REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokesčių inspekcijos ir „Sodros“ skaičiavimu, mokesčių mokėtojai valstybei šiuo metu bendrai skolingi beveik 2 milijardus litų ir ragina nedelsti.

REKLAMA
REKLAMA

Su verslo liudijimais dirbantys žmonės „Panoramai“ teigė, kad rūpinimąsi skolininkais valstybės institucijos dažnai tik imituoja, o iš tiesų kartais metų metus nepraneša ir taip apsižioplinusiems žmonėms užaugina delspinigius.Su verslo liudijimu dirbanti vilnietė klaidą padarė, deklaruodama pajamas už 2009-uosius. Tai tie metai, kada dėl privalomojo sveikatos draudimo buvo nemažai painiavos. Tačiau, kad dėl neapsižiūrėjimo tapo skolininke, moteris sužinojo tik šiemet.

REKLAMA

„Aš negalėjau atiduot net skolos apie ją nežinodama – skolą galima grąžinti tik apie ją žinant. Be to, praktiškai dar buvo paslapčia skaičiuojami delspinigiai. Aš parašiau pretenziją mokesčių inspekcijai ir gavau atsakymą, kad galėjau pastebėti, kad gali būti klaidų. Tikriausiai galėjau, bet nepastebėjau“, – „Panoramai“ teigė valstybės skolininke tapusi Ilona.

Mokesčių inspekcijos duris vilnietė, kaip ir dalis kitų verslo liudijimų imti einančių žmonių, varsto kas pora mėnesių. Skolą jau sumokėjusios moters teigimu, valstybė turi visą aparatą darbuotojų, kurių darbas ir yra – pamatyti ir laiku pranešti apie skolą.

REKLAMA
REKLAMA

Mokesčių inspekcija ir „Sodra“ sako – tai neįtikėtina, skolininkai esą visada informuojami. Kita vertus, kalti ir patys – per mažai domisi, o juk gali pasižiūrėti internete, pasiklausti skyriuje.

„Įstatymas numato, kad draudėjai privalo laiku ir teisingai apskaičiuoti ir apmokėti, taigi, apdairus draudėjas turėtų žinoti apie susidariusią skolą. Na, nebent draudėjas yra nurodęs neteisingus savo kontaktinius duomenis“, – sako „Sodros“ Įmokų administravimo skyriaus vyr. Specialistas Linas Morkūnas.

„Pildydamas deklaraciją, teikdamas mokesčių inspekcijai deklaraciją, ne iš kur nors kitur, o iš paties savo deklaracijos jis jau mato, kokią sumą jis privalo sumokėti kiekvienų metų gegužės 2 dieną. Nuo tada ir pradeda tiksėti jiems delspinigiai“, – antrina VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkų atstovo teigimu, patingi, užuot dirbę, – abiejų institucijų atstovai. Bet, pavyzdžiui, dėl

„Sodros“ nutylėjimo esą nepiktybiniam skolininkui gali netikėtai tekti pačiam susimokėti už paslaugas poliklinikoje, nors žmogus manė esąs apdraustas.

„Jie turi padėt ne deklaratyviai, o pastoviai – jeigu kas, paskambink, informuok žmogų, kad pas tave yra klaida, ištaisyk. Linkiu „Sodrai“ tapti žmogiškesne“, – linkėjo Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos garbės pirmininkas Eduardas Šablinskas.

Mokesčių inspekcijai fiziniai ir juridiniai asmenys šiuo metu skolingi beveik pusantro milijardo litų, „Sodrai“ – beveik pusę milijardo. Tačiau ir pati valstybė turi skolų verslui: savivaldybės jam neatiduoda beveik pusės milijardo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų