REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarų grupės siūlymą sudaryti Seimo laikinąją komisiją, kuri tirtų šių metų kovo 22 dienos Kėdainių rajono apylinkės teismo nutarimo vykdymo Garliavoje aplinkybes, Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas vadina tuščiu politikavimu.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš, matydamas pateiktą įstatymo projektą, kuris teisiškai buvo paruoštas labai nekvalifikuotai su elementariomis klaidomis (...), ir tuos klausimus, kuriuos užduoda iniciatoriai, man kilo tikrai rimtų abejonių, ar ši komisija nevirs politinių spekuliacijų dariniu. Todėl aš nebalsavau už šios komisijos sudarymą“, - trečiadienį interviu „Žinių radijui“ sakė jis.

REKLAMA

Paklaustas, ar jis nemano, kad parlamentarai, siūlydami sudaryti laikinąją komisiją, galvojo apie Drąsiaus Kedžio dukros likimą, liberalcentristų lyderis griežtai tai paneigė.

„Žinote, tiesiog artėjantys Seimo rinkimai - tai nebuvo galvojimas apie vaiką. Pats balsavimas parodė, kad nutarimo iniciatoriai nesusirinko į salę balsuoti, tai apie ką mes kalbame? Tai yra tuščias politikavimas“, - teigė jis.

A. Čaplikas taip pat pažymėjo, jog jis nėra prieš komisijų sudarymą, tačiau šiuo atveju išsiaiškinti kovo 22 dienos Kėdainių rajono apylinkės teismo nutarimo vykdymo Garliavoje aplinkybes reikėtų pavesti vienam iš Seimo komitetų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai išsiaiškinti tikrai galėtų vienas iš Seimo komitetų. Taip, būtų mažiau viešumo, viešųjų ryšių arba triukšmo, bet būtų dalykinis, normalus pokalbis. Tai gali padaryti Teisės ir teisėtvarkos komitetas, jeigu kalbame apie teisinę pusę, apie antstolių veiksmus - Socialinių reikalų ir darbo komitetas, kur ministras gali pateikti savo informaciją, savo matymą. Jeigu norime problemą išspręsti ir dirbti, tą ir turėtume daryti“, - sakė jis.

Gintaro Songailos kaltinimus dėl to, kad A. Čaplikas pasiūlė komisijos sudarymo klausimą svarstyti anksčiau negu buvo numatyta darbotvarkėje, Seimo vicepirmininkas vertina kaip bandymą jam suversti kaltę dėl nepasisekusio balsavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne, baikite, kada žmogus nori suversti kaltę kitam, tai visada suvers. Čia jokios manipuliacijos. Visi žinojo ir dirbo pagal darbotvarkę. Seimo narys posėdžių metu kur turi būti? Seime“, - trečiadienį sakė jis.

ELTA primena, kad antradienį Seimas nepritarė parlamentarų grupės siūlymui sudaryti Seimo laikinąją komisiją, kuri tirtų šių metų kovo 22 dienos Kėdainių rajono apylinkės teismo nutarimo vykdymo Garliavoje aplinkybes - ar valstybės institucijos sankcionavo ir ar pareigūnai naudojo smurtą bei specialiąsias priemones prieš mergaitę ir jos šeimą, o jei naudojo, tai ar tokie veiksmai buvo teisėti.

REKLAMA

Tai numatantis nutarimo projektas buvo grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Už nutarimo projektą, kurį Seimui pateikė Seimo narė Agnė Zuokienė, po pateikimo antradienį balsavo 28 Seimo nariai, prieš buvo 5, susilaikė 26 parlamentarai. Už tai, kad jis būtų atmestas, balsavo 27 Seimo nariai, už projekto grąžinimą iniciatoriams tobulinti pasisakė 32 politikai.

Remdama komisijos sudarymą Seimo narė Aurelija Stancikienė sakė, kad tai būtų pirmoji komisija, kuri galvotų apie vaiką, nes „iki šiol niekas apie vaiką negalvojo“.

REKLAMA

Seimo narys Petras Gražulis tvirtino, kad visuomenė laukia atsakymų. "Kodėl iki šios dienos nėra pradėta pedofilijos byla? Ar buvo pedofilija, nebuvo pedofilijos, buvo ar nebuvo mergaitė tvirkinta?, - svarstė P. Gražulis, paraginęs sudaryti Seimo komisiją.

Parlamentaras Rytas Kupčinskas mano, kad Seimas save pažemino visuomenės akyse, nes nenori ištirti svarbaus klausimo.

Tuo tarpu „tvarkietis“ Egidijus Klumbys mano, kad komisijos sudarymo iniciatoriai politikuoja ir jau pradėjo vykdyti rinkimų kampaniją. Jo nuomone, tokiu būdu stengiamasi atitraukti visuomenės dėmesį nuo daug svarbesnių dalykų - atominės elektrinės, „Snoro“ problemų, darbo santykių liberalizavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nutarimo projekte pažymima, kad komisijos sudarymo iniciatoriai pritaria Prezidentės „iniciatyvai ištirti smurto naudojimo aplinkybes 2012 m. gegužės 19 d. ryte Garliavoje vykdant teismo nutarimą“.

Į šią formuluotę dėmesį atkreipęs Seimo narys Petras Auštrevičius sakė, kad projekto rengėjai padarė klaidą, nes įvykiai vyko gegužės 17 d. „Man toks įspūdis, kad teikėjai neįsigilinę vykdo grynai viešą akciją, surašo netinkamą dokumentą, klaidina žmones ir visuomenę arba jie turi kitus įvykius galvoje“, - teigė P. Auštrevičius.

Dėl nesėkmingo balsavimo G. Songaila kaltino ir posėdžiui pirmininkavusį Seimo vicepirmininką A. Čapliką, kuris pasiūlė komisijos sudarymo klausimą svarstyti anksčiau negu buvo numatyta darbotvarkėje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų