REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien popiet įvyks laukiamiausias šio meto pirminis viešas akcijų platinimas (IPO). „Nasdaq“ vertybinių popierių biržoje prasidės prekyba „Facebook“ akcijomis, pažymėtomis FB simboliu.

REKLAMA
REKLAMA

Kada

Prekyba „Nasdaq“ biržoje prasideda 9.30 val. vietos laikos (16.30 val. Lietuvos laiku), tačiau prekyba „Facebook“ akcijomis turėtų prasidėti 11 val. vietos laiku (18 val. Lietuvos).

REKLAMA

Kaina ir vertė

Vakar bendrovė akcijas galutinai įvertino 38 JAV doleriais už vieną, tokiu atveju bendrovė pritraukė apie 16 mlrd. JAV dolerių, o jos vertė siekia 104 mlrd. JAV dolerių. Įvertinus papildomas sąlygas socialinis tinklas per IPO gali pritraukti 18,4 mlrd. JAV dolerių - tai būtų didžiausias IPO technologijų bendrovių istorijoje ir antras didžiausias JAV IPO. „Facebook“ aplenktų tik „Visa“ su 19,7 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ sulaukė milžiniško susidomėjimo savo akcijomis, todėl keletą kartų didino jų kainą. Dar šios savaitės pradžioje bendrovė siūlė 337,4 mln. akcijų po 28–35 JAV dolerių už vieną. Tačiau vėliau kainą padidino iki 34–38 JAV dolerių bei 25 proc. iki 421 mln. padidino parduodamų akcijų skaičių.

Domisi lietuviai

Aktyviai „Facebook“ akcijų įsigijimu domisi ir Lietuvos investuotojai. Tiesa, „Verslo žinioms“ finansų maklerio įmonės „Orion Securities“ Kapitalo rinkų skyriaus vadovas Mindaugas Strėlis sakė, kad gali atsitikti ir taip, kad lietuviams akcijų nebus išskirta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skeptikai

„Facebook“ IPO sulaukė ir nemažai skeptikų. Daugelis tikina, kad socialinio tinklo vertė yra pervertinta. „Associated Press“ ir CNBC atliko JAV gyventojų apklausą, kurioje paaiškėjo, kad pusė amerikiečių mano, esą socialinio tinklalapio akcijų kaina pirminio viešo siūlymo metu yra pernelyg aukšta ir neatspindi tikrosios bendrovės vertės.

Atlikus investuotojų apklausą paaiškėjo, kad 58 proc. respondentų mano, jog „Facebook“ akcijos yra pervertintos, vos trečdalis tikino, esą kompanijos vertė yra tinkama.

REKLAMA

„Business Insider“ vyriausiasis redaktorius Henry Blodgetas „Facebook“ IPO pavadino „mapetų (angl. muppet) masalu“. Pasak jo, „Facebook“ augimas lėtėja, o pelno marža jau pasiekė viršūnę. Be to, vis daugiau žmonių internetu naudojasi mobiliaisiais įrenginiais, keičiasi jų elgsena ir, pasak H. Blodgeto, „Facebook“ bus sunku gauti iš jų tiek pat pajamų, kiek gauna dabar iš įprastų vartotojų.

Be to, šią savaitę „General Motors“ paskelbė, kad nutrauks savo reklamą „Facebook“ tinkle. Šis automobilių gamintojas yra trečias JAV pagal išlaidas reklamai.

REKLAMA

„Berkshire Hathaway“ fondo valdytojas Warrenas Buffettas patikino, kad planų įsigyti „Facebook“ akcijas neturi.

„Facebook“ skaičiais

Socialinis tinklas pirmojo ketvirčio pabaigoje turėjo 901 mln. aktyvių vartotojų. Kasdien „Facebook“ naudojosi 562 mln. žmonių – 41 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Per dieną vartotojai sugeneruoja vidutiniškai 3,2 mlrd. komentarų ir „like“ paspaudimų.

Pernai „Facebook“ pajamos siekė 3,7 mlrd. JAV dolerių – 88 proc. daugiau nei 2010 metais. Grynasis pelnas tuo pačiu laikotarpiu siekė 1 mlrd. JAV dolerių ir buvo didesnis 65 procentais. Tiesa, pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, bendrovės pelnas sumažėjo 12 proc. iki 205 mln. JAV dolerių.

Pabaigai

Siūlome susipažinti su žmonėmis prisidėjusiais prie „Facebook“ istorijos bei sužinoti ką šiandien veikia kiti socialinio tinklo įkūrėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų