REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien naujienų portalo „Balsas.lt“ konferencijoje dalyvavo advokatas Gintaras Černiauskas, kuris atsakė į jūsų užduotus klausimus apie įvykius Garliavoje ir garsiąją pedofilijos bylą. Pateikiame interviu santrauką, o su išsamiais atsakymais galėsite susipažinti vaizdo įraše.

REKLAMA
REKLAMA

- Kodėl Laimutė Stankūnaitė šiandien nesutiko atsakyti į Balsas.lt skaitytojų klausimus? Nors dar prieš daugiau kaip savaitę žadėjo atvykti į konferenciją.

REKLAMA

- Praėjo vos 8 dienos, kai mama su dukra yra kartu. Be to, iki šiol dar išlikęs priešiškumas L. Stankūnaitės atžvilgiu. Todėl nenorime papildomai kurstyti aistrų.

- Kaip šiuo metu jaučiasi L. Stankūnaitė ir mergaitė?

- Daug kartų bendravau su jomis per pastarąsias dienas. Galiu patvirtinti, kad tiek mergaitė, tiek mama jaučiasi gerai. Ryšys tarp jų yra gražus. Mergaitė ir klauso mamos, ir vykdo tai, kas jai priklauso, kaip vaikui. Mergaitė džiaugiasi. Tiek mama be galo myli savo mergaitę, tiek dukra myli savo mamą. Sakoma, kad L. Stankūnaitei nereikia dukros. Bet noriu paklausti, kuri mama taip aršiai ketverius metus kovotų dėl savo dukros ir būtų atidavusi tiek jėgų? Jauna moteris paaukojo ketverius savo asmeninio gyvenimo metus. Ji gyveno įkalinimo sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar mergaitė šiuo metu turi galimybę bendrauti su kitais vaikais?

- Dar per anksti užduoti šį klausimą. Viskas priklausys nuo specialistų, kurie šiuo metu bendrauja su vaiku. Yra daug klausimų į kuriuos bus atsakyta tik su laiku. Visi nori, kad mergaitė turėtų normalų gyvenimą.

- Kodėl mergaitę paėmė L. Stankūnaitė, o ne Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotoja?

- Įstatyme nėra parašyta, kad Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotoja tokiais atvejais vaiką turi paimti kaip daiktą ir paduoti motinai. Gegužės 17-ąją viską lėmė susiklosčiusi situacija. Buvo aršus pasipriešinimas iš N. Venckienės ir mergaitės senelių pusės. Niekas nesitikėjo, kad N. Venckienė puls policijos pareigūną. Todėl logiška, kad mergaitę turėjo apkabinti mama. Buvo sakančių, kad vaikas pats turėjo išeiti iš namų. Ar tokioje situacija taip tvirtinti logiška? Aplink ūžianti minia, o mes mergaitei sakome apsiauk batukus. Tiesiog iš tos aplinkos mergaitę reikėjo kaip įmanoma greičiau išvežti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokia dabar yra situacija pedofilijos byloje, kai mergaitė sugrįžo pas mamą ir tarsi nebeliko kliūčių nagrinėti šią bylą?

- Pedofilijos byla bus nagrinėjama pagal planą. Yra teismo posėdžių datos. Teisėjai spręs nuo ko pradėti. Artimiausiu metu tikimės, kad byla bus išnagrinėta. Ir šioje istorijoje pagaliau bus padėtas taškas

- Ar gali taip būti, kad mažametei tektų vėl liudyti teisme?

- Čia teismo sprendimas, ar reikės dar kartą išklausyti mergaitę. Jau praėjo ketveri metai, kai pasipylė kaltinimai, kad mergaitė buvo tvirkinama. Sunku pasakyti, kokį sprendimą priims teismas. Bet gali būti, kad prireiks mergaitės liudijimo.

REKLAMA

- Kaip vertinate gegužės 17 d. įvykius? Ar tada buvo vartojamas smurtas?

- Namiškių mergaitė buvo pakelta 6 val. ryto, kai įprastai keldavosi 9 valandą. Ji buvo pakelta ir pastatyta prie lango ir verčiama žiūrėti, kaip ruošiamasi vykdyti teismo sprendimą. Kaip šalinamos kliūtys kieme. Kaip nepaklusnūs ir besipriešinantys žmonės buvo išvedami iš kiemo. Tai buvo psichologinė prievarta. Vaikas patalpoje buvo statomas prie lango ir durų, kaip tik tuo metu, kai buvo bandoma išlaužti duris arba išdaužti stiklą. Mergaitę naudojo, kaip gyvą skydą. Sveiku protu tai nesuvokiama. Taip gali elgtis tik teroristai.

REKLAMA

- Ar turėjote teisę įžengti į Kedžių namus?

- Antstolė savo patvarkyme nustatė, kokie žmonės gali dalyvauti perduodant vaiką. Todėl L. Stankūnaitė pageidavo, kad ten būčiau. Turėjau visą teisę kartu su L. Stankūnaite įeiti į patalpą.

- Ar dar kartą imtumėtės tokios bylos, kai pamatėte kas vyksta?

Nesirenku darbų. Ši byla man pakliuvo visiškai atsitiktinai. Visos tos spekuliacijos apie pedofilų klanus yra pramanas. Ėmiausi šios bylos susipažinęs su visa medžiaga. Man ši byla buvo įdomu. Ar kitą kartą imčiausi tokios bylos? Advokatas paprastai nesirenka. Jei pradėsi tą daryti, tai vieną dieną sėdėsi be darbo. Ši istorija neturėjo jokių perspektyvų, kol nebuvo pralietas kraujas. Po to, jau atsirado norinčių atsidurti dėmesio centre, pasireikšti visuomenėje. Jie padarė meškos paslaugą. Ir visa istorija virto nevaldomu reiškiniu Lietuvos visuomenės gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ko siekiate taip dažnai filmuodami mergaitę, po jos perdavimo mamai?

- Du kartus ji buvo filmuojama. Ir jei tai yra dažnai, nežinau ką pasakyti. Iki tol ji buvo nuolat filmuojama ir fotografuojama. Manau, kad šiuo atveju negalime pasakyti, jog mes dažnai tą darome. O filmavome, nes buvo spekuliacijos, kad mergaitė buvo nužudyta ar kažkas kita padaryta. Tiesiog norėjome paneigti tokias kalbas. Norėjome užčiaupti visiems burnas, kurie mano, kad su mergaite yra kažkas daroma. Matome, kad netyla tam tikra grupė žmonių. Skleidžiami gandai, kuriais siekiama kurstyti.

REKLAMA

- Kas važiavo autobusiuku be jūsų, mergaitės ir L. Stankūnaitės? Ir koks buvo jūsų vaidmuo tame autobusiuke?

- Be minėtų asmenų, dar buvo tik apsaugos darbuotojai. Mes važiavo tam tikrą maršrutą. Po to, aš buvau išlaipintas. Kur jie nuvažiavo toliau aš pasakyti negaliu. Bet po mergaitės perdavimo, ji buvo nuvežta į gydymo įstaigą, kad medikai patikrintų jos sveikatą. Jie pasakė, kad su mergaite yra viskas gerai.

- Ar turite teisę dirbti su įslaptinta informacija?

- Galiu vienareikšmiškai pasakyti, kad tikrai ne.

- Nuo ko šiuo metu yra saugoma mergaitė?

- Nuo įvairių grėsmių. L. Stankūnaitei toliau yra ypatingai grasinama. Priešiškumas labai gerai matomas viešoje erdvėje. Todėl vien iš to kyla grėsmės. Žinome, kad visuomenėje yra įvairių asmenų. Kaip jie gali pasielgti šiuo atveju – sunku pasakyti. Grasinama visiems – antstolei, vaikų teisės specialistei, man, policijai. Todėl toks grėsmės yra akivaizdžiai matomas. Kitas dalykas, kodėl reikia saugoti mergaitę – dar neištirta žudynių byla. Lyg yra duomenų, kad D. Kedys galimai veikė ne vienas. Kas tas asmuo? Kokią grėsmę jis kelia. Mes to nežinome. Todėl mergaitę saugoti yra būtina.

REKLAMA

- Kodėl galvojate, kad pedofilų klano Lietuvoje nėra?

- Jei pedofilų klanas būtų, mes apie jį visi žinotume. Anksčiau ar vėliau tai būtų išaiškėję. Pavieniai pedofilai be abejo egzistuoja. Matome baudžiamąsias bylas, kurios tą įrodo. Bet paties klano egzistavimo patvirtinti tikrai negaliu.

- Kaip manote, ar Lietuvoje nekils revoliucija, nes  žmonėms nusibodo absoliutus nesiskaitymas ir ignoravimas?

- Jei kažkokia byla arba keisto elgesio moteris sugebėtų išprovokuoti šalyje revoliuciją, būčiau labai nustebęs. Revoliucija kyla, kai iškeliami tikslai, kažko siekiama. Dabar siekiama apginti mergaitę? Nuo ko? Nuo mamos? Turime aiškius argumentus ir niekas be grasinimų ir purvo pylimo negali į juos atsikirsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar L. Stankūnaitė buvo pasirašiusius taikos sutartį su D. Kedžiu, pagal kurią mergaitė turėjo gyventi su tėvu? Galite atsakyti – taip arba ne.

- Negaliu atsakyti tik taip arba ne. Sutartis buvo pasirašyta, bet tos pačios dienos vakarą ji buvo apskųsta.

- Ar esant tokiai situacijai dar galite įsivaizduoti, kad su L. Stankūnaitė dukra galėtų gyventi Lietuvoje?

- Negaliu į šį klausimą atsakyti. Viskas priklausys nuo mūsų pačios visuomenės. Nuo jos supratimo, nenoro toliau kažką persekioti. Jei viskas pasikeis, tai šioje šalyje jos galės gyventi ramiai.

REKLAMA

- Ar mergaitė galės matytis su N. Venckiene ir seneliais?

- Laimutė nė karto neįžeidė nei N. Venckienės, nei jos tėvų. Nemanau, kad bus elgiamasi taip, kad elgėsi priešiškai nusiteikusi kita pusė. Tačiau tik laikas parodys, ar bus įmanoma mergaitei susitikti su seneliais ir teta. Priklausys nuo visų pusių norų.

- Ar galite sąžiningai pasakyti, kad L. Stankūnaitė su mergaite yra Lietuvoje?

- Taip. Yra numatyti teismo posėdžiai, kuriuose L. Stankūnaitė turės dalyvauti. Vien tas faktas patvirtins mano žodžius, kad aš nemeluoju.

- Kas šiuo metu gali lankyti mergaite?

- Plačiau į šį klausimą atsakyti negaliu, nes tai yra valstybės paslaptis. Ten gali būti tik tie žmonės, kuriems ta teisė suteikta pagal įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų