REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune, prie Prisikėlimo bažnyčios, perlaidotas 1941-ųjų laikinosios vyriausybės vadovas Juozas Ambrazevičiaus-Brazaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot laidotuvėse dalyvavusio kadenciją baigusio Prezidento Valdo Adamkaus, velionis yra pasiaukojimo aukštesniems tikslams simbolis, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

1974-aisiais Jungtinėse Valstijose miręs Juozas Ambrazevičius-Brazaitis amžinojo poilsio atgulė Kaune.

Straipsnių, monografijų, vadovėlių autorius, pedagogas 1940-aisiais įsitraukė į antisovietinę veiklą, po metų tapo laikinosios vyriausybės vadovu. Laikinoji Vyriausybė dirbo tik šešias savaites, vėliau jos nariai neginkluotai priešinosi nacių režimui.

Karui baigiantis, Juozas Ambrazevičius, pakeitęs pavardę į Brazaičio, išvyko į Vokietiją, vėliau – į Jungtines Valstijas.

REKLAMA
REKLAMA

J. Ambrazevičiaus-Brazaičio perlaidojimas sukėlė diskusijų – dalis istorikų jo ir laikinosios vyriausybės veiklą vertina prieštaringai, Kaune rengiamomis laidotuvėmis pasipiktino ir žydų bendruomenė.

Kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus sako, buvęs laikinosios vyriausybės vadovas yra pasiaukojimo aukštesniems tikslams simbolis.

„Jis pats ir visa laikinoji vyriausybė yra turbūt tarptautinės tragedijos auka. Tačiau jie nepalūžo, jie turėjo vieną tikslą – laisvą Lietuvą. Aš manau, kad jie savo pasiekė, nes jie paskelbė pasauliui, kad mes esame laisvi, mes esame savarankiški, ir užbėgo naujiems okupantams už akių, prieš jų kėslus“, – mano V. Adamkus.

Prezidento V. Adamkaus dekretu po mirties J. Ambrazevičius-Brazaitis apdovanotas vienu aukščiausių Lietuvos apdovanojimu – Vyčio Kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi.

Jūratė ANILIONYTĖnilionytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų