REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bankų teikiamomis finansinėmis operacijomis naudojamės kasdien. Į banko sąskaitą gauname atlyginimą, banko kortelėmis naudojamės atsiskaitydami už prekes ir paslaugas, mokame mokesčius. Bankinės paslaugos mus lydi beveik kiekviename žingsnyje, o šalyje veikia ne vienas komercinis bankas. Kaip pasirinkti ir kam patikėti savo finansinius klausimus pataria Darius Jasinskis, „Danske“ banko Produktų valdymo departamento direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo ko reikėtų pradėti, renkantis banką?

Iš pradžių patartina pabandyti naudotis ne vieno, o kelių bankų paslaugomis. Taip lengviau išsirinkti, kuris bankas labiau tinka. Taigi, pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kokias sąlygas siūlo skirtingi bankai, o tada pasirinkti geriausią variantą.

REKLAMA

Galiausiai net ir skirtingoms paslaugoms, palyginus skirtingus bankus, patariama vis dėlto pasirinkti vieną banką. Tokiu būdu banko darbuotojas, matydamas bendrą jūsų, kaip kliento, vaizdą, galės jums geriau patarti.

Kokius kriterijus išskirtumėte?

Žinoma, labai svarbu paslaugų spektras bei kokybė. Tarkim, visų bankų elektroninės bankininkystės sistemų veikimo principas yra vienodas, tačiau skirtingi bankai gali siūlyti papildomų funkcionalumų, kurie žmogui gali būti labai reikalingi.

REKLAMA
REKLAMA

Lyginant skirtingus bankus, didžiausią dėmesį reikėtų sutelkti ne tik į paslaugas, bet ir į aptarnavimo kokybę – ar bankas greitai suteikia paslaugas, ar patogu ir saugu naudotis elektronine bankininkystės sistema, ar banko darbuotojai klientus konsultuoja profesionaliai ir neįkyriai, ar pagal poreikius pasiūlo klientui įsigyti reikiamų papildomų paslaugų.

Svarbu įvertinti asmeninius poreikius, lūkesčius. Pavyzdžiui, nuolat skubančiam žmogui galimybė sutaupyti laiko gali būti labai svarbus banko pasirinkimo kriterijus. Kartais žmogus negali sau leisti laukti ilgoje eilėje net ir labai kokybiškų paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką reikia žinoti prieš užsisakant paslaugas?

Planuojantiems banke savo santaupas laikyti indėliuose, svarbu įsitikinti banko patikimu. Tai turi būti pagrindinis kriterijus renkantis, kuriam bankui patikėti savo pinigus. Sprendžiant apie banko patikimumą, verta pasidomėti kitų žmonių, kurie naudojasi to banko paslaugomis, patirtimi ir viešai prieinama informacija.

Paskolą imantiems banko klientams būtina atidžiai perskaityti sutartį, kad jie aiškiai suprastų savo prisiimamas prievoles ir žinotų apie galimybes grąžinti kreditą anksčiau.

REKLAMA

Renkantis kredito kortelę reikia pasidomėti banko taikomomis saugumo priemonėmis ir atkreipti dėmesį į banko rekomendacijas dėl saugumo. Jei aktualu, verta pasidomėti, kokio lygio kelionės draudimas yra taikomas kortelės turėtojui ir kartu vykstantiems jo šeimos nariams.

Kokios dažniausios banko pasirinkimo klaidos?

Neteisinga banką rinktis pagal skelbiamas akcijas. Kartais žmonės, norėdami pasinaudoti trumpalaikėmis akcijomis, banke sąskaitą atidaro net nepasidomėję, kokia bus kainodara ar aptarnavimas baigus galioti akcijai.

REKLAMA

Taip pat pirmiausia reikia atsižvelgti į savo poreikius, o ne į daugumos pasirinkimą. Pasitaiko, kad žmogus renkasi banką, nes jame sąskaitas turi dauguma jo draugų, tačiau tik vėliau sužino, jog šis bankas nesugebės išpildyti konkrečių jo poreikių.

Didžiausių nuostolių netinkamai pasirinkę banką žmonės patiria, kai kartu renkasi paskolą, ypač būstui įsigyti. Susigundžius iš pirmo žvilgsnio mažesnėmis palūkanomis ir neįsiskaičius į to banko kredito sutarties sąlygas galima skaudžiai nusivilti susiklosčius kažkokioms nenumatytoms gyvenimo aplinkybėms ar pasikeitus situacijai rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei jaučiate, kad pasirinkote ne tą banką, prisiminkite, kad galima tai pakeisti - sąskaitą atsidaryti kitur. Lietuvoje skirtingas sąskaitas galima turėti keliuose bankuose. Be to, atsidaryti sąskaitą, gauti kortelę ir pradėti naudotis kito banko paslaugomis nėra labai sudėtinga ir brangu. Kito banko paslaugų išbandymas jums gali kainuoti apie 30–50 litų, tačiau tikriausiai tai bus atpirkta naujomis žiniomis apie finansines paslaugas ir patirtimi.

Darius Jasinskis, „Danske“ banko Produktų valdymo departamento direktorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų