REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2015-ųjų kiekvienas buitinis elektros vartotojas galės pasirinkti elektros tiekėją, kuris energiją pirks elektros biržoje, sujungsiančioje visus Šiaurės Europos elektros gamintojus.

REKLAMA
REKLAMA

Garantuos palankiausią tarifą

Nuo 2012 m. birželio Lietuva taps didžiausios ir pažangiausios elektros biržos „Nord Pool Spot“ prekybos zona. Elektros birža Lietuvoje veikia nuo 2010-ųjų sausio 1-os, o prisijungus prie „Nord Pool Spot“ šalies elektros vartotojai turės dar daugiau galimybių pasirinkti elektros energijos tiekėją.

REKLAMA

„Noord Pool Spot“ prekybos zona jau veikia Estijoje, o artimiausiu metu bus atidaryta ir kaimyninėje Latvijoje. Bendrovės „Litgrid“ atstovės Lauros Šebekienės teigimu, Lietuvai tapus šios biržos dalimi ir nutiesus tarptautines elektros jungtis „NordBalt“ (su Švedija) ir „Litpol Link“ (su Lenkija), Baltijos valstybių elektros rinkos bus sujungtos su Šiaurės ir Vakarų Europos elektros rinkomis, todėl tiekėjai konkuruos didesnėje rinkoje, o Lietuvos vartotojai galės rinktis iš didesnės elektros energijos pasiūlos.

REKLAMA
REKLAMA

L.Šebeikienė „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo, kad elektros biržoje dalyvauja elektros perdavimo operatoriai, gamintojai, tiekėjai, prekybininkai, brokeriai, didieji vartotojai ir elektros skirstomųjų tinklų operatoriai. „Biržoje dalyvaujantys elektros gamintojai siekia parduoti kuo daugiau savo gaminamos energijos, o tuo metu tiekėjai siekia ją kuo pigiau nupirkti ir tiekti vartotojams“, – pasakojo pašnekovė. Jos teigimu, suinteresuotų dalyvių biržoje yra daug, todėl užtikrinama skaidri didmeninė elektros kaina. Elektros prekybą didelėje biržoje galima palyginti su dideliu prekybos centru: elektros gamintojų ir tiekėjų pasirinkimas didesnis, tad laimi tas, kuris pasiūlo mažiausią kainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainą lems konkurencija

Buitiniams vartotojams (paprastiems gyventojams) mažmeninę elektros kainą nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), todėl skirtumo nuo birželio 18-osios jie pajusti neturėtų. Tačiau nuo 2015-ųjų visi buitiniai elektros vartotojai elektrą galės pirkti iš nepriklausomų tiekėjų.

„Visiems elektros vartotojams galimybė pasirinkti nepriklausomą tiekėją 2015 metais reikš perėjimą nuo monopolinio prie konkurencinio elektros tiekimo – vartotojams sudaroma galimybė rinktis, o tiekėjai konkuruos dėl vartotojų paslaugų kaina ir kokybe“, – „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo elektros energijos perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ atstovė. Šiuo metu „Nord Pool Spot“ biržoje elektrą parduoda arba perka 350 įmonių iš 20 šalių.

REKLAMA

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad nepriklausomi tiekėjai konkuruoja dėl elektros įsigijimo ir tiekimo kainos, o persiuntimo kaina yra tokia pat nepriklausomai nuo to, ar elektros energija perkama iš visuomeninio, ar nepriklausomo tiekėjo. „Elektros sektorių šia prasme galima palyginti su telekomunikacijų sektoriumi, kuriame tiekėjų konkurenciją labai aiškiai jaučia vartotojai“, – sakė L.Šebeikienė.

„Valstiečių laikraščio“ pokalbininkė teigė, kad visuomeninis tiekėjas „Lesto“ elektros energiją VKEKK reguliuojamomis kainomis parduoda tik reguliuojamiems vartotojams. „Vartotojai, nepasirinkę tiekėjo, iš visuomeninio tiekėjo elektros energiją perka už faktinę kainą, o ne už įmanomą mažiausią sumą tam tikru metu“, – dėstė L.Šebeikienė.

REKLAMA

Elektrą iš nepriklausomų tiekėjų nuo 2012 m. gali pirkti visi elektros vartotojai, kurių didžiausia leistinoji elektros galia yra didesnė nei 30 kW. Pasak L.Šebeikienės, pirkti elektrą iš nepriklausomo tiekėjo nesudėtinga, tereikia išsirinkti nepriklausomą tiekėją, suderinti mokėjimo planą, pasirašyti sutartį, informuoti „Lesto“ apie sutartį su nepriklausomu tiekėju, su „Lesto“ sutarti dėl elektros persiuntimo paslaugos, o mėnesio pabaigoje perduoti elektros suvartojimo duomenis „Lesto“, kuris nusiųs šiuos nepriklausomam tiekėjui. Taigi elektros vartotojas, pasirinkęs nepriklausomą tiekėją, kas mėnesį gaus dvi sąskaitas: vieną iš Lesto“, o kitą – iš nepriklausomo tiekėjo.

M. Eidukonis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų