REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D. Britanijos policija dėl septyniolikmetės rygietės A. Dmitrijevos nužudymo sulaikė du 28 ir 31 metų vyrus. Įtariama, kad merginą jiedu nužudė po prievartinio grupinio sekso.

REKLAMA
REKLAMA

Dingo po vakarėlio

Alisos Dmitrijevos pavardė „Akistatos“ skaitytojams jau šiek tiek žinoma. Kai sausio pradžioje Anglijoje, vieno karališkosios šeimos dvaro valdose, buvo rasti moters palaikai, iš pradžių svarstyta, jog tai gali būti pernai rugpjūtį į darbą vienoje Piterboro gamykloje išėjusios ir dingusios lietuvės Vitalijos Baliutavičienės (29 m.) palaikai. Šiuos spėjimus ekspertai greitai išsklaidė – paaiškėjo, jog miškelyje rasta nužudyta A. Dmitrijeva, emigrantė iš Latvijos.

REKLAMA

Paskutinį kartą gyvą A. Dmitrijevą pernai rugpjūčio 31 dieną matė besilinksminančią su draugais vakarėlyje Snetišamo paplūdimyje. Gruodį, praėjus jau trejetui mėnesių po merginos dingimo, jos artimieji paskelbė sumokėsiantys 5000 svarų sterlingų už informaciją apie A. Dmitrijevos buvimo vietą. Per „Facebook'o“ tinklą buvo išplatintas pranešimas lietuvių ir latvių kalbomis, kuriuo taip pat skelbta paauglės paieška. Bet ir tai niekuo nepadėjo. Galų gale jau šiemet atsitiktinis praeivis A. Dmitrijevos palaikus surado karališkajame parke.

REKLAMA
REKLAMA

Policija ėmėsi bylos tyrimo. Iš pat pradžių buvo iškeltos dvi versijos: viena susijusi su narkotikų prekyba, o kita – su seksu, nes A. Dmitrijeva iš vakarėlio išvažiavo su dviem vyrais.

Karališkasis veiksnys

Apie merginą iš Latvijos daug rašė Didžiosios Britanijos spauda. Susidomėjimą skatino tai, kad žmogžudystėje buvo karališkosios šeimos pėdsakas.

Merginos kūnas buvo surastas pusantro kilometro nuo karališkųjų arklidžių. Toje vietoje karališkosios šeimos nariai dažnai medžioja fazanus ir kurapkas. Kūną surado vietinis gyventojas, kuris toje vietoje vedžiojo savo šunį. O tada buvo pradėtas sudėtingas asmenybės išaiškinimo procesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip minėta, kurį laiką spėliota, kad tai V. Baliutavičienės kūnas. Ekspertams buvo nelengva nustatyti asmens tapatybę iš gerokai apnykusių palaikų. DNR tyrimai parodė, kad nužudytoji – tikrai ne V. Baliutavičienė. Bet dar nebuvo galima tvirtai teigti, kad tai A. Dmitrijeva. DNR tyrimui paimtas raumenų ir danties pavyzdys nebuvo labai tikslus. Ir tik atlikus papildomus tyrimus pagal delno linijas buvo nustatyta, kad tai Latvijos gyventoja. Kad nebūtų klaidos, dar atliktas DNR tyrimas paėmus mėginį iš šlaunies raumens.

Per pirminę apžiūrą kriminalistai ant kūno nerado smurto žymių. Vėliau jau ekspertai pateikė išvadą, kad mergina nužudyta.

REKLAMA

Apie tai sužinojo ir karalienė Elžbieta II. Kaip skelbta, ji, sukrėsta tokio įvykio, pareiškė užuojautą A. Dmitrijevos šeimai. Karalienė taip pat pareiškė, kad tuo įvykiu domėsis toliau, ir paprašė policijos informuoti ją apie tyrimą.

Surado automobilį

Norfolko policija kovo mėnesį surado žalios spalvos automobilį „Lexus GS300“ – jis sveikas stovėjo metalo laužo sandėlyje Visbyče. O kaip tik tokiu automobiliu A. Dmitrijeva išvažiavo iš vakarėlio. Policija nustatė, kad tas automobilis priklausė aukai.

REKLAMA

„Dabar tiriami ant to automobilio rasti žemės, kelio dangos, taip pat žiedadulkių ir grybų sporų pavyzdžiai, – žurnalui „People“ sakė policijos kriminalistas Džesas Fraisas. Tokie pavyzdžiai paimti ir iš parko – jeigu abeji pavyzdžiai sutaps, tyrimas paspartės.

Apklausus daugybę liudytojų paaiškėjo, kad iš lemtingojo vakarėlio A. Dmitrijeva tuoj po pusiaunakčio išvažiavo su dviem vyrais. Šiedu buvo surasti ir apklausti. Abu vyrai patikino, kad jųdviejų pažįstama A. Dmitrijeva sutikusi parvežti namo iki Visbyčo, čia jiedu išlipę, o kur septyniolikmetė nuvažiavusi, girdi, nežinantys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskas dėl narkotikų

Laikraštis „The Daily Mail“ kelia versiją, kad mergina buvo nužudyta, nes važinėdama savo „Lexus'u“ neva prekiavusi narkotikais. Šio laikraščio žurnalistai kalbėjosi su Alisos mama Anžela Dmitrijeva.

„Šioje nelaimėje yra didžiulė mano kaltė, – cituoja laikraštis 34 metų moters žodžius. – Kai aš, ieškodama geresnio darbo ir uždarbio, prieš 3 metus išvažiavau iš Latvijos į Didžiąją Britaniją, šeimą palikau tėvynėje. Dabar supratau, kad reikėjo važiuoti iš karto visiems, nes gyvenimas atskirai mus nutolino vieną nuo kito. Mano vyras kaltina mane, kad aš mečiau šeimą ir palikau vaikus. Iš tikro, Alisos charakteris smarkiai pasikeitė. Ypač po to, kai ji irgi atvažiavo į Angliją. Kartą ji man papasakojo, kad ja domisi policija dėl kažkokios vagystės, nors pati tvirtino, kad joje nedalyvavo“. Anžela Dmitrijeva žurnalistams sakė, kad duktė pernai vasarą neva pradėjusi vartoti narkotikus – mat pripratinę draugai.

REKLAMA

Šiaip ar taip, žurnalistai motinos žodžiais per daug netiki, nes pastaruoju metu ji nesutarė su dukterimi. Motina negyveno su šeima, kuri irgi atsikraustė į Didžiąją Britaniją. Pati Alisa Dmitrijeva gyveno daugiau pas močiutę ir tėvą, kartu dar gyveno jos dešimtmetė sesuo. Taigi motina galėjo ir nežinoti tikrosios situacijos.

„Paskutinį kartą dukterį mačiau birželio mėnesį, – pripažino Andžela Dmitrijeva. – Mūsų susitikimas nebuvo labai draugiškas. Ji pasakė, kad jai reikia pinigų, o kai aš jų nedaviau, iškeikė mane ir išėjo“.

REKLAMA

Kiti giminaičiai narkotikų versiją neigia ir sako, kad A. Dmitrijeva tikrai nevartojusi jokių kvaišalų. Girdi, ji gerai besimokiusi, planavusi tęsti mokslus aukštojoje mokykloje. Teisėsaugininkai žurnalistams irgi nepatvirtino narkotikų versijos.

„Pabaltijo mafija“?

Žiniasklaida, tuoj po Alisos Dmitrijevos dingimo ėmę domėtis jos gyvenimu, skelbė, kad A. Dmitrijeva galėjo būti susijusi su vadinamąja „Pabaltijo mafija“. Anot britų žurnalistų, atvykėlių iš Rytų Europos gaujos įsigali Anglijos miestuose, baugina vietinius ir klastingai prisivilioja tokias kaip A. Dmitrijeva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visbičas kadaise garsėjo kaip turtingas miestas su seniausia Anglijoje pradine mokykla. Dabar jo centre knibždėte knibžda narkotikų prekeivių, o prie bažnyčios net ir vidury dienos gali pamatyti besivoliojantį girtuoklį ir šalia numestą tuščią butelį su slaviška etikete.

Trečdalis iš 20 000 Visbičo gyventojų – atvykėliai iš Rytų Europos. Jie nuomojasi kuklesnius būstus, o gatvėse skamba skirtingų kalbų maišalynė. Kiekviena atvykėlių bendruomenė – latviai, lietuviai, lenkai, rusai – turi atskiras parduotuves, klubus ir barus.

REKLAMA

Laikraščio „The Daily Mail“ žurnalistė aplankė Visbičą po to, kai redakciją užplūdo gyventojų laiškai, kuriuose jie skundėsi grėsmingai išaugusiu nužudymų, išprievartavimų ir ginkluotų užpuolimų skaičiumi. Kaip tik tuo metu policija įvykdė reidą ir per penkias dienas sulaikė 25 asmenis, įtariamus įvairiais nusikaltimais – nuo užpuolimų su peiliais iki namų apiplėšimų. Be to, konfiskuota marihuanos už 40 000 svarų sterlingų.

Dauguma pavojingų nusikaltimų padaroma per girtus kivirčus arba tarpusavyje kovojant imigrantų gaujoms. Daugelis nusikaltėlių, nuolat keisdami gyvenamąsias vietas, sugeba sėkmingai slapstytis nuo policijos.

REKLAMA

Per pastaruosius dvejus metus Visbiče buvo penkios žmogžudystės, susijusios su išeivių iš Rytų Europos bendruomenėmis. Dažnai tokie atėjūnai viešai girtauja, šlapinasi ant pastatytų automobilių, o susibūrę į gaujas būna itin pavojingi.

Linksma mergina

Savo ruožtu Latvijos žurnalistai apsilankė Bolderajoje – neturtingame Rygos rajone, kur iki išvykimo į Angliją socialiniame bute gyveno Dmitrijevų šeima. Kaimynai dar gerai juos prisimena.

„Alisa draugavo su mano anūke Daša, – pasakojo viena iš kaimynių. – Buvo labai graži mergina, todėl turėjo daug gerbėjų. Tik kas antras jos žodis buvo rusiškas keiksmažodis. Ji visuomet galėjo apsiginti ir nesileisdavo skriaudžiama“. Anot kaimynės, A. Dmitrijeva mokėsi gerai. Mokslai jai sekėsi, tad pamokas praleidinėdavusi gan dažnai. Išvažiavo į užsienį nebaigusi vidurinės. Dėl to, girdi, kalta ir šeima – pirmiausia visus palikusi išvažiavo motina, paskui uždarbiauti išvažiavo ir tėvas. Jis po kurio laiko į Angliją išsivežė savo motiną ir dukras. Kadangi tėvai gyvena atskirai, A. Dmitrijeva taip ir mėtėsi nuo vieno pas kitą.

REKLAMA
REKLAMA

Vieni sako, kad Didžiojoje Britanijoje A. Dmitrijeva ėmusi praleidinėti pamokas, o baigiamuosius egzaminus išlaikiusi tik todėl, kad močiutė pažadėjusi dovaną.

Kai kurių draugų pasakojimu, mergina vis dėlto vartojusi narkotikus. Sako, ji nuolat prašinėdavusi šeimos narių duoti pinigų, be to, pardavusi beveik visus savo pačios daiktus, kad galėtų susimokėti už narkotikus. Iš pradžių A. Dmitrijeva pirkinėjusi kvaišalus iš vietinio prekeivio, kuris pardavinėjo paaugliams. Maždaug po metų ji pradėjo traukiniu nuolat važinėti į Londoną – ten pirkdavo narkotikus iš lietuvio, vadinamo Dainiuku. „Ji buvo daug įsiskolinusi tam Dainiukui, – pasakojo vienas Alisos draugas. – Kai ji pradingo, jos skola siekė 15 000 svarų“. Kita draugė, taip pat atvykėlė iš Latvijos, pridūrė: „Ji norėdavo marihuanos, amfetamino arba ketamino, bet negalėdavo iškart susimokėti“. Šie pašnekovai nesutiko atskleisti savo vardų, baimindamiesi, kad su jais bus susidorota.

Du įtariamieji

Na o britų policija toliau tiria nusikaltimą, kuriuo susidomėjo net karalienė. Vėl buvo sulaikyti tiedu vyrai, su kuriais po pasilinksminimo išvažiavo A. Dmitrijeva. Po apklausų jiedu buvo išleisti iš areštinės, bet paskirtas užstatas. Policija kol kas susilaiko nuo komentarų, o apie prekybą narkotikais nekalba.

Latvijos portalas „Kriminals.lv“ rašo, A. Dmitrijeva galėjusi būti nužudyta dėl sekso, ir pataria merginoms elgtis atsargiau – pagalvoti prieš naktį važiuojant su dviem mažai pažįstamais vyrais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų