REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurių didžiausių Europos fondų valdytojai patvirtino, kad jie parduoda eurus, dėl galimo Graikijos išėjimo iš euro zonos ir valiutos sąjungoje vykstančios sumaišties, skelbia „Financial Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Staigus euro kritimas šį mėnesį nustebino investuotojus. Euras per pastarąsias tris savaites krito 5 proc. Ketvirtadienį euras nukrito pasiekė žemiausią ribą per 22 mėnesius ir dabar jo vertė yra 1,25 JAV dolerio.

REKLAMA

„Aumundi“, Europos antras didžiausias privatus fondas, ir didelis JK fondas „Threadneedle Investments“ pastarosiomis dienomis sumažino savo pažeidžiamumą nuo euro.

JAV įsikūrę valiutos specialistai „Merk Investments“ šį mėnesį sumažino visą savo turtą eurais, laikomą savo pagrindiniame fonde.

„Mes pardavėme savo paskutinius eurus gegužės 15 dieną, - sakė Axel Merkas, vyriausias investuotojas. - Mums nerima kelia proceso disfunkcionalumas. Niekas nesidera su Graikija.“

REKLAMA
REKLAMA

„Amundi“, kuris valdo kai kuriuos didžiausius žemyno pensijų fondus ir kompanijas, sakė, kad kyla rizika, kad krizė išplis į Ispaniją ir Italiją, nes politikai nesugeba įtikinti investuotojų, kad yra pastatę pakankamą užkardą.

Kiti didelių fondų valdytojai bijo, kad Graikijos išėjimo iš euro zonos tikimybę praeitą savaitę smarkiai padidėjo.

Europos lyderiai susitikimo trečiadienį metu atidėjo bet kokius sprendimus paremti regiono bankus, nepaisant kylančio nerimo, kad Graikijos nestabilumas kelia riziką euro zonos finansinio sektoriaus pasitikėjmui. „Citigroup“ sako, kad jei Graikija paliks eurą, šo vertė gali nukristi iki JAV dolerio vertės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neilas Williamsas, vyriausias „Hermes Fund Managers“, kurie pardavė beveik visas Europos periferinių valstybių akcijas, ekonomistas sako: „Politikams nepavyko įtikinti rinkų, kad jie sprendžia euro zonos problemas“.

Investicijų bankų prekybos skyriai tikina, kad ypač turto valdytojai ir pensijų fondai pastarosiomis dienomis pardavinėjo eurus.

„Amundi“ pakeitė dalį savo pinigų iš eurais denominuotų obligacijų į turtą JAV doleriais.

Fondo atstovas Ericas Brardas teigia: „Nors mes sumažinome savo pažeidžiamumą nuo euro, silpnesnis euras gali būti geras dalykas Europai ir regiono eksporto įmonėms.“

„Pagal mūsų pagrindinį scenarijų euro zonos neišsiskirs ir Graikija liks valiutų sąjungoje. Tačiau žvelgiant iš pragmatiškos pusės, paskutinėmis savaitėmis rinkos mano, kad euro zonos skyrybų ir Graikijos išėjimo rizika išaugo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų