, ir išorės paklausoje.

REKLAMA
REKLAMA

Namų ūkių vartojimo augimo tempai kol kas išlieka aukšti (6,8 proc.) ir viršija „Danske“ banko ekonomistų bazines I ketvirčio prognozes (5,4 proc.). Kita vertus, balandžio mėnesio mažmeninės prekybos rezultatai rodo, kad ateinantį ketvirtį galima sulaukti ir reikšmingesnio vartojimo sulėtėjimo.

REKLAMA

Eksporto augimo tempai išlieka beveik nepakitę (6,1 proc.), palyginus su 2011 m. IV ketvirčiu, o tai yra teigiamas ženklas, rodantis, kad nesame reikšmingai paveikti prastėjančių euro zonos rezultatų. Dėl to galima dėkoti santykinai gerai diversifikuotai eksporto struktūrai. Pagrindinės Lietuvos eksporto partnerės – Rusija, Vokietija ir Lenkija – išlieka augimo lyderių pozicijose.

Vis dėlto ekonomikos lėtėjimo tendencijų neišvengsime. 2011 m. sparčiai augusios (17,1 proc.) investicijos 2012 m. pirmąjį ketvirtį sulėtėjo iki 8,4 proc. Neapibrėžtumai dėl euro zonos raidos, išliekanti įtampa Europos finansų rinkose bus pagrindiniai veiksniai, lemsiantys tolesnį investicijų lėtėjimo procesą.

„Danske“ banko ekonomistai nekeičia prognozių šiems metams – BVP augs vidutiniškai apie 2,7 proc. Vis dėlto šiandien, vertinant potencialias vidines ir išorines grėsmes, tikėtina, kad Lietuvos ekonomika augs šiek tiek sparčiau nei prognozuojama „Danske“ banko baziniame scenarijuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų