REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Degtinė atrišo liežuvį

Tragediją prišaukė alkoholio pažadinti prisiminimai: jais pasigyręs vyras buvo nužudytas, o du vaikinai tapo kaliniais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltino trijulę

Vilnietis Martynas Taurasevičius (19 m.), važiuodamas paviešėti pas savo draugą į Dzūkiją, nenujautė, kad namo sugrįš tik po bemaž 12 metų. Tiek metų žudiku viešnagėje tapusiam vaikinui paskirta gyventi „zonoje“. Taip neseniai nusprendė Kauno apygardos teismas.

REKLAMA

Įkalinimas greičiausiai nenugąsdino M. Taurasevičiaus, nes jau nuo 16 metų problemų dėl vagysčių turintis šis vilnietis iki nužudymo buvo teistas keturis kartus ir jau sėdėjęs už grotų.

Visai kitaip turėtų jaustis vilniečio draugas iš Alytaus rajono Darius Gavutis (dabar 19 m.). Tada, 2010-ųjų birželį, kai nusikalto kartu su M. Taurasevičiumi, jis buvo nepilnametis (17 m.) ir nė karto neteistas. Už nužudymą D. Gavučiui grėsė daugiausia 10 metų nelaisvės bausmė, tačiau teismas jauno vaikino pasigailėjo ir laisvę iš jo atėmė 8 metams.

REKLAMA
REKLAMA

Abu bičiuliai už grotų gyvena jau beveik dvejus metus – nuo tada, kai po nužudymo Vaikantonių kaime (Daugų sen.) buvo iškart sulaikyti ir suimti.

Tuokart sulaikytųjų kompanijoje buvo dar ir dzūkaitė Jolanta Grigaravičiūtė (24 m.), taip pat į Vaikantonis atvykusi paviešėti pas draugę. Įtariamos žudikės vardas šią jauną moterį slėgė tik apie penkis mėnesius. O paskui Alytaus teisėsaugininkai, nesurinkę J. Grigaravičiūtės kaltės dėl nužudymo įrodymų, rimtą kaltinimą panaikino. Moteris tame pačiame teisme su minėtais vaikinais buvo kaltinama jau tik dėl nežymaus sužalojimo žmogaus, kurį tuokart „pribaigė“ jos abu bendrininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, iš pradžių jauniausias įtariamasis liudijo, kad J. Grigaravičiūtė ir šokinėjo ant nukentėjusiojo, ir daužė jį plaktuku per galvą, ir, laukdama atvykstant policininkų, maldavo bendrininkų, kad jos neišduotų, tačiau niekas daugiau šito nepatvirtino, o ekspertai net neaptiko ant nužudytojo galvos smūgių plaktuku žymių. Tokius žiaurius veiksmus neigė ir pati J. Grigaravičiūtė, kaltindama D. Gavutį apkalbomis ir šmeižtu. Teismas patikėjo dzūke. Todėl moteris gavo tik trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę už nežymų sužalojimą, tačiau šią bausmę ji jau atlikusi, kai buvo suimta iškart po nusikaltimo.

REKLAMA

Gynė močiutės garbę

Tragediją Vaikantonių kaime prišaukė nemenkos kompanijos išgertuvės Vytauto Blažonio sodyboje. Čia nuo popietės girtavo šeimininkas ir iš gretimo kaimo dviračiu atmynęs toks Raimundas Vaitulevičius (34 m.). Šis bedarbis buvo ką tik iš Daugų parsivežęs kelių šimtų litų pašalpą, skirtą Darbo biržos, ir lauktuvių – maisto ir kelis butelius vyno bei butelį naminės degtinės. Praturtėjęs bedarbis buvo dosnus – nepagailėjo pinigų ir tada, kai kompaniją papildė keli nauji sugėrovai. Nors R. Vaitulevičius nepažinojo kartu su netoliese gyvenančiu nepilnamečiu D. Gavučiu atėjusio vilniečio M. Taurasevičiaus, tačiau šiam mielai padavė 20 litų, kad jis nuėjęs nupirktų degtinės.

REKLAMA

Mišri kompanija buvo jau gerokai apsvaigusi, kai taip pat apgirtęs dosnusis bedarbis R. Vaitulevičius, sako, pradėjo vyriškai kibti prie greta jo sėdėjusios dešimtmečiu jaunesnės J. Grigaravičiūtės, pažinotos tik iš matymo – grabaliojo jai už kojų, pilvo, aptarinėjo jos kūno formas. Moteriai tai nepatiko, todėl ji prašė įžūlaus sugėrovo nurimti. Žodis po žodžio, ir tas pats R. Vaitulevičius esą prisiminė, kad jis prieš keletą metų intymiai bendravęs su vieno iš jaunųjų sugėrovų močiute, apie kurią atsiliepė nepagarbiai. Visi suprato, kad kalbama apie buvusį nusikaltimą (prievartą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neblaivaus R. Vaitulevičiaus elgesys ir minėtos kalbos įsiutino D. Gavutį ir jo draugą iš Vilniaus. Šie abu pradėjo daužyti vyrą kumščiais ir spardyti. Prisidėjo ir J. Grigaravičiūtė. Girtas sodybos šeimininkas liepė visiems išeiti – santykius aiškintis lauke.

O lauke R. Vaitulevičius, nepajėgęs priešintis jaunuoliams, buvo daužomas ir spardomas toliau. Buvo jau vėlus vakaras, lauke lijo. Chuliganai paliko sumuštąjį lauke, o patys kambaryje toliau gėrė. Sodybos šeimininkai matė muštynes, tačiau į jas nebesikišo – nuėjo miegoti.

REKLAMA

J. Grigaravičiūtei vis rūpėjo, ar jau pakilęs nuo žemės ir namo išėjęs sumuštas vyras, tad ji nueidavo jo pažiūrėti. Vaikinai jau buvo įtempę sumuštąjį į lauko virtuvę – R. Vaitulevičius nekalbėjo, nereagavo. Vėl prie jo atėję D. Gavutis ir M. Taurasevičius egzekuciją tęsė, nes norėjo išgauti sumuštojo telefono, kurį pasisavino, PIN kodą, kol galiausiai apipylė kruviną nelaimėlį dviem kibirais vandens, kad jis esą atsigautų, ir vėl paliko.

Kitą rytą sodybos šeimininko draugė rado R. Vaitulevičių nebegyvą. Nusikaltimo pėdsakų niekas nebandė slėpti – iškviestiems policininkams trijulė prisipažino mušusi vyrą, kuris juos įžeidinėjęs.

REKLAMA

Spalvingos asmenybės

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad R. Vaitulevičiui buvo suduota per 20 smūgių į įvairias kūno vietas. Apie pusė jų – į galvą. Nuo sunkios galvos traumos žmogus ir mirė. Sunku pasakyti, ar medikai būtų galėję išgelbėti sumuštojo gyvybę, jeigu chuliganai ar sodybos šeimininkai po muštynių būtų skubiai kreipęsi profesionalios pagalbos.

Teismas nustatė, kad J. Grigaravičiūtės smūgiai buvo nestiprūs, be to, moteris nesmūgiavusi per galvą. O nužudę R. Vaitulevičių abu jauniausieji sugėrovai. Vilniečiui, kaip paaiškėjo, nepakako žmogų daužyti ir spardyti – baigdamas jis dar kelis kartus aukai dūrė ir peiliu, rastu lauko virtuvėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už kiekvieno kaltininko veiksmus teismas ir paskyrė skirtingas bausmes.

Nužudytojo motina ir sesuo teisme teigė, kad savo šeimos nesukūręs R. Vaitulevičius iki tragedijos gyveno kartu su mama, buvo taikus ir draugiškas žmogus, alkoholiu nepiktnaudžiaudavo, bet bičiulių kompanijas kartais mėgdavo. Sesuo dėkingai prisiminė, kad tik brolio materialinės paramos dėka studijavo aukštuosius mokslus Vilniuje. Ir mama, ir sesuo pateikė teismui civilinius ieškinius, ir teismas priteisė joms per 100 000 litų turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo iš abiejų žudikais pripažintų nuteistųjų. Dar 1500 litų savo piniginę turėtų palengvinti J. Grigaravičiūtė, prisidėjusi prie mirtino nusikaltimo.

REKLAMA

Beje, ši jauna bedarbė moteris jau seniai gyvena asocialiai – iš jos atimta teisė pačiai auginti savo ketverių metų vaiką. Mažylį oficialiai globoja į užsienį su juo išvykusi J. Grigaravičiūtės sesuo.

Nieko gero teismas neišgirdo ir apie žudikais tapusius jaunuolius. Abu pastaruoju metu niekur nedirbo ir nesimokė. D. Gavutis, užaugęs asocialioje šeimoje, buvo pašalintas iš mokyklos, linko prie įtartinų tipų. O M. Taurasevičius charakterizuojamas kaip vis naujus nusikaltimus linkęs daryti, nuo alkoholio jau priklausomas asmuo

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų