REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkimai Graikijoje pradėjo dar vieną Skolų dramos sesiją. Be abejo, mes nenorėjome, kad viskas taip susiklostytų.

REKLAMA
REKLAMA

Mes norėjome Graikijos, kartu ir kitų šalių problemų sprendimo tęstinumo, kuris užtikrintų bent šiokį tokį stabilumą rinkose. Bet dabar yra kaip yra ir mums tereikia kiek galima ramiau išlaviruoti susidariusioje situacijoje. Nors jau rašiau, kad šiuo metu rinkas geriausia stebėti iš šalies.

REKLAMA

Tačiau pagunda pažvejoti drumstame vandenyje gali būti labai didelė. Neramumų sukėlė ne makroekonominiai rodikliai, ne likvidumo stoka. Vandenį drumsčia politikų nesutarimai. Dėl rinkimų Atėnuose graikiškos akcijas krito žemiau už tą lygį, kai investuotojai sutiko savanoriškai nurašyti didelę Graikijos skolų dalį. Akcijos krinta, o istorijos pabaigos dar nematyti.

Paskui nutemptos žemyn ir kitų Europos biržų akcijos. Investuotojai masiškai palieka Europos akcijas. Nerimauti yra ko. Graikijoje planuojami pakartotiniai rinkimai, o analitikai varžosi, kas tiksliau nuspės Graikijos pasitraukimo iš euro zonos datą, suskaičiavo ir kiek tai kainuos.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau ar vėliau Europos problemos išsispręs ir tai daug kainuos. Jau ne tik George’as Sorosas kalba, kad Europa neturi bendros monetarinės politikos, o atskirose šalyse, kaip parodė rinkimai, nėra bent kokios politikos tęstinumo. Toks precedentas ydingas net klestint ekonomikoms, nekalbant jau apie likvidumo stokos nualintas ekonomikas.

Optimistiškai nusiteikęs gali būti tik vienas Warrenas Buffettas. Jis teigia, kad dabar mielai pirktų kokios nors Europos bendrovės akcijas, jei tik jos pasirodytų patrauklios. Kainos rinkoje dabar, be abejo, yra patrauklios. Jis pataria analizuoti bendrovių finansus, o ne skaityti laikraščių antraštes. Patarimas geras, tačiau kol žymusis investuotojas tik žada, nesiimkime veiksmų Europoje ir mes. Prisiminkime, kaip W. Buffettas Amerikos rinkoje pradėjo masiškai apsipirkti per krizę kaip tik netrukus prieš akcijų kainų kritimo pabaigą. Gali būti, kad ir dabar laukiama didesnių „nuolaidų“. Ir tokių galima sulaukti.

O kol kas W. Buffettas toliau apsiperka Amerikoje. JAV akcijų atžvilgiu optimistiškai nusiteikęs ir buvęs FED vadovas Alanas Greenspanas. Jis teigia, kad šiuo metu JAV bendrovių akcijos rinkoje yra labai pigios, ir prognozuoja augančias bendrovių pajamas bei pelnus ateityje. Tai padidins akcijų paklausą rinkoje ir kainos pradės kilti. Arba, tiksliau pasakius, toliau sėkmingai kils.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Greenspanas remiasi psichologiniu momentu. Kylančios akcijų kainos sukelia gerovės jausmą. Investuotojai ir vartotojai optimistiškai žiūri į ateitį ir pradeda daugiau vartoti, vartojimui daugiau skolintis. Vadinasi, ekonomika atsigauna, rodikliai pagerėja, akcijų kainos dar labiau kyla.

Tiesa, kad akcijų kainos linkusios eiti prieš makroekonominius rodiklius. Viena bėda: augančios JAV bendrovių pajamos ir akcijų kainos viso labo tėra A. Greenspano vizijose. Tai vienintelis jo samprotavimų trūkumas. Jei juo tikėsime, į JAV akcijų rinką bus nukreiptos Europoje atsilaisvinusios investuotojų lėšos.

Tad jei Europa nepakiš kojos, jei pilietiniai neramumai išsikvėpė rinkimuose, JAV bendrovių akcijų kainos dabar tikrai atpigo ir ateityje nusimato bulių rinka. Tik tie „jei“ kiekviename žingsnyje...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų