REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1,7 mlrd. litų didesnės palūkanos ir 2 metais vėluojančios statybos. Toks pesimistinis scenarijus piešiamas Visagino atominės elektrinės verslo plane. Geriausiu atveju – pigesnė ir laiku pastatyta elektrinė.

REKLAMA
REKLAMA

Visagino atominės elektrinės (VAE) verslo plane netrūksta nei skambių šūkių, nei optimizmo. Dokumente, kurį ketvirtadienį pristatė VAE vadovas Rimantas Vaitkus, skelbiama, kad elektros poreikis šalyje sparčiai augs. Tačiau jau trejus metus jos suvartojimas tik krinta, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA

Blogiausiu atveju – didesnės palūkanos ir elektrinė vėliau, geriausiu – mažesnė kaina ir jokio vėlavimo. Taip teigiama elektrinės verslo plane, su kuriuo gali susipažinti šalies gyventojai.

Atominės energetikos specialistai pažymėjo, kad net labiau išsivysčiusiose valstybėse, kuriose statomi reaktoriai, vėluojama gerokai daugiau, o projektai pabrangsta apie trečdalį. Bet R.Vaitkus įsitikinęs, kad atominė elektrinė Lietuvoje išvengs pesimistinio scenarijaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Korporacija „Hitachi“ visus savo reaktorius pastatė laiku, o kai kur – net greičiau, nei buvo planuota. Ir visur neviršijo biudžeto“, – tvirtino VAE vadovas. Tačiau Suomijoje, statančioje naują rektorių veikiančioje Olkiluoto elektrinėje, projektas pabrango beveik dvigubai, o statybos vėluoja jau ketverius metus.

Atominės elektrinės kritikas akademikas Jurgis Vilemas įsitikinęs, kad dvejų metų vėlavimą reikėtų įrašyti į optimistinį scenarijų.

„Visose valstybėse, kuriose buvo statomi pirmieji reaktoriai, statybos vėlavo kelerius metus. Neabejoju, kad Lietuva nebus išskirtinė“, – sakė J. Vilemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų