REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Macikų kaime, Šilutės rajone, bus pagerbtas karuose kritusiųjų atminimas.

Ceremonija, kurioje dalyvaus JAV ambasados diplomatai, Šilutės rajono savivaldybės, Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės atstovai, skirta karuose kritusiųjų atminimui pagerbti.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ir Lietuvos atstovai tars žodį bei padės gėlių vainikus.

Ceremonija skirta pagerbti trims JAV armijos aviacijos korpuso lakūnams, kurių lėktuvas Antrojo pasaulinio karo metu buvo pašautas, o įgula suimta ir laikyta nacių karo belaisvių stovykloje netoli Macikų kaimo.

REKLAMA

Seržantai George B. Walker, Walter Nies ir William F. Teaff mirė nelaisvėje ir yra palaidoti netoli senosios karo belaisvių stovyklos.

Tiksli lėktuvo įgulos palaikų vieta kapinėse nėra žinoma. Apytiksliai žinomoje vietoje pastatytas paminklas.

Šiose kapinėse taip pat palaidoti belgų, lenkų, kanadiečių, vokiečių ir lietuviai kariai.

Macikai - kaimas Šilutės rajone, 3 km į rytus nuo Šilutės.

1924 m. Lietuvos krašto apsaugos ministerija nupirko dalį buvusio Macikų dvaro pastatų, kuriuos pritaikė kareivinėms. 1939 m. vokiečiai čia įkūrė karo belaisvių stovyklą. 1944 m. sovietams okupavus Lietuvą Macikų lageryje buvo kalinami karo belaisviai vokiečiai. Po poros metų jame pradėti kalinti ir Lietuvos piliečiai, neįtikę sovietų okupacinei valdžiai. 1952 m. duomenimis, tai buvo didžiausias lageris okupuotoje Lietuvoje.

1995 m. Šilutės tremtinių ir politinių kalinių sąjungos iniciatyva įrengtas lagerio muziejus. Greta muziejaus yra lagerio kalinių kapinaitės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų