REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskelbta nauja Rusijos vyriausybė išliko putiniška, o premjero Dmitrijaus Medvedevo galimybės vykdyti reformas gerokai apribotos.

Paskelbta nauja Rusijos vyriausybė išliko putiniška, o premjero Dmitrijaus Medvedevo galimybės vykdyti reformas gerokai apribotos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento žmonės

Naujasis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė D. Medvedevo vyriausybės sudėtį. Sąrašas nieko per daug nenustebino – jame daug skirtingų grupuočių atstovų ir V. Putino žmonių, kurie turės užtikrinti jo politiką. Iš 26 ankstesnių vyriausybės narių darbą išsaugojo 13.

REKLAMA

Įtakingas V. Putino sąjungininkas Igoris Šuvalovas liko pirmojo ministro pirmininko pavaduotojo poste, o Antonas Siluanovas ir toliau eis finansų ministro pareigas. V. Putinas taip pat įtvirtino savo įtaką saugumo struktūroms palikdamas Anatolijų Serdiukovą gynybos ministro, o Sergejų Lavrovą – užsienio reikalų ministro postuose.

V. Surkovo žmonės

Savo pozicijas vyriausybėje įtvirtino ir pilkasis Kremliaus kardinolas Vladislavas Surkovas. Jis vadovaus ministrų kabineto aparatui. Komandoje padaugėjo V. Surkovo aplinkos žmonių: kultūros ministras Vladislavas Medinskis, mokslo ir švietimo ministras Dmitrijus Livanovas, regionų ministras Olegas Govorunas.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad šios ministerijos vis labiau nutols nuo socialinių klausimų ir virs kontrolės struktūromis. Pasak vieno iš buvusių O. Govoruno kolegų, šis žmogus puikiai žino visas regionines įtakos grupes, kas už ko stovi, todėl moka kontroliuoti elito konfliktus, tačiau be V. Surkovo  jis yra niekas.

M. Prochorovo žmonės

Kad ir kaip būtų keista, kabinete vietos atsirado net milijardieriaus Michailo Prochorovo įtakos grupei. Pats M. Prochorovas, kaip teigia leidinys „Forbes“, atsisakė aukšto posto vyriausybėje, tačiau jo interesai neturėtų nukentėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vicepremjere paskirta ilgus metus gamykloje „Norilskij Nikel“ dirbusi Ilga Golodec. Kabinete bus ir geras M. Prochorovo draugas Aleksandras Chloponinas bei Aleksandras Novakas, taip pat karjerą padaręs M. Prochorovo „Norilskij Nikel“ kompanijoje.

D. Medvedevo žmonės

Prezidento kadenciją baigęs D. Medvedevas vyriausybėje taip pat turės sau artimų žmonių. Tai – Tatjana Golikova, Maksimas Topilinas, Veronika Skvorcova. Svarbiausias ir įtakingiausias šios grupės asmuo – milijardierius Michailas Abyzovas. Jis valdo 1,3 mlrd. JAV dolerių vertės turtą ir patenka į turtingiausių Rusijos žmonių sąrašą.

REKLAMA

M. Abyzovas maždaug prieš metus buvo D. Medvedevo šalininkų komandoje ir gavo prezidento patarėjo statusą.

Prie D. Medvedevo žmonių neabejotinai reikia pridėti ir dar vieną vicepremjerą – Arkadijų Dvorkovičių.

Įtaka bus didžiulė

Vis dėlto ministrų kabinetą drąsiai galima vadinti V. Putino vyriausybe. Prezidentas paskyrė svarbiausių ministerijų vadovus – transporto ministrą Maksimą Sokolovą, ekonominės plėtros ministrą Andrejų Belousovą, finansų ministrą Antoną Siluanovą. Šie žmonės ilgai dirbo V. Putino komandoje.

Naujasis D. Medvedevo ministrų kabinetas yra techninis, tai nėra proveržio vyriausybė. Taip teigia buvęs vicepremjeras Aleksejus Kudrinas. V. Putino įtaka ministrams bus didžiulė – jis sieks sumaniai skaldyti ir valdyti skirtingas grupuotes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų