REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1989  metais įvyko Baltijos kelias. Apie 2,5 milijono žmonių, tarp jų apie 1 milijoną iš Lietuvos, susikibę rankomis sudarė 600 km. grandinę. Man  buvo 10 metų, bet aš prisimenų tą žmonių nuotaiką, vienybės jausmą. Tada,  dar ne vienus metus ten buvę žmonės tuo didžiavosi.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiavosi žmonės gynę nepriklausomybę 1991 metais.

Pasakysite perdaug pompastiškai? Galbūt.

Daug kas pasakys ir stipriau. Kodėl gi ne? Juk dabar nemadingas pats žodis patriotizmas. Nemadingas žodis pilietiškumas. Per tiek nepriklausomybės  metų valdžia atvedė situaciją Lietuvoje iki tokio lygio, kad didesnė dalis į tokius žodžius reaguoja arba abejingai ar susierzinusiai.

REKLAMA

Arba dar blogiau. Pavyzdžiui vaikinas iš Vievio gegužės 17-sios rytą važiavo į Vilnių turėdamas plakatą “Neatleisime už mergaitės pagrobimą". Kažkokia mergina pasukiojo  pirštą pridėjusi  prie smilkinio. Girdi – kvailys esi. Žinoma kvailys. Lyja lietus, šalta. Galėtų juk namuose sėdėti, o jis čia lekia pasakyti, kad jam rūpi kažkokia svetima mergaitė. Ir aišku su tokiu nei apie kirilkinų užpakalius, nei apie zvonkių sukneles nepasikalbėsi. Mažiau nei nulis.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas žmogus, studentas irgi randa laiko budėti prie prezidentūros. Jo bendrakursai irgi sukioja pirštus prie smilkinių “tu ką, neturi ką veikti?" Suprask – turi alų gerti  ant suoliuko ir apie krepšinį diskutuoti. Pasakytų žodį pilietiškumas, arba pasakytų kad man ne vistiek ką valdžia daro – bendrakursiai ko gero iš juoko plyštų.

Nemažai pasikeitė žmonės per 20 metų? Tada žmonės drisdavo pasakyti ką galvoja valdžiai, kuri už tai galėjo ilgiems metams uždaryti, ir dar prijungę elektros srovę pasiteirauti - ar dar turi tokias pažiūras išpažįstančių draugų. Dabar drįsta tik padejuoti patogia proga  (tie kurie dar sugeba galvoti ne tik apie alų su draugais ar Euroviziją).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakėlė valdžia benzino kainas. Šilumos kainos viršijo minimalų atlyginimą, pasigirsta aimanos. Pusė dejonių susiveda į frazę,  jei būtų kur Graikijoje ar Italijoje, tai žmonės išeitų į gatvęs. O mes veršių tauta.  Girdi jei išeitų žmonės į tai mes parodytume. Ir ką? Gegužės 19 dieną  į gatvęs išėjo keli tūkstančiai žmonių. Ar kas nors pasikeitė žmonių samonėje? Ir toliau žmonės niurzgia, kad blogai,  labai blogai, bet gal aš nieko nesakysiu, tegul kas nors už mane padaro, į mitingą nueina, o aš pasėdėsiu, kokią muilo operą pažiūrėsiu.

REKLAMA

Kitas pavyzdys.  Renkame parašus   dėl LR civilinio kodekso 3,164 straipsnio pakeitimų. Trumpai tariant, kad visokios vaicekauskienės su černiauskais jėga vaikų negrobtų. Renkam – nes politikai šio įstatymo nenori, ypač toks vienas pliktelėjęs didžiagalvis politikas, besiardantis dėl atominės elektrinės (toks mažo ūgio, suopį primenantis). Taigi nieko nereikia daryti – nereikia organizuoti parašų rinkimų akcijos, nereikia kepinant saulei parašus rinkti. Tereikia tik parašyti porą žodžių ir parašą padėti. Dalis – pasirašo. Kita dalis prieštarauja, jūs ką, mes negalim, aš nepasirašysiu. Suprask aš kietas.

REKLAMA

Žinoma kietas – valdžia nusispjaudama į visus tau ir tavo aplinkai galiojančius įstatymus pagrobė vaiką, ir tu tokį veiksmą palaikai. Kitaip sakant tave apdrėbė rudu šiltu daiktu, o tu nusišluostei ir dar pakštelėjei į minkštą vietą tai padariusiam.

Savigarbos –nulis. Pas mus žmonės mėgsta romantizuoti nusikaltėlius. Ir tai pasitikėjimo teismais ir seimu fone, kuris mažiau nei 10 procentų!!!  Jau nekalbant apie tai, kad apie antstolius išvis gero žodžio nesu girdėjęs. Garbės žodis, nesuprantu. Iš kur 22-ais nepriklausomybės metais tiek bailių. Ir kas blogiausia – didesnioji dalis jaunų žmonių. Laimei, jaunų žmonių netrūksta ir prie prezdentūros. Tai teikia vilčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galbūt męs, neabejingi dabartinei padėčiai, nieko nepakeisime. Galbūt jau per vėlu. Iš teismų ir prokuratūrų, spectarnybų senai padaryti UA-bai, dažniau bendradarbiaujantys, negu konkuruojantys dėl kainų, apie milijoną žmonių išvyko iš šalies, prezidentė greit bus žinoma kaip vienintelė ES šalies prezidentė bėgiojanti  nuo savo tautiečių. Galbūt. Bet mes bent jau pamėginsime . Pavyks – mes turėsime savo šalį. Nepavyks- galėsime pasakyti , kad padarėme viską, ką galėjome. O ką pasakys sėdėję ant sofos?

Darius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų