REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iššūkis pedagogams: kaip už kelis šimtus litų suorganizuoti savaites trunkančias stovyklas moksleiviams?

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio kultūros, švietimo ar sporto įstaigų pedagogai bei specialistai pašiurpę: pinigų vaikų vasaros pramogoms ir užimtumui skirta graudžiai mažai – perpus tiek, kiek pernai.

REKLAMA

„Iš Panevėžio miesto savivaldybės biudžeto skirta 17 tūkstančių litų vaikų vasaros poilsiui organizuoti, šitą sumą išdalijome 28 mieste veikiančioms kultūros, švietimo ir sporto organizacijoms“, – dėstė miesto Švietimo skyriaus vyriausiasis ugdymo įstaigų specialistas Vladas Taučius.

Be paramos iš sostinės

Pasak valdininko, situacija nedžiugina: finansavimas vaikų užimtumui vasaros metu organizuoti smarkiai mažėja kasmet. Be to, sako V. Taučius, jau treji metai, kaip jokios finansinės paramos nebeskiria Švietimo ir mokslo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet pinigų pakaks surengti tik dienines stovyklėles, sumokėti už socialiai remtinų vaikų maitinimą dienos stovyklose, veikiančiose prie miesto mokyklų“, – faktus konstatavo Švietimo skyriaus specialistas ir patikino, kad apie ilgas, iki dešimties dienų trunkančias vasaros stovyklas, kurių išlaidas iš dalies padengtų miesto Savivaldybė, socialiai remtiniems mokiniams teks pamiršti. „Socializacijos programoje visi vaikai lygūs. Tie, kurie mokykloje gauna nemokamą maitinimą, tai ir dienos stovyklose galės maitintis nemokamai“, – aiškino V. Taučius, tuoj pat patikslindamas, kad už stovyklos kelialapį visi turės mokėti vienodą kainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią vasarą miestas pasirūpins tik dieninėmis vaikų stovyklėlėmis, o savaitę ir ilgiau trunkančios vasaros stovyklos liks tėvų reikalas.

300 litų devynioms dešimtims vaikų

Panevėžio moksleivių namų direktorė Raminta Juzėnienė prisipažįsta buvusi šokiruota, kai sužinojo, kiek pinigų žada Savivaldybė skirti vaikų vasaros pramogoms organizuoti.

„Kai mokytojai išgirdo, kad per visą vasarą vaikų pramogoms Savivaldybė skyrė tik 300 litų, pasidarė labai liūdna“, – atsiduso Moksleivių namų vadovė. Ji sako, kad dar niekada Panevėžio moksleivių namai nėra gavę tokios mažos sumos.

REKLAMA

„Būdavo ir pora tūkstančių, ir pusantro... Bet ką padaryti su tais trimis šimtais litų?“ – retoriškai klausė Moksleivių namų direktorė ir sakė sunkiai įsivaizduojanti, kokias pramogas už tokią sumą galėtų suorganizuoti 90 vaikų per dvi birželio savaites.

„Labai miesto vaikų mėgstama mūsų stovykla būdavo... Kasmet vykdavo po dvi savaites, tačiau šiemet nutarėme mokinių skaičiaus nemažinti, bet dienines stovyklas rengti tik vieną savaitę“, – aiškino pedagogė, pažadėdama, jog didžiąją dalį darbų ir nieko nekainuojančių pramogų kartu su mokytojų kolektyvu bandys tiesiog sugalvoti.

REKLAMA

„Mūsų mokytojai kūrybingi, planuojame šią vasarą tik žaidimus mokytojų iniciatyva“, – R. Juzėnienė sako, kad laikai, kada už skirtus biudžeto pinigus vaikai išvažiuodavo į ekskursijas, maudydavosi vandens pramogų parkuose ar žaisdavo boulingą, jau akivaizdžiai praeityje.

„Gaila, nes vasaros stovyklėles lanko daugiausia socialiai remtini vaikai, ir jiems tos kelios savaitės labai svarbios“, – kalbėjo pedagogė.

Norai neatitinka galimybių

Panevėžio bendruomenių rūmų organizuojamose vasaros stovyklose norinčiųjų dalyvauti daugiau, negu yra vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet vietų skaičius ribotas, tėvai skambina nuolat“, – aiškino Panevėžio bendruomenių rūmų kultūrinės-sociokultūrinės veiklos vadybininkė Rasa Bložienė. Moteris teigė, kad šią vasarą planuojama surengti dvi dienos stovyklų pamainas po dešimt dienų.

„Vietų tik šešiolika ir jos visos jau užimtos. Iš miesto Savivaldybės gavome 800 litų, juos planuojame panaudoti vaikams maitinti.

O štai Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus pavaduotojas mokomajam sportiniam darbui Algimantas Mykolaitis sako: „Apie vasaros vietinę sporto stovyklėlę galima tik pasvajoti.“

REKLAMA

Pasak jo, nupirkti sporto inventoriaus, prizų, sumokėti teisėjams už teisėjavimą varžyboms miesto Savivaldybės skirtų lėšų neužteks. Nors KKSC skirti 2 000 litų, tai kone triskart mažiau nei gauta pernai.

„Tikra tragedija. Ką galima padaryti su tokiais pinigais?“ – piktinosi sporto centro vadovo pavaduotojas.

Vis dėlto jis žadėjo gautus pinigus pataupyti vasaros pabaigai, kai Panevėžyje bus organizuojamos jaunučių sporto žaidynės. „Be tėvų paramos mes tikrai neišsiversim“, – neslepia A. Mykolaitis, priminęs, jog tris liepos savaitgalius miesto mokyklose, kuriose yra įrengtos dirbtinės dangos, planuojama organizuoti sporto užsiėmimus bemaž 300 vaikų.

REKLAMA

Rajono vaikams pasisekė labiau

Šiemet poilsis vaikų stovyklose kainuos daugiau nei pernai. Kainos nuo seno Panevėžio rajone įsikūrusiose stovyklose svyruoja nuo 450 iki 550 litų už pamainą.

Berčiūnų ateitininkų stovyklos vadovas Artūras Stambrauskas sako, kad, palyginti su praėjusiais metais, kelialapiai pabrango trimis dešimtimis litų ir kainuos pusšešto šimto.

„Mes nuolat dalyvaujame įvairiose programose, rašome projektus, – stovyklos vadovas aiškino nuolat ieškantis būdų, kaip stovyklos kelialapius padaryti pigesnius. – Ir dabar laukiame pinigų iš Švietimo mainų paramos fondo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Stambrausko skaičiavimais, vien praėjusiais metais šio fondo lėšomis stovyklos kelialapius pavyko atpiginti šiek tiek mažiau nei trečdaliu. Tuomet galimybę pailsėti Berčiūnų stovykloje turėjo 700 vaikų, iš jų net 500 mokėjo mažiau, o 50 socialiai remtinų moksleivių pramogavo nemokamai. „Šiemet ir fondo finansavimas sumažėjęs perpus, planuojame gauti tik 252 kelialapius mažesne kaina bei perpus mažiau kelialapių socialiai remtiniems vaikams“, – apgailestauja Berčiūnų ateitininkų stovyklos vadovas.

Panevėžio rajono socialiai remtiniems vaikams pasisekė labiau. Net 40 iš jų galės stovyklauti vaikų vasaros poilsio stovykloje „Vaikystės šilelis“ nemokamai. Jų poilsiu pasirūpino rajono Savivaldybė. Didžiausios Panevėžio rajone įsikūrusios stovyklos „Vaikystės šilelis“ vadovė Daiva Arelytė stovykloje vasaros metu jau suplanavo 4 pamainas, kiekvienoje po 150 vaikų. Panevėžio rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorius Andrius Busila sakė, kad stovyklai Panevėžio rajonas skyrė 10 tūkstančių litų organizuoti socialiai remtinų vaikų vasaros poilsį. Valdininkas patikino, kad už šiuos pinigus stovykloje net 40 socialiai remtinų vaikų galės stovyklauti dešimt dienų nemokamai.

Panevėžio rajono Tiltagalių kaime įsikūrusi moksleivių stovykla „Trimitas“ planuoja tik vieną mokinių pamainą birželio mėnesį.

Eglė GIKNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų