REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Niekada nežinai, ką išvysi, pažvelgęs pro rakto skylutę... Šių dienų Vilnius. Kūčių vakaras. Ana (akt. Valda Bičkutė) ir Tomas (akt. Leonardas Pobedonoscevas) su savo dviem vaikais ruošiasi vykti pas Tomo tėvus švęsti Išganytojo gimimo. Viskas kaip toje giesmėjė – „Tyli naktis, šventa naktis...“

Niekada nežinai, ką išvysi, pažvelgęs pro rakto skylutę... Šių dienų Vilnius. Kūčių vakaras. Ana (akt. Valda Bičkutė) ir Tomas (akt. Leonardas Pobedonoscevas) su savo dviem vaikais ruošiasi vykti pas Tomo tėvus švęsti Išganytojo gimimo. Viskas kaip toje giesmėjė – „Tyli naktis, šventa naktis...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pravėrus Tomo tėvų Ričardo (akt. Kostas Smoriginas) ir Nijolės (akt. Dalia Storyk) buto duris patenkame į pasaulį, kuriame visi iš paskutiniųjų stengiasi suvaidinti gražią šeimos šventę, apsimetinėdami, išsisukinėdami, sukąsdami dantis, nusukdami į šalį akis. Tylos čia nedaug, šventumo taip pat...

REKLAMA

Netrukus prie švenčiančiųjų prisijungia žmonės iš pašalies - Ričardo ir Nijolės draugė Elvyra (akt. Viktorija Kuodytė) bei geras Tomo pažįstamas Karolis (akt. Gytis Ivanauskas), Anos ir Tomo vaikus išsiveža šeimos draugas Ernestas (akt. Vytautas Rumšas Jaunesnysis) („jiems su maniškiais bus linksmiau“), ir šeimos šventė virsta farsu. Prie šventinio stalo susėda iš esmės susvetimėję žmonės, bandantys megzti pokalbius, juokauti... Staiga kažkas pasiūlo užsiimti būrimu, o Ričardas raginamas visa tai filmuoti. Jis taip ir padaro. Vėliau visi susėda pasižiūrėti rezultato. Tik pasirodo, kad Ričardas buvo pamiršęs atsukti kasetę į pradžią, ir dabar prieš šeimynėlę atsiskleidžia vaizdai, pagaliau nuplėšiantys susirinkusiųjų kaukes ir iššauksiantys desperatiškų įvykių laviną.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiajame savo filme tarptautinį pripažinimą pelnęs režisierius Maris Martinsonas į amžinuosius bendražmogiškus klausimus – asmenybės laisvės ir laimės siekis, santykis su savimi ir savo aplinka, šeimos vaidmuo žmogaus gyvenime – žvelgia per kontraversišką, daugelį visuomenės tabu laužančią prizmę. Meilės trikampiai šeimoje, homoseksualumas, slapti troškimai, nuolatinis apsimetinėjimas ir šokiruojančios tiesos. Šis filmas – tai istorija apie tas žmonių santykių kerteles, kurios paprastai glūdi visiškoje tamsoje. Ir apie tai, kas įvyksta, kuomet į jas nukreipiamas galingo prožektoriaus spindulys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perskaitę filmo scenarijų, jame iš karto sutiko vaidinti puikiai Lietuvos žiūrovams pažįstami aktoriai: Kostas Smoriginas, Leonardas Pobedonoscevas, Valda Bičkutė, Dalia Storyk, Viktorija Kuodytė. Pasak režisieriaus, šis filmas tapo rimtu išbandymu visiems jame dalyvaujantiems aktoriams, ir jis džiaugiasi, kad pavyko surinkti tikrų profesionalų komandą.

Filmo garso takelį kuria vienas garsiausių Lietuvos muzikos prodiuserių ir kompozitorių Mario Basanov, o filme skambančias dainas atlieka Egidijus Dragūnas – Selas ir Jazzu. „Filmui reikia energijos, „draivo“, seksualumo, kuriuo alsuoja šių muzikantų atliekama muzika. Neabejoju, tai sukurs išskirtinę filmo nuotaiką ir atmosferą,“ – sakė režisierius Maris Martinsonas.

REKLAMA

Filmas sukurtas pagal to paties pavadinimo M. Martinsono romaną „Tyli naktis“, pristatytą 2012 m. Vilniaus knygų mugėje. Tikrais įvykiai paremta knyga šokiruoja savo atvirumu, o apie žmonių santykius čia kalbama be cenzūros, nieko nenutylint. „Tačiau į tokius dalykus žvelgti be geros porcijos humoro (kartais net juodo) ir ironijos būtų tolygu savižudybei, o aš suicidinių tendencijų neturiu“, - teigė M. Martinsonas. Knygą skaičiusieji sako:

Perskaičius Mario Martinsono knygą, iškart norisi pasakyt, kad prigimtis žmoguje užgožia ne tik moralines normas, bet ir keičia požiūrį į standartus, kad skirtis tarp „blogai“ ir „gerai“ XXI amžiuje išnyksta, viskas lieka tik mūsų požiūrio distinkcijoje.

REKLAMA

Gili autoriaus nuoskauda dėl žmonių likimų, - jauti jų paslaptį atėjusią iš praeities, supranti kasdienybės epizodiškumus, įvykių atspindžius, matai jų spalvas. Pagrindinė romano herojė tarsi atėjusi iš aukštybių tamsumos ir baigusi kelionę mūsų Žemėje. Visi romano herojai PASMERKTI, bet IŠGELBĖTI šios knygos autoriaus...

Apie filmą:

Filmas „Tyli naktis“

Žanras: šeimos drama, 90 min.

Režisierius: Maris Martinsonas

Scenarijaus autorius: Maris Martinsonas

Prodiuserė: Linda Kruklė

Operatorius: Feliksas Abrukauskas

Kompozitorius: Mario Basanov

Vaidina: Kostas Smoriginas, Leonardas Pobedonoscevas, Valda Bičkutė, Dalia Storyk, Viktorija Kuodytė

Nacionalinė premjera: 2013 m. sausio 18 d. Platintojas Meed Films

Informacija internete:

www.meedfilms.com

www.facebook.com/tyli.naktis

Filmo pristatymo gegužės 22 d. akimirkos:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų