REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo ateinančių mokslo metų Vilniaus kooperacijos kolegija (VKK) pasipildys dar viena rinkai labai reikalinga studijų programa. Jau visai netrukus vidurinių mokyklų ir gimnazijų duris užversiantys moksleiviai turės galimybę kolegijoje siekti Informacinių sistemų diegimo ir priežiūros specialistų diplomų. Apie programos išskirtinumą, karjeros perspektyvas baigus ir naujų specialybių kūrimą pasakoja VKK direktoriaus pavaduotoja studijoms Rita Vipartienė.

REKLAMA
REKLAMA

Informacinių technologijų programų yra gausybė, jų pasiūla didžiulė. Tad kuo gi skirsis ši studijų programa nuo panašių jau egzistuojančių?

REKLAMA

Iš tikrųjų iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad ši programa yra labai panaši į kitas. Tačiau tai bus pirmoji Lietuvoje studijų programa, kuri parengs specialistą, gerai išmanantį šiuolaikines informacines sistemas ir programas, skirtas verslui. Pavyzdžiui, visi dirbame arba vadovaujame įmonėms, kuriose yra darbuotojų, teikiamos paslaugos, parduodamos prekės. Taigi įmonė privalo vesti buhalterinę, personalo apskaitą, palaikyti ir valdyti ryšius su klientais, skaičiuoti darbo užmokestį. Informacinių sistemų diegimo ir priežiūros specialybės absolventas bus tuo žmogumi, kuris ne tik teoriškai išmanys visus tokius procesus, bet ir žinos, kaip kompiuterizuoti ir palengvinti šių procesų valdymą. Kitaip sakant, šis žmogus turi puikiai išmanyti įmonės veiklos procesus ir tuo pačiu žinoti šios veiklos kompiuterizavimo programinės įrangos pasiūlą Lietuvoje ir užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA

Trumpai tariant, ši studijų programa paruoš žmones, kurie mokės diegti, dirbti ir tobulinti darbo užmokesčio, buhalterines, personalo ir ryšių su klientais programas. Šie specialistai yra vadinami diegėjais ir konsultantais.

O kokias galite numatyti pagrindines tolesnės karjeros perspektyvas savo absolventams?

Tokių žinių turinčių žmonių, visų pirma, reikia įmonėms, kurios kuria, platina šias programas. Jose mūsų absolventai galės dirbti konsultantais ir diegėjais. Jie nebus programuotojai, nekurs pačių programų, tačiau turės ir programavimo, ir įmonės veiklos, rinkodaros, marketingo, bendravimo kultūros žinių pagrindą. Tai padės jiems prisidėti prie programas kuriančių ir platinančių įmonių plėtros. Kitas variantas – įsteigti savo įmonę ir tapti vienos ar kelių kompiuterinių programų (sistemų) atstovu. Trečia galimybė – dirbti tose įmonėse, kurios naudoja minėtas programas. Net jeigu įmonė buhalterinei, klientų, personalo apskaitoms naudoja skirtingas programas, jas administruoti gali vienas žmogus – būtent Informacinių sistemų diegimo ir priežiūros programos absolventas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokio specializuoto darbuotojo parengimas – visiška naujovė Lietuvoje. Šis žmogus bus pilnai parengtas apskaitos ir verslo valdymo programų diegimui ir priežiūrai. Tikime, kad absolventai turės vadybinių, technologinių ir socialinių mokslų žinių ir gebės puikiai jas pritaikyti praktikoje.

Be to, norintys Informacinių sistemų diegimo ir priežiūros absolventai galės pasirinkti dar pusės metų vadybos studijas ir gauti dvigubą Informatikos inžinerijos ir vadybos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį.

O kokią vietą naujoje studijų programoje užims praktinės žinios?

VKK studentams stengiamės suteikti kuo daugiau praktinių žinių. Teorinių paskaitų visiškai atsisakyti negalime. Jų bus maždaug trečdalis. Kiti du trečdaliai – praktiniai užsiėmimai, praktika įmonėse, eksperimentai.

REKLAMA

Darbdavių nuomone, dažniausiai tik baigusių studentų apmokymas naujoje darbo vietoje užtrunka maždaug dvejus metus. O tiek laiko versle – labai daug. Taigi mes nusprendėme per trejus metus paruošti šiuos specialistus ir įmonėms atiduoti jau visiškai pasirengusius diegėjus-konsultantus. Todėl jau turime daugybę partnerių, kurie priims mūsų studentus praktikoms, patys dėstys, vadovaus baigiamiesiems jų darbams. Ši programa reikalauja itin glaudaus ryšio tarp programinę įrangą kuriančių įmonių ir būsimų jų darbuotojų.

REKLAMA

O ar turite jau pasiruošę visą tinkamą šiai studijų programai mokymų bazę?

Praktikai reikalingomis buhalterinės, personalo, klientų apskaitos programomis mus aprūpina tie patys verslo partneriai. Taip pat sudarėme sutartį su Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetu, kuris suteiks mums galimybę pasinaudoti pačia pažangiausia jų turima kompiuterine technika bei Lietuvos Edukologijos universitetu dėl priemonių fizikos paskaitoms ir labaratoriniams darbams. Taigi jaučiamės pasiruošę ir labai daug tikimės iš būsimų stojančiųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per pastaruosius kelis metus VKK sukūrėte ne vieną naują specialybę. Ar tai nulėmė tik vietinis rinkos poreikis?

Visų pirma, kurdami naujas studijų programas, išanalizavome pasaulio artimiausių dešimties metų populiariausių spelcialybių dešimtuką. Taip mūsų kolegijoje gimė net trys šio dešimtuko programos: jau minėta Informacinių sistemų diegimo ir priežiūros, Maitinimo verslo organizavimas bei Pardavimo valdymas.

Taigi galime sakyti, kad mes nuolat „laikome ranką ant pulso“ tiek vietos, tiek tarptautiniuose vandenyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų