REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) šiandien pranešė, kad smerkia gegužės 27 dieną Sirijos mieste El Huloje įvykdytas šalies valdžios represijas, kurių metu, Jungtinių Tautų duomenimis, žuvo mažiausiai 90 žmonių, iš jų 34 vaikai, ir pareiškia, kad tai yra nusikaltimas žmoniškumui.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva remia ES valstybių narių sprendimus paskelbti nepageidaujamais asmenims Sirijos diplomatinius atstovus jų šalyse. Šis sprendimas - tai tiesioginis ES atsakas į Sirijos valdžios jau daugelį mėnesių vykdomas kruvinas represijas prieš savo šalies piliečius ir atsisakymą spręsti susidariusią krizę taikiu būdu.

REKLAMA

URM atstovai pareiškė, kad Lietuva visapusiškai remia JT ir Arabų lygos specialiojo pasiuntinio Kofi Annano pastangas ir ragina Sirijos valdžios institucijas vykdyti visus savo įsipareigojimus Jungtinėms Tautoms, numatytus K. Annano šešių punktų plane bei patvirtintus JT Saugumo Tarybos rezoliucijomis Nr. 2042 ir 2043.

„Kofi Annano šešių punktų planas numato šiuos įsipareigojimus: dirbti su pasiuntiniu Sirijos žmonių vadovaujamame procese, skirtame teisėtiems Sirijos žmonių lūkesčiams užtikrinti; visoms konflikto šalims nutraukti kovas, atitraukti vyriausybės pajėgas ir sunkiąją ginkluotę iš miestų; užtikrinti sąlygas humanitarinei pagalbai teikti; paleisti neteisėtai sulaikytus asmenis; užtikrinti žurnalistų laisvą judėjimą; taip pat teisę dalyvauti taikiose demonstracijose“, – rašoma URM pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

JT Saugumo Tarybos (JT ST) rezoliucija Nr. 2042 leidžiama nedelsiant dislokuoti ne daugiau kaip 30 neginkluotų karinių stebėtojų parengiamąją grupę. JT ST rezoliucija Nr. 2043 įsteigiama visapusiška JT priežiūros misija Sirijoje (UNSMIS), į kurią numatyta dislokuoti ne daugiau kaip 300 neginkluotų karinių stebėtojų, kurie stebėtų ginkluoto smurto nutraukimą ir Kofi Annano šešių punktų plano vykdymą visais aspektais.

Dalyvauti Jungtinių Tautų vadovaujamoje tarptautinėje priežiūros misijoje Sirijoje Lietuva pasiūlė dvi kandidatūras, kurios dar turi būti patvirtintos JT. Sirijos ambasada Baltarusijoje yra akredituota Lietuvai. Naujas ambasadorius nėra paskirtas. JT duomenimis, per 15 mėnesių nuo neramumų pradžios Sirijoje žuvo mažiausiai 9 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų