REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Produkcijai realizuoti naujos rinkos ieškančios Lietuvos įmonės šį pavasarį žengė dar vieną žingsnį.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio pabaigoje grupė Nacionalinės žuvų perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos narių pirmą kartą dalyvavo Briuselyje (Belgija) vykusioje tarptautinėje didžiausioje Europoje žuvies produktų parodoje „European Seafood Exposition“. Apie tai kalbėjomės su asociacijos direktoriumi Vytautu Andriuškevičiumi.

REKLAMA

Dirbo dviem kryptimis

– Kokių tikslų siekėte dalyvaudami parodoje?

– Parodoje „European Seafood Exposition“ pristatomi viso pasaulio žuvininkystės įmonių gaminami produktai, įrenginiai žuviai perdirbti, akvakultūros – žuvies auginimo dirbtiniuose vandens telkiniuose – naujovės ir tendencijos.

Dalyvauti joje – vienas efektyviausių būdų ieškoti naujos rinkos. Verslininkai parodoje vieni kitiems parodo, ką augina ar gamina, tikisi užmegzti naudingų ryšių. Vieni nori parduoti sužvejotą žuvį, kiti ieško žaliavų, iš kurių galėtų gaminti produkciją, treti dairosi gatavų produktų.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų 70 kv. m ploto stende devynios Lietuvos įmonės pristatė platų žuvų produktų asortimentą – apie 80 skirtingų gaminių. Parodoje dirbome dviem kryptimis: pardavinėjome paruoštą produkciją ir ieškojome žaliavų gamybai.

Mes gaminame ir prekiaujame Lietuvoje arba savo produkciją eksportuojame, tačiau mums reikia geros žaliavos, kad galėtume pagaminti skanių ir kokybiškų gaminių.

– Ką mūsų šalies atstovai pristatė ir kaip buvo įvertinti? Ar potencialiems partneriams galime pasiūlyti ką nors ypatinga?

– Daugiausia buvo įvairių gaminių iš silkių, lašišų, tačiau netrūko ir kitokių. Vienas svarbiausių dalykų, kurį pastebėjo visi apsilankiusieji Lietuvos stende, – labai platus asortimentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, rūkytų, vytintų produktų kitur buvo mažiau –dominavo šaldyta žuvis. Lankytojams taip pat patiko, kad skirtingai pristatėme apdorotus, įvairiai fasuotus ir supakuotus gaminius.

Apsilankiusiesiems Lietuvos stende siūlėme paragauti mūsų gaminių ir labai džiaugėmės, kad visi juos gyrė.

Lankytojai domėjosi gaminiais iš tunų, kai kuriais surimio produktais, sūdytomis ir parūkytomis lašišomis vakuume. Visiems patiko silkės su garstyčių padažu ir medumi – sakė, kad išskirtinio skonio. Taip pat gyrė silkę su grybais ir įvairiais grūdeliais, sakė niekur kitur tokios neragavę.

REKLAMA

Tikisi padidinti eksportą

– Kokios perspektyvos atsiveria Lietuvos žuvų perdirbimo įmonėms?

– Daug bendravome su ispanais, prancūzais. Dabar gauname nemažai prašymų patikslinti vieną ar kitą dalyką. Vadinasi, mumis domisi. Parodoje sutartys nėra pasirašomos, tačiau tai puiki proga pasižiūrėti, susipažinti, išbandyti. Paroda – savotiškos žvalgytuvės. Grįžę iš jos žuvininkai ima svarstyti, derinti.

Šiuo metu kaip tik tai ir vyksta, todėl tikiuosi, kad ateityje bus pasirašyta bent keletas solidžių sutarčių.

REKLAMA

Lietuvoje esame gerai žinomi, bet mūsų rinka maža, todėl reikia ieškoti galimybių plėstis. Pavyzdžiui, kaimynų estų, kurie šioje parodoje dalyvauja jau nuo 2008 metų, produkcijos eksportas labai padidėjo. Latviai tokiose parodose kasmet dalyvauja net po kelis kartus.

Nemažai žuvų gaminių eksportuojame ir dabar, bet norime, kad pirktų dar daugiau. Ateityje ketiname dalyvauti panašiose parodose Vokietijoje, Rusijoje.

Reikia, kad važiuotų gamintojas

– Kodėl tik šiemet pirmą kartą lietuviai nutarė dalyvauti parodoje? Gal tai labai brangu?

– Anksčiau į šias parodas važiuodavo Žuvininkystės departamento prie Žemės ūkio ministerijos atstovai – aplanko, pasižiūri ir viskas tuo baigiasi.  Reikia, kad važiuotų gamintojas su savo produkcija ir duotų klientams paragauti, parodytų. Svarbu pamatyti rinkos tendencijas, bendrauti.  Efektyviausias būdas save pristatyti – dalyvauti tokiose parodose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalyvauti parodoje Briuselyje siekėme nuo 2008 metų, tačiau vis atsirasdavo kokių nors nenumatytų kliūčių. Tačiau Nacionalinė žuvų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija, kuri įgyvendina projektą pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 metų veiksmų programos trečiosios prioritetinės krypties „Bendro intereso priemonės“ priemonę „Kolektyviniai veiksmai“ „Žuvininkystės ir akvakultūros produktų naujų rinkų plėtra ir skatinimo kampanijos“, ilgainiui jas įveikė.

Parama, kurią gavome pasirašę sutartį su Nacionaline mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos, sieks daugiau kaip 492 tūkst. litų. Tačiau vien parodos ploto nuoma, stendo pagaminimas ir pastatymas bei dalyvių kelionė ir nakvynė  atsėjo per 300 tūkst. litų.

REKLAMA

Tik faktai:

Šiemet parodoje „European Seafood Exposition“ dalyvavo daugiau negu 1 600 įmonių iš viso pasaulio. Per tris dienas 11-oje parodos paviljonų apsilankė per 400 tūkst. žmonių.

Pirmą kartą parodoje dalyvavusiai Lietuvai atstovavo devynios įmonės. Tai UAB „Saldoga“, UAB „Desė“, UAB „Iceco“, UAB „Norvelita“, UAB „Frigolita“, UAB „Lignesa“, SIA „Salas zivis“,  UAB „Plungės šaltis“ ir „Vičiūnų grupė“.

Nacionalinė žuvų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija vienija 11 įmonių, kurios pagamina apie 75 proc. Lietuvos žuvų produkcijos. Įmonės kasmet  realizuoja gaminių daugiau kaip už 900 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų