REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę euro kursą smukdė žinios apie naujas aplinkybes, susijusias su politiniu nestabilumu Graikijoje, bei naujienos apie Ispanijos bankų krizę. Europos centrinis bankas (ECB) pranešė nutraukiantis piniginę veiklą kai kuriuose graikiškuose bankuose, Ispanijos obligacijų aukciono metu pajamingumai pakilo dar aukščiau, Europos akcijos pigo, o kredito reitingų agentūra „Moody‘s“ sumažino 16 Ispanijos bankų reitingus.

Euras pasiekė dugną ties 1,2666 JAV dolerio, tačiau savaitės pabaigoje dėl teigiamų lūkesčių, susijusių su savaitgalį vykusiu G8 susitikimu, euro kursas šoktelėjo iki 1,2783. Kaip ir tikėtasi, derybos suteikė optimizmo dėl euro, tačiau jis buvo trumpalaikis. Visi G8 lyderiai tvirtai pasisakė už vieningą Europą bei tvirtino, jog Graikija turėtų išlaikyti eurą, o šiuo metu Europos prioritetas turėtų būti ekonomikos augimas. Natūralu, kad tokie pasisakymai pirmadienį, pasibaigus susitikimui, kilstelėjo eurą iki 1,2793. Tačiau vėliau buvo pastebėta, jog jiems trūksta detalumo, todėl investuotojai netruko suvokti, kad tai tebuvo kalbos. Nebuvo pasiūlyta jokių konkrečių Graikijos ir euro gelbėjimo būdų, nepateikta jokių siūlymų, nerasta sprendimų. Be to, esminis ginčas tarp Berlyno ir Paryžiaus dėl taupymo ir augimo vis dar nėra išspręstas. Žodžiai turi virsti veiksmais, o tai pasiekti nebus lengva.

Vyriausiasis Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) ekonomistas Pier Carlo Padoan šią savaitę pareiškė, kad reikalinga ryžtingesnė ECB intervencija. Jis pasiūlė kelias priemones, neleisiančias situacijai blogėti, pavyzdžiui, ECB galėtų pirkti daugiau vyriausybių obligacijų, taip išlaikydamas mažą skolinimosi kainą, taip pat jis galėtų imtis dar vienos grynųjų pinigų injekcijos, kuri suteiktų bankų sistemai papildomo likvidumo.

Prancūzija, Italija ir Ispanija palaiko bendrų euro zonos obligacijų idėją, tačiau Vokietija vis dar abejoja dėl tos priežasties, jog jai – kaip didžiausiai ir stabiliausiai Europos ekonomikai – tektų tempti visą naštą. Apsvarsčius visus šiuos faktus, tampa aišku, kad aukščiausio lygio vadovų susitikimas niekaip nepakeitė susidariusios padėties. Sprendimų paieška dar nėra baigta, sutartys, pritariant ar nepritariant G8, dar nėra pasirašytos. Antradienį eurą žemyn iki 1,2745 nustūmė neigiami rizikos vertinimo lūkesčiai, susiję su Ispanijos obligacijų aukcionu, kurio metu už dar didesnę kainą nei anksčiau pasiskolinta 2,53 mlrd. eurų.

Dvi užuovėją suteikiančios valiutos tęsė tarpusavio varžymąsi, pasipelnydamos iš negatyvių lūkesčių euro atžvilgiu. Tačiau kiekvieną iš jų veikė ir rūpesčiai šalių viduje. Praėjusį trečiadienį dėl prastesnių nei tikėtasi Japonijos pramonės įrengimų užsakymų USD/JPY šoktelėjo iki 80,43, tačiau likusią savaitės dalį kursas išliko žemiau 80,00 jenų dėl nuvylusių JAV gyvenamųjų būstų rodiklių. Smunkančios JAV akcijos vėl nutempė kursą žemyn.

Antradienį paskelbta apie geresnius nei tikėtasi nenaujų būstų pardavimus JAV, jie balandį išaugo 3,4%. Todėl šią savaitę doleris atsigavo ir vėl užkopė iki 79,94, priartėdamas prie psichologinės 80 jenų ribos. Visi nekantriai stebėjo antradienį prasidėjusį Japonijos banko posėdį, kuriame buvo sprendžiama, ar bus imtasi naujų skatinimo priemonių ir ar bus superkamos vyriausybės obligacijos.

Svaras sterlingų USD atžvilgiu nukentėjo dėl praėjusią savaitę išplatinto Anglijos banko pranešimo, kuriame buvo paskelbta prasta Jungtinės Karalystės infliacijos prognozė: bendrasis kainų lygis artimiausiu metu nekris. Praėjusios savaitės gale svaras sterlingų nukrito iki 1,5730 JAV dolerio, kurio – kaip saugumo užutekio – paklausa sudarė papildomą spaudimą. Šią savaitę kursas pakilo iki 1,5800 lygio, tačiau dėl suirutės Europoje bei dar vieno prasto pranešimo apie infliaciją, išplatinto antradienio rytą, svaro perspektyva išlieka neigiama. Kita vertus, pranešimas nepaveikė svaro kurso euro atžvilgiu, kuris šią savaitę išliko aukštumose, antradienį atsidarydamas ties 1,2363.

Po to, kai buvo sumažinti 16 Ispanijos bankų reitingai, o Graikijos reitingas sumažintas iki CCC, Australijos doleris (AUD) penktadienį nukrito iki 0,9795 USD. Tai sukėlė baimę dėl galimo Graikijos bankroto poveikio Australijos valiutai. Vyriausiasis „Commonwealth Bank“ valiutų strategas yra linkęs manyti, jog Graikijos bankroto atveju AUD gali nukristi žemiau 0,9 USD. Antradienį valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu kilo ir pasiekė 0,9920 po to, kai Kinija paskelbė, jog stengsis orientuotis į ekonomikos augimą.

Baimes dėl euro zonos krizės Australijoje padėjo nuraminti ir vieninga G8 susitikimo atmosfera, tačiau iki tol, kol nebus imtasi konkrečių veiksmų, investuotojai išliks atsargūs, o pasaulis ruošiasi Graikijos išstojimui iš euro zonos. Toks įvykis aiškiai signalizuotų, kokia trapi yra visa euro zonos struktūra. Turint omenyje Europoje nusistovėjusias nuotaikas, priešiškas taupymo programų įgyvendinimui, durys iš tiesų galėtų prasiverti, pasekti Graikijos pavyzdžiu galėtų ir kitos šalys.

Apžvalgą parengė „Alpari Financial Services” pardavimų vadovas  Peteris Leonidou

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų