REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rajono Savivaldybė ėmėsi griežtesnių priemonių kovodama su dalies socialinių pašalpų gavėjų piktnaudžiavimu.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio rajono taryba kiek pakeitė ankstesnį savo sprendimą „Dėl piniginės socialinės paramos teikimo tvarkos aprašo patvirtinimo“. Tokiu būdu sugriežtinti kai kurie reikalavimai socialinės paramos gavėjams.

REKLAMA

Rimčiau – pirmą kartą

Praėjus daugiau nei keturiems mėnesiams nuo šio aprašo įsigaliojimo, Savivaldybė jau mato spragas, kuriomis naudojasi nesąžiningi socialinės paramos gavėjai. Ir nors aprašas keistas jau porą kartų, pastarasis jo keitimas – rimčiausias, turėsiantis įtakos ne vienam paramos gavėjui.

Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė sako, kad ne visi socialinės paramos gavėjai teisėtai gauna paramą. Skyrius jau susidūrė su tokiais atvejais.

REKLAMA
REKLAMA

„Viskas gimė iš patirties. Gyvenimas parodė, ką reikia keisti“, – apie naujai patvirtinus reikalavimus kalba ji.

Pasak vedėjos, yra savivaldybių, dalyvaujančių bandomajame projekte (jo esmė – nustatyta tvarka socialinių pašalpų mokėjimo gyventojams funkcija perduota penkioms šalies savivaldybėms, kurios dalyvauja projekte), kažką keičiančių kone kiekviename Tarybos posėdyje, o Panevėžio rajonas to imasi tik trečią sykį.

A. Paškevičienė tikino, kad pirmą kartą rajono Savivaldybė keitė kai kurias formuluotes – kad būtų aiškesnės. Antrąsyk keitė malkų kainą, tačiau daugiau esminių pakeitimų nebuvo. Šį kartą jau imtasi rimtesnių pakeitimų, turėsiančių įtakos daugiau žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas pakeitimų toks, kad jei žmogus nevykdo tam tikrų nustatytų pareigų, parama nustatytą laiką skiriama tik tos šeimos vaikams. Anksčiau ji galėjo būti piniginė arba nepiniginė, tai yra apmokamos prekės ir paslaugos, o dabar bus tik nepiniginė. Vedėja nemano, kad tai bus labai didelė problema.

Dar viena nauja nuostata susijusi su nepinigine parama. Pasak A. Paškevičienės, socialinės rizikos šeimoms parama buvo mokama prekėmis ar paslaugomis, dabar gi, atsižvelgiant į buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktus ir seniūnijos socialinės paramos teikimo komisijos rekomendacijas, parama nepinigine forma bus skiriama ir kitiems asmenims. Vedėjos teigimu, ne visi asmenys patenka į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Pavyzdžiui, neturi vaikų arba jie suaugę. Tačiau tie asmenys girtaujantys, nemoka tvarkytis su pinigais, turi skolų ir pan.

REKLAMA

Kirs skaudžiau

Vienas esminių aprašo pakeitimų susijęs su kietuoju kuru. Šildymo sezono metu kompensacija būstui šildyti ir karštam vandeniui ruošti naudojant kietąjį ar kitokį kurą bus mokama tik pateikus jo įsigijimo išlaidas patvirtinančius dokumentus – sąskaitą faktūrą, pirkimo-pardavimo orderį ar kt. Tiesa, pirminiame variante buvo nurodytos išlygos pensininkams ir neįgaliems asmenims, tačiau Tarybos komitetai pasiūlė naikinti jas. A. Paškevičienės teigimu, nebeužteks pasiimti pinigus. Reikės pirma įrodyti, kad kuras tikrai nupirktas.

REKLAMA

„Turės matytis, kad tikrai įsigijo kurą“, – sako ji.

Iki šiol būdavo visaip. Vieni įsigydavo malkų iš nelegalių pardavėjų, tokiu būdu buvo skatinama šešėlinė prekyba, kiti ir visai neįsigydavo. Šalčių metu rasdavo įvairių pasišildymo būdų, o kurui skirtus pinigus išleisdavo kitoms reikmėms.

Dar vienas svarbus pakeitimas, turėsiantis įtakos nesąžiningiems pašalpų gavėjams, susijęs su registracija Darbo biržoje. Pagal naują tvarką, jei žmogų per dvylika mėnesių išbraukė iš biržos arba pats išsiregistravo, dėl paramos jis galės kreiptis tik tada, kai ne trumpiau kaip tris mėnesius registruosis Darbo biržoje. Pasak A. Paškevičienės, tai turės įtakos tik tiems asmenims, kurie nevykdė biržos nustatytų pareigų ir juos išbraukė arba patys dėl nepateisinamų priežasčių išsibraukė iš jos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia kalbama tik apie tuos, kurie stengiasi atrasti landą, o tiems, kuriems parama priklauso, jokių kliūčių nebus“, – aiškina A. Paškevičienė.

Gudraujančiųjų netrūksta

Iki Naujųjų norint gauti socialinę paramą reikėjo Darbo biržoje būti užsiregistravus pusmetį. Nuo Naujųjų metų tvarka pasikeitė ir žmogus pašalpą gali gauti iš karto. Manoma, kad atsirado tokių, kurie pasinaudojo proga ir ne visai teisėtai ją gavo. Pavyzdžiui, dirbo užsienyje, sugrįžo atostogų į Lietuvą ir užsiregistravo Darbo biržoje, o vėliau vėl išvyko ten dirbti, spragomis naudojosi ir turintieji nelegalų darbą. Manoma, kad tokia nuostata užkirs kelią panašiems piktnaudžiavimams.

REKLAMA

A. Paškevičienės manymu, tai gali atsiliepti nemažai daliai žmonių. Per pirmus šių metų mėnesius atsirado 1 160 naujų žmonių, kurie iki šiol niekada nesiregistravo biržoje, nedirbo, tačiau iš kažko sėkmingai pragyveno. „Atsirado tarsi iš niekur“, – sako ji.

Tokie asmenys staigiai pakėlė paramos gavėjų skaičių, nes jiems iš karto priklausė parama. Pernai gruodį paramos gavėjų buvo 3 719, o šių metų vasarį jau 4 770, tai yra per 1000 daugiau. Tačiau pamažu jie atsisijoja. Dalis patys išsiregistravo iš Darbo biržos, dalį išbraukė pati birža. Nors galutinių duomenų nėra, palyginti balandį su kovu, paramos gavėjų sumažėjo apie 400–500. Tad manoma, kad dalis tiesiog naudojosi įstatymo pakeitimu.

„Pakeitimai palies žmones, bet parama bus skirstoma teisingiau: tie, kam priklauso, paramą ir gaus, tačiau bus užkirstas kelias piktnaudžiauti“ – tikisi A. Paškevičienė.

D. Savickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų