REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Muzikantai, grojantys pučiamaisiais instrumentais, prieš pasirodymą turėtų išgerti burokėlių sulčių – tai padės ilgiau sulaikyti kvėpavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas rodo, kad koncentruotos burokėlių sultys dėl savo poveikio gali būti naudingas gėrimas ir plaukikams bei narams – šios daržovės sultys net iki 11 proc. gali prailginti laiką, praleistą neįkvėpus.

REKLAMA

Šios sultys padeda kūnui pasirodyti efektyviau, nes sudėtyje turi didelį kiekį nitrato, kuris, patekęs į žmogaus organizmą, suskaidomas į azoto oksidą.

Pastaroji medžiaga padeda raumenims dirbti tokiu pat intensyvumu, tačiau naudojant mažiau deguonies. Tai reiškia, kad vieno atsikvėpimo mums užtenka ilgesnį laiką, aiškina mokslininkai.

Burokėlių sulčių efektą tyrinėjo mokslininkai iš Centrinės Švedijos universiteto (angl. Mid Sweden University, šved. Mittuniversitetet) ir Ekseterio universiteto. Į juos kreipėsi koncentruotų burokėlių sulčių „Beet-it“ gamintojai.

REKLAMA
REKLAMA

Eksperimentas, aprašytas „Kvėpavimo psichologijos ir neurobiologijos“ (ang. „Respiratory Physiology & Neurobiology“) žurnale, atskleidė, kad tyrimo dalyviai, išgėrę 70 ml burokėlių sulčių taurelę, po vandeniu išbuvo beveik puse minutės ilgiau nei tie, kurie sulčių negėrė.

Tyrimo dalyviai, išgėrę burokėlių sulčių, po vandeniu išbuvo vidutiniškai 4 minutes ir 38 sekundes, o gavę išgerti placebo panėrę ištvėrė trumpiau – apytiksliai 4 minutes ir 10 sekundžių, rašoma telegraph.co.uk.

Tyrėjų manymu, toks burokėlių sulčių poveikis gali būti naudingas ne tik narams, bet ir kitiems, užsiimantiems veikla, kuriai reikalingi stiprūs plaučiai, žmonėms. Pavyzdžiui, plaukikams, operos daininkams, varinių ir medinių pučiamųjų instrumentų muzikantams ir alpinistams, kopiantiems į aukštas viršukalnes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų