REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrėjus piktina teisėjų suteiktos nuolaidos garsiausiems kontrabandininkams.

Vilniaus teisėjai smogė dar vieną smūgį organizuotą nusikalstamumą tiriantiems pareigūnams. Į laisvę vienas po kito išeina pastaraisiais metais suklestėjusios garsiosios vilniečio Marijano Taraškevičiaus kontrabandininkų gaujos vyrai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiriant šios grupuotės veiklą pastebėtas aukščiausias korupcijos lygis, nes, mūsų žiniomis, iš kontrabandininkų pinigų lobsta ne tik Vilniaus teisėjai, bet ir kai kurie policijos operatyvininkai, – sako praėjusių metų pabaigoje sostinės gaujos šulus ir eilinius narius demaskavę teisėsaugininkai. – Gaujos nariai per tarpininkus perdavė, kad jų pažintys neva nusidriekusios aukščiausiu lygiu – net iki prezidentūros, Vyriausybės ir Seimo.“

REKLAMA

Areštinėse atsiranda laisvų vietų

Gaują, kuri, kaip aiškėja, vertėsi ne tik cigarečių, bet ir narkotikų kontrabanda bei žaibiškomis vagystėmis, kartkartėmis stebėtinai švelniomis kardomosiomis priemonėmis pamalonina Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismo teisėjai.

Būtent šio teismo Temidės tarnai neseniai netikėtai nutarė paleisti vieną iš stambaus masto kontrabanda įtariamų M. Taraškevičiaus gaujos lyderių Vitalijų Sidarovičių, pravarde Barsukas, ir kitus žemesnes pareigas ėjusius atstovus.

REKLAMA
REKLAMA

„Keisčiausia, kad daug mažesnę įtaką turintiems grupuotės nariams suėmimo laikotarpis buvo pratęstas dar trims mėnesiams, o V. Sidarovičius pabuvęs vos kelis mėnesius grįžo į laisvę“, – stebisi juodžiausią darbą gaujos demaskavimo byloje nudirbę policijos pareigūnai.

Jie tiki, kad artimiausiu metu ir gaujos lyderiui M. Taraškevičiui bei artimiausiems jo sėbrams bus paskirtos švelnesnės ir su laisvės atėmimu net nesusijusios teismų sankcijos.

Žaibiškas greitis ir prabanga

M. Taraškevičius ilgą laiką buvo eilinis buvusio Vilniaus Dambrauskinių nusikalstamo susivienijimo lyderio Jono Dambrausko, kuris šiuo metu laukia teismo proceso pradžios dėl sostinės tarybos nario advokato Sergejaus Novikovo žmogžudystės, gaujos narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėsaugininkai areštavo šį prabangų M. Taraškevičiaus šeimos namą Vilniuje (nuotr. Balsas.lt)Teisėsaugininkai areštavo šį prabangų M. Taraškevičiaus šeimos namą Vilniuje (nuotr. Balsas.lt)

Pastaruoju metu, vertinant pagal įgytus turtus ir įtaką, M. Taraškevičius jau praaugo ne tik J. Dambrauską, bet ir Lietuvos kontrabandos legendą – žymiąją Viliaus Karaliaus gaują. Pastarosios nariai taip pat suimti ir artimiausiu metu stos prieš teismą.

M. Taraškevičius važinėjo prabangiu visureigiu BMW X6, kurio išraiškingos išorės ir vidaus apdailos detalės buvo pagamintos prestižinėje Vokietijos bendrovėje.

Apie vyro pomėgį greitai važinėti ir pažeidinėti Kelių eismo taisykles tarp sostinės policininkų sklando legendos. Jis kone skraidydavo automobiliu ne tik sausakimšomis Vilniaus gatvėmis, bet ir užmiesčio keliais. Savaitraščio „Balsas.lt savaitė“ šaltinių teigimu, prieš keletą metų vairuodamas „Audi A6 allroad“ M. Taraškevičius vos per 20 minučių sugebėdavo nuskrieti iš Vilniaus į bičiulių sodybą Molėtų rajone.

REKLAMA

Pareigūnai pasakojo per kratas M. Taraškevičiaus namuose aptikę nuotraukų, kuriose gaujos lyderis įamžintas prie vairo, o prietaisų skydelis aiškiai rodo pasiektą 280 kilometrų per valandą greitį. Kalbama, kad išskirtinio dizaino M. Taraškevičiaus visureigyje BMW X6 stovi net 560 arklio galių variklis.

Įdomiausia, kad beprotiško greičio rekordais garsėjantis vyras oficialiai niekada nėra turėjęs nė vienos nuobaudos Kelių policijos duomenų bazėje. Manoma, kad ne tik jam, bet ir kitiems gaujos nariams išvengti baudų kaskart padėdavo iki šiol Vilniaus kelių policijos rinktinėje dirbantis Juzefas Janulevičius.

REKLAMA

Kalbama, kad taip įmantriai atrodantis gaujos lyderio visureigis BMW X6 – vienintelis Baltijos šalyse (nuotr. Balsas.lt)Kalbama, kad taip įmantriai atrodantis gaujos lyderio visureigis BMW X6 – vienintelis Baltijos šalyse (nuotr. Balsas.lt)

Kad šis kelių policininkas palaikė ryšius su gaujos nariais, patvirtina nuotraukos, kuriose švenčiamos vieno pagrindinių M. Taraškevičiaus aplinkos žmonių, taip pat buvusio policininko, pompastiškos vestuvės.

M. Taraškevičius gyvena viename prabangiausiai ir moderniausiai įrengtų namų Kolektyvo gatvėje, Vilniuje. Vien nuosavo namo tvora šeimininkui kainavo per 100 tūkst. litų. Ant kas antro tvoros bokštelio sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros, įrašančios namų aplinkos vaizdą ištisą parą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žiaurios bausmės prasižengėliams

Manoma, kad pagrindinį pelną M. Taraškevičius ir artimiausi jo aplinkos vyrai gauna iš narkotikų kontrabandos.

Nenorėdamas pernelyg afišuotis Lietuvoje M. Taraškevičius jau kurį laiką poilsiui rinkdavosi egzotiškų Pietų šalių kurortus – tenai veikia keli jo aplinkos žmonės. Neatmetama, kad būtent iš šių šalių gaujos nariai į Lietuvą gabendavo narkotikus, kurie vėliau būdavo parduodami Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, Skandinavijos šalyse.

Šiomis dienomis M. Taraškevičiui buvo pareikšti įtarimai dėl didelio kiekio narkotinių medžiagų realizavimo.

REKLAMA

Iš to išplaukia išvada, kad gaujos nariai užsiėmė ne tik cigarečių kontrabanda, bet ir platino narkotines medžiagas.

Operatyvininkai yra surinkę duomenų, kad nemaža dalis gaujos narių buvo pamėgę svaigintis traukdami „žolės“ dūmelį, o kai kada vartodavo ir gerokai sunkesnius cheminius stimuliatorius.

Keli gaujos nariai buvo nuolatiniai azartinių lošimų namų lankytojai ir išleisdavo ten nemažą dalį neteisėto savo uždarbio.

Pats M. Taraškevičius kone kas rytą bėgiodavo sostinės parkuose arba aktyviai sportuodavo pramogų komplekse „Forum Palace“ veikiančiame sporto klube ir griežtai pasisakydavo prieš bet kokius svaigalus.

REKLAMA

Pernelyg į kvaišalus įnikę ir kazino prasilošę gaujos nariai būdavo griežtai baudžiami – kai kada žiauriai sumušami arba kelioms paroms įkalinami pogrindžio slaptavietėse.

Veikė ir kitose šalyse

Palyginti su kitais šalies šešėlinio pasaulio veikėjais, M. Taraškevičiaus autoritetas buvo didelis ir laisvėje, ir už grotų.

Operatyvininkų duomenimis, būdamas laisvėje jis nesunkiai spręsdavo įvairias problemas šalies įkalinimo įstaigose.

Kalėjimuose sėdintys vyrai globalinius Vilniaus organizuotų nusikaltėlių pasaulio klausimus išspręsdavo tik M. Taraškevičiaus dėka. Jo paslaugų prireikdavo net Vilniaus apskrityje veikiančioms nusikaltėlių grupuotėms, kurios tarpusavyje susivaidydavo dėl įvairių smulkmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Taraškevičiaus gaujos vyrai glaudžius ryšius palaikė su Rusijos, Lenkijos, Latvijos, Vokietijos, Olandijos ir Belgijos nusikalstamo pasaulio grupuočių atstovais.

Naujas skydas – psichikos liga

Lukiškių kalėjime-tardymo izoliatoriuje įkalintas M. Taraškevičius suprato, kad gresia ilgametė laisvės atėmimo bausmė, tad ne per seniausiai atsigulė į kalėjimo ligoninę.

Vilnietis kalėjimo administracijai pradėjo skųstis, kad jį kamuoja depresija, polinkis į savižudybę. Panašu, kad garsiosios grupuotės lyderis pamažu rengiasi apsimesti psichikos ligoniu.

REKLAMA

Tokiam vaidmeniui pasiruošti M. Taraškevičius turėjo nemažai galimybių, nes prieš keletą metų vienas artimas jo žmogus laiką leisdavo ne vienoje nuo nervinės įtampos ir psichikos sutrikimų kamuojamų pacientų gydymo įstaigoje.

M. Taraškevičiaus gaujos nusikaltimus tyrę pareigūnai nėra įsitikinę, ar pavyks šį nepakaltinamojo skydu mėginantį prisidengti vyrą patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Policijos tyrėjus ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnus ne mažiau šokiruoja ir drastiški, pernelyg malonūs teismų sprendimai šios gaujos vyrams.

REKLAMA

TIK FAKTAI:

Pirmąsyk M. Taraškevičiaus gaujos nariams įtarimai dėl cigarečių kontrabandos pareikšti 2004 metais. Vėliau dviem asmenims įtarimai buvo panaikinti. Vienas nuteistas už aplaidų buhalterinės apskaitos tvarkymą, kitas nuo bausmės lygtinai atleistas.

Tąsyk grupuotės nariams abejonių keliančias bausmes paskyrė Vilniaus apygardos teismas.

Gaujos nariai nusikalstamą veiklą sėkmingai vykdė nuo 2006 iki 2011 metų. 2011-ųjų lapkritį per kelias sulaikymo operacijas buvo suimti visi šio nusikalstamo susivienijimo atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

M. Taraškevičiaus gaujoje veikė beveik šimtas asmenų. Kai kuriems suimtiesiems praėjusią savaitę buvo pareikšti nauji didesni įtarimai (daugiau epizodų) dėl įvykdytų nusikaltimų.

Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismui buvo perduota nedidelė pagrindinio M. Taraškevičiaus konkurento V. Karaliaus gaujos bylos dalis.

Šios grupuotės narių byla teisme turėtų būti atversta jau antroje rugsėjo pusėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų