REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2007 iki 2011 metų Jungtinės Karalystės mokyklose užfiksuota per 88 tūkstančius rasistinio pobūdžio incidentų, praneša BBC. Tačiau manoma, kad labai daug skausmingų patyčių yra nutylėta.

REKLAMA
REKLAMA

Visi 87915 rasistinio pobūdžio incidentų užfiksuoti devyniasdešimtyje regionų. Į šį skaičių įtraukti tiek smurtiniai išpuoliai mokykloje, tiek pravardžiavimai ar kitokios patyčios.

REKLAMA

Daugiausiai patyčių rasistiniu pagrindu atvejų būta Birminghame - čia pranešta apie 5752 atvejų, ir Leedse (4690 atvejų). Mažiausiai tokių incidentų užfiksuota Camarthenshire, kur buvo gauti tik trys pranešimai.

Švietimo departamento atstovai spaudai, peržvelgę duomenis, griežtai pareiškė, kad rasizmas mokyklose turėtų būti "išrautas su šaknimis".

Ankstesnės Vyriausybės sprendimu, priimtu po paauglio Stepheno Lawrence'o nužudymo rasistiniais motyvais, mokyklų vadovai buvo įpareigoti pranešti apie visus rasistinio pobūdžio išpuolių ir patyčių atvejus. Šią prievolę atšaukė tik naujoji koalicijos vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

2007/08 - 2009/10 mokslo metais smurto, užgauliojimo ir patyčių atvejų dėl smurto daugėjo visose Anglijos, Škotijos ir Velso mokyklose. Kai kuriose apylinkėse, tarp jų - Lutono, Oldhamo, Croydono, Bedfordo ir Middlesbrough apskritys - incidentų padaugėjo net 40%.

Labdaringos organizacijos, skatinančios antirasistinę švietimo politiką, atstovė Sarah Soyei teigia, kad užfiksuoti duomenys yra tik ledkalnio viršūnė - daugelis patyčių rasistiniais pagrindais atvejų mokykloje būna nutylima ar kruopščiai slepiama. Dažniausiai net mokytojai to nepastebi, nes patyčias patiriantys mokiniai yra prigrasinti ir bijo, kad pranešus bus tik dar blogiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis mokymo įstaigų atstovų aiškina, kad per tuos metus, kai patyčių ir incidentų skaičius buvo privalomas registruoti, jis augo daugiausiai dėl to, kad atsirado tokių incidentų registravimo praktika. Tačiau labdaros organizacijos atstovė teigia, kad rasizmo atvejų iš tiesų daugėja.

Anot S.Soyei, šiuo metu į klases vis didesniu mastu veržiasi visuomenėje sustiprėjusi islamofobija, taip pat priešiškumas rytų europiečiams ir keliautojų - pavyzdžiui romų, ar vadinamųjų čigonų, - bendruomenėms.

Mokytojų unija pareiškė, kad rasizmo mokyklose problemą galima įveikti tik ėmusis šviesti tiek mokytojus, tiek moksleivius. Be to, tiek unija, tiek kitos prieš rasizmą kovojančios organizacijos teigia, kad naujoji Vyriausybės politika yra klaidinga, nes registruoti rasinės neapykantos apraiškas mokykloje yra būtina.

REKLAMA

Vyriausybės atstovai savo ruožtu teigia, kad razismo apraiškų mažinimu turėtų užsiimti kiekviena mokykla, neapsiribodama vien stebėjimu ir raštišku rasistinių incidentų fiksavimu, o aktyviai, šviečiamosiomis programomis, užkirsdama kelią tokių incidentų radimuisi.

Parengta pagal www.bbc.co.uk informaciją

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų